Щодо пропозицій заробітку від Hotels24.ua -->
Львів андеграундний: цікаві місцинки та специфічні заклади

Львів андеграундний: цікаві місцинки та специфічні заклади

Львів - надзвичайно гарне, старовинне місто, західний центр українського туризму. Тут кожен провулок, квартал, будиночок зберігає пам'ять минулих століть. Туристів вражає неймовірна атмосфера, шарм населеного пункту, численні архітектурні й історичні пам'ятки. Більшість людей, побувавши хоча б раз у Львові, мріють повернутися сюди знову. Що ж робити, якщо Ви вже встигли подивитися Ратушу, Високий Замок, Площу Ринок, Вірменку, Личаківське кладовище та Оперний театр? Hotels24.ua підготував для читачів підбірку маловідомих і не менш цікавих місць Львова.

 Львів андеграундний

Цікаві місця, які ще не встигли облюбувати туристи

1. Гора «Баба Рід» – таємниче, старовинне капище

Гора «Баба Рід»

Фото взяте з сайту: photo-lviv.in.ua

Стародавнє капище слов’ян можна побачити на горі під назвою «Баба Рід». Городище розташовано в районі між сучасними вуличками Польовою, Старознесенською й колією залізничного транспорту. В часи християнства тут було збудовано церкву Вознесіння.

В мальовничій місцевості проводилися археологічні розкопки, під час яких вченими виявлено сліди поселень історичних періодів неоліту та бронзи (IV- II тисячоліття до н.е, IX V століття до н.е, XIII XVII сторіччя н.е). Язичницькі капища стародавніх слов’ян знайдено на «Святовидовому полі» (вони датуються X - XI сторіччями), на височині «Баба Рід» (IX - XI століття). Археологи також розкопали фрагменти укріплень давньоруського городища, датованого ХІІІ-ХV століттями.

Пагорб, на якому збудована церква, називався «Бабою». Якщо вірити народним переказам, тут раніше можна було побачити фігуру жінки, висічену з каменю. На сусідній горі стояла фігурка «Діда». За легендою, вони постійно сперечалися, «Баба» плакала. Їхні сварки призводили до того, що розпочиналася сильна злива і буря. Згодом, під час татарських набігів і будівництва храму, фігурки «Баби» і «Діда» було знищено.

Сьогодні на горі «Баба Рід» красується пам’ятний хрест і встановлено державний прапор, який символізує незалежність України. Кожного тижня тут проводяться обряди, які сприяють очищенню душі та тіла. Люди, які приймають участь в дійствах, набираються сил, стають бадьорими і сповненими позитивної енергії.

Адреса: Замкова гора-Великі Кривчиці

Де зупинитися: туристів приймають готелі Львова
 

2. Кам'яниця «Під совами» або «Будинок з химерами»
 

Кам'яниця «Під совами» («Будинок з химерами»)

Фото взяте з сайту: photo-lviv.in.ua

В районі вулиць Сахарова і Стрийська знаходиться вулиця Героїв Майдану, заснована в 1880–их роках. Увагу туристів привертає кам’яна будівля під № 6, спроектована архітектором і політиком Гіполітом Слівінським. Дім було побудовано в 1902-ому році. На ньому, над брамою, можна побачити меморіальну табличку 1933-го року, яка свідчить про те, що в будівлі свого часу мешкала відома постать Речі Посполитої - маршал Юзеф Пілсудський.

Будинок прикрашають оригінальні скульптури сов. На фасаді також розмістилися фігури химер (потвор) – горгулій і грифонів. Вестибюль помешкання вражає неймовірною, казковою красою. Поверхня стін розписана малюнками епохи пізнього середньовіччя. На ній можна побачити також дивні знаки. Стеля будівлі – склепінчаста, кольорова, прикрашена зорями, зображеннями людей та неймовірних істот. Вона нагадує готичний стиль, в якому виповнені храми середньовіччя.

Адреса: вулиця Героїв Майдану, будинок 6

Де зупинитися: туристів приймають готелі Львова
 

3. Дерев’яна церква на Сихові

Автентична церква Пресвятої Трійці (район Сихова) розташована між новобудовами і багатоповерховими будиночками трьох вулиць - Садибної, Соняшникової, Майданної.

