Щодо пропозицій заробітку від Hotels24.ua -->
Що подивитися в Кракові, якщо ви приїхали на вихідні

Що подивитися в Кракові, якщо ви приїхали на вихідні

Старовинне місто Краків, яке раніше було столицею Польщі, вражає своєю неймовірною середньовічною архітектектурою. В Старому місті можна побачити тисячі старовинних будівель і мільйони творів мистецтва. Сьогодні hotels24.ua розповість, що можна побачити в Кракові за кілька днів.

Що подивитися в Кракові, якщо ви приїхали на вихідні

1.Ринкова площа

Центром Старого міста в Кракові є одна з найбільших та найстаріших торгових площ Європи — Ринкова площа. Закладена ще в 13 ст, велика площа використовувалась, як ринок і місце для переговорів. Незважаючи на те, що тут проходять тисячі туристів, це дивовижне місце збереглося в первозданному вигляді. Тут знаходяться найвідоміші пам'ятки Кракова, які будувалися в епохи Ренесансу і Відродження. Кожен будинок має свою неповторну історію і пов'язаний з життям відомих в свій час жителів міста. Тут і велична вежа Ратуші, і Маріацький костел, і пам'ятник Адаму Міцкевичу. Також в центрі площі розташовані знамениті Суконні ряди, в яких торгують вже 7 віків, зараз ряди заповнені національними сувенірами, а над ними — художня галерея і великі зали для урочистих прийомів.
Під площею близько 9 років працює Краєзнавчий музей, у вигляді лабіринту середньовічної вулиці, який представляє історію стародавнього міста. Експозиція поєднує в собі старовинні предмети побуту, монети, вази, з сучасними технологіями, які допомагають створити відчуття повернення в середньовіччя.
На площі крім відвідування музеїв та історичних пам'яток можна покататися в старовинній кареті, відпочити в численних кав'ярнях і навіть потрапити на безкоштовну екскурсію.

Графік роботи: працює цілодобово.
Вартість відвідування: вхід на площу вільний
.

2.Вежа Ратуші

Одна з найстаріших будівель, а також одна з найголовніших історичних пам'яток Кракова — вежа міської Ратуші. Почали будувати Ратушу ще в часи отримання Магдебурзького права, а це було в 1257 році в північно-східній частині Ринкової площі для засідань представників міської влади. Ратуша, виконана в готичному стилі, височіла тут до 17 ст, поки в неї не вдарила блискавка, що призвела до пожежі. Згодом її відновили, змінивши готичний шпиль на вежі на шолом в стилі бароко, а в 19 ст. Стару ратушу розібрали, залишивши тільки вежу. В середині 20 ст. Вежа Ратуші була реконструйована. Біля входу тут поставили великих кам'яних львів, що наче охороняють сходи, а привезли із старовинного Палацу Морстинів в Плавовицях. Всередині вражають стрімкі сходи, що мають різну висоту на певних відрізках, а також дивовижні барельєфи 14 ст і величезні входи з орнаментами в готичному стилі. На першому поверсі можна побачити колишню скарбницю Старої Ратуші, а в підвалах, що були казематами, потрапити до невеликої кав'ярні. Крім цього зараз тут працює сатиричний театр “Маскарон”.
В Вежі розташований філіал історичного музею, а на останньому поверсі — оглядовий майданчик, який дає можливість насолодитися неймовірними видами на Ринкову площу, Вавельський палац з висоти 50 м. А ще під шпилем є можливість добре роздивитися годинниковий механізм з чотирма циферблатами, золотавими стрілками та цифрами.
Саму вежу, висота шпилю якої сягає 70 метрів, можна побачити з різних куточків Кракова і для тисячів туристів вона уособлює невід'ємну частину історії першої столиці Польщі.
 

Графік роботи: працює з березня по жовтень з 10:30 до 18:00
Вартість відвідування: 7 злотих — для дорослих, 5 злотих — пільговий квиток.


