Безкоштовні музеї Карпат

Безкоштовні музеї Карпат

В українських Карпатах функціонують унікальні музеї, відвідавши які туристи зможуть пізнати самобутність горців, ознайомитися з народними промислами, дізнатися про те, яким був уклад життя та звичаї стародавніх жителів величних гір. Hotels24.ua зробив добірку з п’яти безкоштовних музеїв Карпат, які, неодмінно, сподобаються гостеві!

Безкоштовні музеї Карпат

1. Водяна кузня Гамора (село Лисичево)

Водяна кузня Гамора

Фото взяте на сайті: lviv.vgorode.ua

В Закарпатській області, в селі Лисичево, на березі водної артерії Лисичанка, знаходиться неймовірний об'єкт – діюча кузня, котра отримала статус музею. Її господарем являється Віктор Петровці.

Сьогодні в кузні ковалі виготовляють залізний сільськогосподарський реманент (лопати, мотики, деталі до плугів тощо) для жителів села та його околиць. Роблять інвентар так, як і в давнину.

Кузні Гамора вже більше ніж триста років. Приводять в дію ковальський молот вагою до ста п'ятдесяти кілограмів за допомогою сили води ріки Лисичанка. Якщо туристам пощасливиться, вони зможуть потрапити на фестиваль етномузики та ковальського мистецтва, котрий щорічно, в останні вихідні червня, влаштовують в населеному пункті Лисичево.

Графік роботи: щодня, з 8:00 до 16:00

Адреса: село Лисичево Берегівського району Закарпатської області

Як дістатися: від села Лисичево до міста Берегово відстань напряму становить п'ятдесят сім кілометрів. Якщо добиратися автомобільними шляхами, до Берегово слід подолати дев'яносто кілометрів. В пункт призначення можна дістатися наступним чином – до міста Мукачева або Ужгорода доїхати на залізничному транспорті, а потім пересісти на рейсовий автобус, курсуючий на Берегово. Звідти до села Лисичево ходять маршрутки. Також можливо на електричці доїхати до Батево, а потім купити квиток на автобус до Берегово.

Де зупинитись: туристів приймають готелі Берегового

2. Музей вівчарства (село Космич)

Музей вівчарства

Фото взяте на сайті: karpaty.rocks

В селі Космач, в садибі «Космацька писанка», знаходиться унікальний музейний комплекс, в якому туристи можуть дізнатися про важку працю вівчарів, почерпнути цінну інформацію про наступне:

  • як відбувається процес переробки молока;
  • як виготовляють сир, бринзу, вурду.

Музей вівчарства було засновано в 2013-ому році. Гостям запропонують замовити безкоштовну екскурсію, ознайомитися з нетрадиційною методикою лікування за допомогою продуктів вівчарства під назвою овітерапія.

Музей включає спорудження, яке отримало назву «Зграя». Воно складається з двох частин. В головній – відтворено побут пастухів. Тут можна побачити начиння, що використовується для переробки овечого молока, одежу та посуд. Друга кімната представляє собою комору. В ній знаходяться речі жителів полонин, зброя. Туристи також зможуть прийняти участь в майстер-класах по переробці вовни, на яких їх навчатимуть стригти тварин, а також виготовляти продукцію вівчарства.

Графік роботи: музей можна оглянути лише за попередньою домовленістю

Адреса: село Космач (селище Кліфа) Косівського району Івано-Франківської області

Як дістатися: в Космач курсує автобус з Коломиї або з Косова

Де зупинитись: туристів приймають готелі Косова

3. Музей Олекси Довбуша (село Космач)

Музей Олекси Довбуша

Фото взяте на сайті: lviv.vgorode.ua

В центрі села Космач знаходиться унікальний приватний музей Олекси Довбуша, фонд якого налічує більше ніж п’ятсот експонатів. Він розташований в будинку, в якому, якщо вірити легенді, мешкав ватажок опришків Олекса Довбуш. Будівлю в 1970-их роках було викуплено краєзнавцем Покуття – Михайлом Дідишином. Музей містить не лише колекцію експонатів, а й, зведений власноруч господарем, пам’ятник українському герою. Головним музейним експонатом являється дерев'яний будиночок, в приміщеннях якого зберігаються:

  • Предмети побуту.
  • Зброя Олекси Довбуша, повстанців-опришків.
  • Бартки, топірці.
  • Череси та кептарі.
  • Дерев’яні та металеві скульптури.
  • Цівка рушниці, з якої, згідно народних переказів, було вбито Олексу Довбуша.
  • Набір, що складається з перстнів. На одному з них можна побачити викарбувану дату – 1724.

Графік роботи: музей можна оглянути вдень за попередньої домовленості з власником

Адреса: село Космач Косівського району Івано-Франківської області, вулиця Олекси Довбуша, будинок 17

Як дістатися: в село Космач можливо доїхати з Косова або з Коломиї.

Де зупинитись: туристів приймають готелі Косова

4. Музей бурого ведмедя (село Манява)

Музей бурого ведмедя

Фото взяте на сайті: lviv.vgorode.ua

З метою збереження виду хижих ссавців – карпатських бурих ведмедів – в будівлі сільської ради села Манява Богородчанського району було відкрито унікальний, єдиний на просторах української держави, музей.

В невеличких за розміром, приміщеннях музею знаходиться понад вісімдесят експонатів, присвячених тварині. Серед них – справжнє, велике опудало бурої ведмедиці.

В музеї можна також побачити дитячі іграшки та сувенірну продукцію, кахлі із зображенням хижого звіра та багато інших цікавинок. Тут представлена виставка картин та фотознімків, працює бібліотека, в якій зберігається тематична, наукова, краєзнавча література. В музеї організовують семінари, проводять екскурсії пізнавального характеру.

Графік роботи: відвідати музей можна за попередньою домовленістю

Адреса: село Манява Богородчанського району Івано-Франківської області

Як дістатися: до села Манява можливо доїхати маршрутками з Івано-Франківська. Відправляються вони з автостанції, котра знаходиться по вулиці Мазепи. В село Манява також курсують маршрутки з смт. Богородчанн

Де зупинитись: туристів приймають готелі Богородчан

5. Музей лісової скульптури (село Яблонів)

Музей лісової скульптури

Фото взяте на сайті: lviv.vgorode.ua

В 2008-ому році Ігорем Фартушним, майстром різьблення по дереву, було відкрито незвичний музей лісової скульптури. Експонати музею унікальні. Вони виготовлені із корчів дерев, знайдених в лісі. Для покриття фігур були задіяні лише натуральні фарби. Лак не використовувався. Скульптури своїм зовнішнім виглядом нагадують стародавніх ідолів, богів, духів живої природи. Деякі з них мають суворе обличчя.

Графік роботи: з 9:00 до 18:00, перерва на обід – з 13:00 до 14:00

Адреса: село Яблонів, Косівського району Івано-Франківської області, вулиця Черемошини, будинок 57

Як дістатися: в село Яблонів зручно добиратися на власному авто, а також автобусом з Коломиї

Де зупинитись: туристів приймають готелі Косова

Щоб безкоштовно побачити унікальні музеї, сплануйте подорож до українських Карпат. Забронюйте хороший готель та насолоджуйтесь відпочинком в оточенні величних гір, на лоні мальовничої природи!

Читайте ще:

 

При повному або частковому використанні матеріалів Hotels24.ua — активне посилання на джерело обов'язкове.
12.03.2018
HOTELS24.ua
Оцініть статтю: Безкоштовні музеї Карпат
  • дуже погано
  • погано
  • нормально
  • добре
  • клас
(0 балів з 5, всього оцінок 0 )
(??) (??) (??)
Підбір та бронювання готелів по телефону (цілодобово без вихідних)