Дерев’яна церква на Сихові

Фото взяте з сайту: lvivreport.blogspot.com

На її території можна побачити квітники і декоративні рослини, зелені і доглянуті газони. Культову споруду було побудовано ще в XVII сторіччі на кам’яному фундаменті. Вона має невеличкі розміри – 11,74 Х 4,58 м. Храм, зведений зі соснового зрубу, являється одноповерховим. Він характеризується чотирисхилим дахом.

Стіни нави в церкві Пресвятої Трійці було розписано ще в 1683-ому році маляром Олександром Ляницьким.

Тут можна побачити:

  • зображення святих воїнів - Юра, Дмитрія, Теодора Тиронського;
  • сцени зі Старого Заповіту, присвячені Йову, викинутому з китового черева;
  • божественні картини Страстей Христових;
  • ілюстрації Страшного суду, сімейства ктиторів та інші.

Адреса: вулиця Садибна, будинок 1-А

Де зупинитися: туристів приймають готелі Львова
 

4. «Медова Печера» («Медунка»)

Львів славиться не лише своєю старовинною архітектурою! Тут можна побачити чудові пам’ятки природи. На сході міста розташована унікальна, оповита легендами, Медова печера. Її також іменують Медункою.

«Медова Печера» («Медунка»)

Фото взяте з сайту: explorer.lviv.ua

Печера була створена штучно. Її зробили в каменоломні в 1850-ому році. Загальна довжина «Медунки» становить п’ятдесят шість метрів, середня висота досягає чотирьох з половиною метрів, а ширина – вісім з половиною метрів.

В печері можна побачити дві великі зали, які з’єднані між собою вузьким проходом. Ті, в свою чергу, поділяються на чотири кімнати. В одну із них дуже важко дістатися. В першій залі можна побачити колону із каменю, яка підпирає склепіння. В другій залі є дуже вузька кількаметрова ділянка, подолати яку можливо лише проповзаючи. Вапняк, в товщі якого зроблено першу залу, має жовтуватий, медовий колір. Друга зала характеризується природньою кольоровою гамою. В ній водяться широковухи (кажани).

Адреса: Личаківський район, Майорівка

Де зупинитися: туристів приймають готелі Львова
 

5. Палац Дуніковського

Палац Дуніковського знаходиться в тихій місцевості, на вулиці Драгоманова.

Палац Дуніковського

Фото взяте з сайту: lviv.vgorode.ua

Нині тут розмістився Львівський національний музей. Його було побудовано в 1897-1898-их роках в стилі необароко, згідно проекту архітектора Владислава Рауша. Ініціатором створення будівлі був геолог, географ Еміль Дуніковський, який займав на той час посаду професора Львівського університету.

Будівлю прикрашали:

  • маскарони;
  • скульптури божеств, херувимів;
  • фігурки грифонів, левів та мушль.

В 1911-ому році віллу купив митрополит Андрей Шептицький. В 1913-ому році тут відбулося урочисте відкриття музею. Експозицію складали матеріали засновника, приблизно десять тисяч культових речей. Нині в музеї зберігається зібрання творів образотворчого мистецтва (приблизно сто сімнадцять тисяч предметів основного фонду і майже п’ятдесят тисяч предметів допоміжного наукового фонду).

Експозиція музею цінна:

  • національною колекцією ікон, датованих XIV — XVIII сторіччями (всього нараховується більше ніж чотири тисячі творів);
  • зразками наскрізної різьби по дереву;
  • збіркою рукописів XI — XVI століть;
  • сакральними скульптурами, гравюрами XVII — XVIII століть;
  • шедеврами малярства, скульптури XVIII — XIX сторіч.

Адреса: вулиця Драгоманова, будинок. 42

Де зупинитися: туристів приймають готелі Львова
 

6. Будинок «Майоліка Хауз» у Львові

Будинок «Майоліка Хауз» нагадує віденську споруду відомого архітектора Отто Вагнера, побудовану в стилі австрійського модерну.