3. Маріацький собор


Не поступається висотою і красою головна святиня Кракова, збудована в 13 ст. — Маріацький собор, який також називається церквою Успіння Пресвятої Діви Марії. Цей великий старовинний храм будувався в стилі готики, а через 5 століть був перероблений в стилі бароко. Костел вражає своїми величними вежами, що мають різну висоту, дивними фресками, вітражами і розписами. Стіни храму були розписані відомими венеціанськими і польськими митцями, серед яких Ян Матейко, Анджей Радванський. А головною прикрасою — є великий дерев'яний вівтар з висотою в 12 метрів, який складається з кількох частин, виконаний в стилі готики. За вівтарем встановлені величезні вітражі, що вражають своїми візерунками. Кожну годину з високої вежі, як в давнину, лунає старовинна музика Хейнау, яку виграє трубач по черзі на чотири сторони світу.
За легендами в 15 ст. трубач зіграв мелодію, щоб попередити про наступ татарів на місто. І саме зі смерті трубача, за легендами, Польща втратила свою незалежність, а на початку 20 ст. — повернула її собі. В костелі відкритий вхід в задній частині для прихожан, що приходять на молитву, який є безкоштовним, а з правого боку — платний вхід для туристів, які приходять подивитися на красу і велич старовинного собору.
В вечірній час у костелі є можливість потрапити на концерти органної музики, вхід на які безкоштовний.

Графік роботи: в будні дні з 11:30 до 18:00, у неділі та свята — з 14:00 до 18:00.
Вартість відвідування: 10 злотих — для дорослих, 5 злотих — пільговий квиток.

 

4.Флоріанскі ворота і Барбакан

 

Ще до однієї важливої історичної пам'ятки в Кракові можна пройти по Флоріанській вулиці від Ринкової площі — до Флоріанських воріт. В 13 ст. за наказом князя Лешека Чарного почали будівництво оборонного укріплення з чисельними вежами. Аж в 15 ст. навколо Кракова стояла стіна, що мала 7 в'їзних воріт, які цілодобово охоронялися і 47 веж.
Саме від Флоріанських воріт, які були парадним в'їздом в Старе місто, проходив Королівський шлях, по якому вельможі і майбутні правителі прямували в Вавельський замок на коронації. Ворота досі прикрашають каплиця Богородиці і з південного боку герб з білим гербом і рельєф із зображенням покровителя міста — Святого Флоріана. Та в 19 ст. австрійці вирішили знести всі укріплення, щоб на їх місці створити парк. І тільки завдяки професору одного із університетів Фелікса Радванського, якому вдалося вмовити можновладців залишити хоча б частину загородження.
 

Таким чином збереглися Флоріанські ворота і Барбакан, який знаходиться за ними. На місці укріплення створили бульвари — парк Планти і тепер дерева оточують Старий Краків, замість оборонної стіни. Барбакан — круглий бастіон, який мав 7 веж для спостереження і 100 бійниць, був створений для захисту воріт, що повністю зберігся до наших днів. Діаметр споруди близько 25 метрів, товщина стін більше, ніж 3 метри. В давнину Барбакан був оточений глибоким ровом з водою і дістатися до нього можно було лише по підйомному мосту.
Бастіон є одним із видатних оборонних будівель в Європі і справжнім архітектурним дивом.
Зараз тут розміщений історичний музей і часто проводяться лицарські турніри. А біля Флоріанських воріт виставляють свої картини місцеві художники.

Графік роботи: тільки з квітня по жовтень з 10:30 до 18:00
Вартість відвідування: 8 злотих— для дорослих, 5 злотих — пільговий квиток.


5. Замок Вавель


Від Флоріанських воріт по Королівському шляху можна дістатися до найвеличнішої памятки Кракова — Вавельського Замку. Розкішний замок, який пять століть був резиденцією Польських королів, височить на березі Вісли. Історія замку почалася в XI ст., коли тут з'явився замок в романському стилі, який згодом монаршою резиденцією. В XIV ст. Краків офіційно оголошений столицею Польської держави і саме в цей час був розквіт Вавеля. Та після утворення Речі Посполитої, Краків вже не мав такого впливу, як раніше.
Король Сигізмунд III все менше бував в Краківській резиденції, а коли велика пожежа знищила замок, вирішив переїхати до Варшави, куди переніс столицю Польщі в 1609 р. Згодом Королівський замок відновлювали протягом 30 років відомі на той час італійські архітектори Береччі і Флорентіні. Після того в 18 ст. величний замок займали австрійці, які розміщували в ньому казарми, а під час Другої світової війни Вавель був резиденцією німецького генерал-губернатора.
Після війни тут почалася реконструкція, що продовжувалася до останнього часу.
Біля входу в замок розміщена кінна статуя ватажку повстання 1794 року, Тадеушу Костюшко. Через Гербові ворота можна потрапити на площу, на якій розміщено Кафедральний собор, в якому є найбільший дзвін в Польщі — Сигізмунд, