Щодо пропозицій заробітку від Hotels24.ua -->
ТОП-10 замків та фортець України

ТОП-10 замків та фортець України

Прихильникам старовини та яскравих архітектурних рішень завжди будуть цікавими монументальні споруди, що несуть у собі не лише історію, а й колорит кожної з культур, які у різні періоди розвивалися на території України. До вашої уваги добірка найкрасивіших та найцікавіших фортифікаційних споруд та замків України.

ТОП-10 замків та фортець України

Місто привидів, Дубно, Рівненська обл.

Цей закинутий форт у селі Тараканів колись був масивною фортифікаційною спорудою. Тут велися запеклі бої між представниками Російської Імперії та поляками, а пізніше, у часи Другої Світової, її здали фашистським загарбникам. Відходячи, німці залили бетоном входи до деяких приміщень, а тому досі невідомо, що може ховатися за тими стінами.

Цікавинка: Наразі існує безліч легенд, що пов’язані зі старою фортецею. Її часто називають “Містом привидів”, оскільки місцеві жителі вважають, що тут досі сновигають примари загиблих у боях солдат.

Як дістатися: Потягом до рівного, автобусом до Тараканова. Тунель форту знаходиться за кладовищем та залізницею. У місцевих екскурсоводів можна замовити тур.

Вартість вхідних квитків: Замок можна оглянути безкоштовно, про вартість екскурсій треба домовлятися з екскурсоводом.

Де розміститися: У готелях Рівного

Р —Р °Р ±РЎР‚онюватРё готелСЊ Р  РЎ–РІРЅРѕРіРѕ

Косий капонір, Київ

Нова Печерська фортеця будувалася протягом кількох століть. До складу фортифікаційної споруди входять Києво-Печерська лавра, Васильківське та Госпітальне укріплення. Проте, як військове укріплення ця споруда ніколи не використовувалась, а наприкінці XIX століття тут був склад провіанту. Наразі тут розташовується історико-архітектурний музей.

Як дістатися: На метро до станції “Печерська”, а далі Бульваром Лесі Українки до повороту на вул. Госпітальну.

Вартість вхідних квитків: Вхід на територію фортеці - 30 грн, екскурсія - 30 грн.

Де розміститися: У готелях Києва.

Хотинська фортеця, Хотин, Чернівецька обл.

Фортеця завжди була важливою точкою на історичній карті України. За наказом Данила Галицького кам’яну споруду звели тут замість дерев’яної, і саме вона у XVII столітті врятувала Східну Європу від турецької навали. Оточена ровами з підйомними мостами, фортифікаційна споруда була однією з найміцніших у Європі.

Цікавинка: Хотинський замок полюбився кінематографістам. Свого часу тут проводились зйомки таких фільмів як: “Д’Артаньян і три мушкетери”, “Захар Беркут”, “Стріли Робін Гуда”, “Гадюка”, “Стара фортеця”. Щороку тут проводять фестиваль середньовічної культури “Битва націй”.

Як дістатися: Маршрутним автобусом з Кам’янця-Подільського.

Час роботи: 9.00-18.00, щоденно.
Вартість вхідних квитків: 50 грн., вартість екскурсії - 200 грн.

Де розміститися: У готелях Кам’янця-Подільського.

Меджибізький замок, Меджибіж, Хмельницька обл.

Колись цю пам’ятку ренесансної архітектури величали “Білим лебедем” через світлий колір фортечних мурів. Будівництво почалося ще за часів князів Коріатовичів і продовжувалося близько двох століть. За цей час замок устиг побувати під владою магнатів Синявських, козаків, турків, поляків. А от Августин-Олександр Чарторийський займався реставрацією комплексу та облагородженням прилеглої території.

Як дістатися: Трасою Хмельницький-Вінниця до автотуристичного комплесу, потім повернути до Меджибожа. Замок знаходиться за 2 км від траси. 

Час роботи: 9:00-18:00, каса з 9:00-16:00. Понеділок - вихідний.

Вартість вхідних квитків: Наразі на території проводяться екскурсії та є можливість фотографувати та проводити відеозйомку. Вартість входу на територію - 10 грн. (дитячий квиток), 25 грн. (дорослий), а екскурсії - 75 грн. (з дитини) та 100 грн. (з дорослого).

Де розміститися: У готелях Хмельницького.

Забронювати готель Хмельницького 

Золочівський замок, Золочів, Львівська обл.

Комплекс споруд оборнного та житлового призначення складається з Великого житлового палацу, Китайського палацу та Надбрамної вежі. Фортеця була вибудувана настільки добре, і мала такий потужний захист, що орди її просто обминали. А Китайський палац є одним із трьох у Європі музеєм східної культури з парком для чайних церемоній.

Як дістатися: Маршрутним автобусом зі Львова до Золочева, або автівкою трасою Н-02 до м. Золочів. Музей розташований в центральній частині міста.

Час роботи: 10:00-16:00, неділя 12:00-16:00. Понеділок — вихідний.

Вартість вхідних квитків: На територію - 5-30 грн., у Китайський палац - 10-50 грн. Вартість екскурсії - 30-50 грн. у залежності від вікової категорії.

Де розміститися: У готелях Львова.

Р —Р °Р ±РЎР‚онюватРё готелСЊ Р ›РЎРЉР Р†Р С•Р Р†Р °

Замок злих дів, Невицьке, Закарпатська обл.