Будинок «Майоліка Хауз» у Львові

Фото: Андрій Бондаренко

Фасад будівлі прикрашений глазурованою майолікою, яка розписана квітковими мотивами і рослинним орнаментом. Львівському будиночку притаманні плаский фасад, віконні прорізи, майоліка с оригінальним візерунком, квітами, серед яких можна побачити королівську лілію.

Будівля у Львові була споруджена в 1907-ому році для Ісаака Герша Сандаля. Вона мала торгову і житлову частини. На першому її поверсі розмістилася «Японська кав’ярня», а на поверхах вище – квартири с балконами на консолях, виготовлених з металу.

Адреса: вулиця Леся Курбаса, будинок 5

Де зупинитися: туристів приймають готелі Львова
 

7. Львівська Цитадель

Щоб потрапити до цитаделі Львова, необхідно пройти вулицею Каліча Гора. Фортифікаційна будівля знаходиться в Галицькому районі. Вона була побудована в 1852-1954-их роках. Споруда має чотири башти круглої форми, містить казарми.

Львівська Цитадель

Фото взяте з сайту: Mapio.net

Протягом 1914 —1915-их років Цитадель слугувала місцем зупинки російського гарнізону. В 1918-ому році вона опинилася в центрі запеклих боїв між військами січового козацтва і польськими бойовиками.

Під час Другої Світової війни тут розмістилася в’язниця для військовополонених, базувалися солдати, знаходилися казарми військових. Сьогодні, в одній із веж розміщене сховище фонду книг Наукової бібліотеки імені В. Стефаника. Також в даній місцевості відкрито ресторан.

Адреса: вулиця Академіка Колесси, будинок 14

Де зупинитися: туристів приймають готелі Львова
 

8. «Фабрика повидла» у Львові

У Львові, прогулюючись вулицею Богдана Хмельницького, можна побачити незвичний будинок з вежами (в неоготичному стилі) та баштою, притаманною замкам середньовіччя. Його було побудовано на початку XX сторіччя. Сьогодні будівля відома як «Фабрика повидла».

«Фабрика повидла» у Львові

Фото взяте з сайту: Інтернет-телебачення ТВОЄ МІСТО

Починаючи з 2009-го року, в корпусах колишньої овочевої бази, проходять різноманітні заходи:

  • тижні актуального мистецтва;
  • фестивалі;
  • фешн-фотосесії

Адреса: вулиця Богдана Хмельницького, будинок 124

Де зупинитися: туристів приймають готелі Львова
 

9. «Музей визвольної боротьби України» у Львові

 «Музей визвольної боротьби України» у Львові

Фото взяте з сайту: bokosmart.com

На відстані одного або півтора кілометри від площі Ринок у Львові, в напрямку Замкової гори, функціонує «Музей визвольної боротьби України». Його було відкрито в 2012-ому році. Він знаходиться в будівлі, яка нагадує замок. Раніше тут розміщувалася стрільниця Куркового братства.

Нині в музеї можна побачити зброю, почерпнути цікаву інформацію про:

  • визвольну боротьбу українського народу в ХХ сторіччі
  • українських Січових стрільців,
  • українську дивізію «Галичина»
  • діяльність УПА.

Адреса: вулиця. Лисенка, будинок 23

Де зупинитися: туристів приймають готелі Львова
 

10. Львівський університет безпеки життєдіяльності

Будівля Львівського університету безпеки життєдіяльності своїм зовнішнім виглядом нагадує старовинний замок.

Львівський університет безпеки життєдіяльності

Фото взяте з сайту: ldubgd.edu.ua

Споруда була зведена в середині XIX сторіччя архітектором, якому належить проект будівництва австрійського парламенту, арсеналу Відня. В стінах будівлі свого часу діяв Будинок для інвалідів Галичини, покалічених у війні. На території закладу нині працює каплиця, яка характеризується візантійсько-грецьким оформленням.

Адреса: вулиця Клепарівська, будинок 35

Де зупинитися: туристів приймають готелі Львова
 

 11. Вулиця з багатьма назвами

Вулиця з багатьма назвами

Фото взяте з сайту: blogspot.com

У Галицькому районі міста, на межі вулиць Братів Рогатинців та Валової, розташований цікавий будинок. На його стіні можна побачити декілька назв, що з’явилися протягом кількох останніх років. А все тому, що кожного року до назви додають прізвища митців, на честь яких організовується фестиваль незалежного кіно “Кінолев”. Тут є Чаплін з Фелліні, Берґман з Трюффо, а також Іллєнко, Параджанов і Тарковський.

Адреса: вулиця Архівна

Де зупинитися: туристів приймають готелі Львова
 

12. Пам’ятник рюкзаку

Пам’ятник рюкзаку

Фото взяте з сайту: sport-co.com.ua

Де, як не у місті студентів та туристів міг з’явитися такий пам’ятник? Якщо Ви полюбляєте подорожі, рекомендуємо його оглянути. Тепер скульптура є однією з найоригінальніших не тільки у Львові, а й в Україні.

Адреса: вулиця Дорошенка, будинок 41, внутрішній двір географічного факультету університету імені Івана Франка

Де зупинитися: туристів приймають готелі Львова
 

13. Двір загублених іграшок

Двір загублених іграшок

Фото взяте з сайту: uamodna.com

Звичайнісіньке міське подвір'я з п’ятиповерховими будинками, розташоване в районі Подземче, сьогодні виглядає ніби музей дитинства. Колись місцевий житель Василь Петрович знайшов неподалік свого будинку дві забуті кимось іграшки. З двох ляльок, яких він помістив під стріхою будинку, почала розростатися грандіозна експозиція. З тих пір колекція іграшок постійно поповнюється. Деякі люди забирають цікаві речі з собою, або обмінюють їх на свої.

Адреса: вулиця Князя Лева, будинок 3

Де зупинитися: туристів приймають готелі Львова
 

14. Музей хвороб людини

В 1896-ому році цей музей було засновано лікарем-патологоанатомом Андрієм Обжутом. Перші експонати (деяким більше ніж 150 років), були перевезені вченим з Празького університету. На вході до музею красується напис латиною: «Мертві допомагають живим». 

Музей хвороб людини

Фото взяте з сайту: photo-lviv.in.ua

В музеї представлені унікальні патологіЇ та недуги, колекції хвороб та їхні різні варіації. Їх показують майбутнім лікарям певного профілю. Відвідувачам також наочно демонструють жахливий вплив шкідливих звичок на організм людини.

Адреса: вулиця Пекарська, будинок 69, кафедра патанатомії Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького

Де зупинитися: туристів приймають готелі Львова
 

15. Двір Театру юного глядача

Двір Театру юного глядача

Фото взяте з сайту: kolo.poltava.ua

Театр не міг розпрощатися з предметами, які колись використовувалися в якості декорацій у виставах. Тому ляльки, маски, предмети побуту і прикраси зібрали в одну велику композицію. Над аплікацією працювали театрали. Територію театру облаштували власними малюнками вуличні художники Микола Божинов та Вікторія Георгієва. Талановитий митець Божена Городницька також зробила свій вклад в оформлення дворика, прикрасивши злив пальмою з кольорових ниток.

Адреса: вулиця Гнатюка, будинок 11

Де зупинитися: туристів приймають готелі Львова
 

16. Палац Юзефа Сосновського

Палац Юзефа Сосновського

Фото взяте з сайту: tvoemisto.tv

На початку ХХ століття архітектор Юзеф Сосновський спроектував дивовижний палац з балконами, розписаними на склепіннях, скульптурами та дерев’яною бруківкою. Будівлю, по праву, можна назвати перлиною венеціанської готики.  Нині на його  території розташовані хостел та житловий будинок.

Адреса: вулиця Генерала Чупринки, будинок 50-52

Де зупинитися: туристів приймають готелі Львова
 

17. «Совіцький» дворик

«Совіцький» дворик

Фото Сергія Криниці взяте з сайту: haidamac.org.ua

Пошматовані крісла, радянські плакати та атрибутику часів СРСР — все це можна побачити і сьогодні! Жителі одного зі львівських двориків створили своєрідну композицію, подивитися на яку приїжджають не лише гості міста, але й львів’яни. Портрети вождів комунізму, старі ляльки, чемодани, репродкції картин і артплакати —все це виглядає незвично, але досить гармонійно.