Середньовічний замок, що належав угорським магнатам, був збудований у XXII столітті. Він розташований на горі посеред долини річки Уж. Кажуть, що у відбудові твердині брала участь бусурманська чародійка - Погана Діва. Насправді, нею могла бути спадкоємиця магната Другета, графиня угорська. Погана Діва усіляко карала селян за найменші провини і чинила людям багато зла. За це її піддав суду король Матіяш, до котрого дійшла її нечиста слава.

Як дістатися: Потягом або маршрутним таксі з Ужгорода до зупинки “Кам’яниця”. Далі пішки через підвісний міст і вгору по серпантину.

Вартість вхідних квитків: Замок можна оглянути безкоштовно.

Де розміститися: У готелях Ужгорода.

Р —Р °Р ±РЎР‚онюватРё готелСЊ УжРіорода

Червоноградський замок, Нирків, Тернопільська обл.

Неоготичний палац був відновлений з руїн Червоноградського замку у XIX столітті. Автор палацового проекту досі невідомий. Неподалік замкових руїн знаходитьсяводоспад Джурин, який також можна відвідати. Наприкінці XVI століття своє весілля тут святкував батько Богдана Хмельницького.

Цікавинка: Від місцевих мешканців можна почути дивовижні історії про замкові підземні ходи. За легендою, ходами можна потрапити до Зали страшного суду - так називають підземну печеру, де колись жив старий монах. Нині її ніби-то охороняє лицар без голови.

Як дістатися: Потягом до Тернополя, а звідти автобусом до Ниркова або Нагорян. Далі своїм ходом або ж попутками.

Вартість вхідних квитків: Замок можна оглянути безкоштовно.

Де розміститися: У готелях Тернополя.

Р —Р °Р ±РЎР‚онюватРё готелСЊ Р СћР µРЎР‚нополСЏ

Палац Шенборнів, Чинадієве, Закарпатська обл.

Збудований наприкінці XIX століття мисливський будинок був водночас резиденцією Шенборнів. Навколо нього розкинувся чудовий сад-дендрарій, де можна натрапити на рідкісні породи рослин. По завершенню Другої Світової приміщення палацу передали під потреби санаторію “Карпати”, який розташовується там і зараз.

Цікавинка: Особливістю неоромантичної будівлі є те, що вона має 365 вікон (як днів у році), 52 димоходи (як тижнів) та 12 входів (як у році місяців).

Як дістатися: Потягом до Ужгорода, а далі маршрутним таксі через село Середнє.

Вартість вхідних квитків: Є можливість замовити проживання, харчування та комплекс процедур у санаторії “Карпати”. Бронювання здійснюється від 4 діб, комплекс послуг вартує від 1500 грн за добу. Де розміститися: У готелях Мукачева.

Р —Р °Р ±РЎР‚онюватРё готелСЊ МукачеРІР°

Білгород-Дністровська фортеця, Білгород-Дністровський, Одеська обл.

На залишках античного міста Тіри розкинулось найбільше в Україні укріплення. 34 оборонних башти, більшість з яких і досі у гарному стані, та 2,5 км оборонних споруд - саме так виглядає фортеця, яка більш ніж 200 років будувалась молдаванами, турками та генуезцями. Найзахищеніща частина укріплень - Цитадель - своєрідна “фортеця у фортеці”. Свого часу фортецю відвідали Пушкін, Нечуй-Левицький, Леся Українка та Паустовський. Від екскурсоводів тут можна почути дивовижні історії про турецькі скарби, залишені десь на території фортеці.

Цікавинка: Щороку це місце стає центром подій під час проведення фестивалю “Фортеця”, тому навідатися сюди найкраще у цей період.

Як дістатися: Потягом до Одеси, а звідти електричкою або маршрутним таксі до Білгород-Дністровського. Фортеця знаходиться за 15 хвилин ходи від міських вокзалів.

Вартість вхідних квитків: Фортецю можна оглянути безкоштовно.

Де розміститися: У готелях Білгорода-Дністровського або Одеси.

Р —Р °Р ±РЎР‚онюватРё готелСЊ ОдеСЃРё

Кам'янець-Подільська фортеця, Кам’янець-Подільський, Хмельницька обл.

Потрапити до замку можна через Замковий міст. Саме украплення складається з 12 башт, кожна з яких має свою цікаву історію. У східному бастіоні є експозиція зброї з XVII століття, де кожен бажаючий може спробувати свої сили у стрільбі з лука, арбалета, або потримати у руках справжнісінький меч.

Цікавинка: Щороку наприкінці літа замок стає фестивальним майданчиком для музичної події під назвою Respublica. На кількох сценах збираються українські та закордонні виконавці, а місто на той час перетворюється у центр культурного життя країни.

Як дістатися: Потягом до Кам’янця-Подільського. Фортеця знаходиться у частині Старого Міста.

Час роботи: Щодня 10:00-19:00 (взимку до 18:00).
Вартість вхідних квитків: 20-40 грн, відеозйомка 50-100 грн.

Де розміститися: У готелях Кам’янець-Подільського.

Щойно у вас з’являться кілька вільних днів - вперед оглядати ці прекрасні пам’ятки архітектури давніх часів.

 

Читайте ще:

 

При повному або частковому використанні матеріалів Hotels24.ua — активне посилання на джерело обов'язкове.
09.06.2018
HOTELS24.ua
Оцініть статтю: ТОП-10 замків та фортець України
  • дуже погано
  • погано
  • нормально
  • добре
  • клас
(4.5 бали з 5, всього оцінок 14 )
(??) (??) (??)
Підбір та бронювання готелів по телефону (цілодобово без вихідних)