Адреса: вулиця Князя Лева, будинок 2

Де зупинитися: туристів приймають готелі Львова
 

Специфічні львівські кнайпи

Кафе «Пінгвін»

Кафе «Пінгвін»

Фото взяте з сайту: prolviv.com

На цьому місці затишне кафе знаходиться більш ніж п’ятдесят років, починаючи з 1960-го. Кафе відоме фірмовими молочними коктейлями та натуральним морозивом. Клієнти дуже полюбляють це місце! Тут можна поласувати смачну їжу. Гостям сподобається сервіс, приємний персонал та невисокі ціни. Наприкінці дня можна забігти сюди, щоб з’їсти тістечко, канапку, або випити келих міцного напою в приємному товаристві.

 Адреса: проспект Свободи, будинок 43.

Кафе «Бабусині палюшки»

Кафе «Бабусині палюшки»

Фото взяте з Facebook

Цей заклад є яскравим прикладом гармонійного поєднання смачної української кухні, сучасного сервісу і затишку. В кафе можна смачно поїсти, розмістившись на літній веранді, або ж замовити їжу з доставкою додому, в офіс. Ціни в кафе помірні. Клієнти зможуть скористатися безкоштовним Wi-Fi, замовити бізнес-ланчі.

Адреса: вулиця М.Кривоноса, будинок 19

Галицька Жидівська кнайпа «Під Золотою Розою»

Галицька Жидівська кнайпа «Під Золотою Розою»

Фото взяте з Facebook

Неподалік від «Дому легенд» можна натрапити на колоритний єврейський куточок. Особливістю закладу Галицька Жидівська кнайпа «Під Золотою Розою» є меню без цін. Роблячи замовлення, будьте готові до того, що Вам принесуть чек з цінами, завищеними у три, а то й у чотири рази. Відкупитися від офіціантів можливо, відчайдушно поторгувавшись. Тому без арсеналу пісень, танців, скоромовок та анекдотів вам не обійтися. Гості закладу зможуть приміряти кілька тематичних головних уборів та пейсів, скуштувати настоянку на родзинках та потішитись справжньою маленькою курочкою, що живе при кнайпі.

 Адреса: вулиця Івана Федорова, будинок 27.

П’яльня горілки й пива

П’яльня горілки й пива

Фото взяте з Facebook

П'яльня горілки й пива має два поверхи. На першому знаходиться барна стійка зі стільцями й кілька столиків, а на другому — низькі столи і сидіння, зроблені з дерев’яних ящиків, накритих подушками. У літню пору року на вулиці теж розташовані столики. Інтер’єр закладу доволі простий і специфічний, меню написане, позаду барної стійки, крейдою.

 Адреса: площа Ринок, будинок 31

Кнайпа Пструг, хліб і вино

Кнайпа Пструг, хліб і вино

Фото взяте з Facebook

Безсумнівно, це один із кращих закладів, де подають гостям запечену річкову форель зі спеціями —карпатський пструг. Є декілька видів цієї страви. Кожна має особливий смак. Клієнтам також пропонують скуштувати смачні канапки і спробувати настойку з прополісом. Ціни на вина в закладі прийнятні для кожного відвідувача.

Адреса: вулиця Братів Рогатинців, будинок 49.

Вирушайте в незабутню подорож в чудове і загадкове місто Лева! Розміститися, по приїзду, Ви зможете в одному з найкращих готелів Львова. Нехай Ваш відпочинок  буде насиченим, комфортним і сповненим нових вражень! 

 Читайте ще:

При повному або частковому використанні матеріалів Hotels24.ua — активне посилання на джерело обов'язкове.
11.09.2017
HOTELS24.ua
Оцініть статтю: Львів андеграундний: цікаві місцинки та специфічні заклади
  • дуже погано
  • погано
  • нормально
  • добре
  • клас
(5 балів з 5, всього оцінок 4 )
(??) (??) (??)
Підбір та бронювання готелів по телефону (цілодобово без вихідних)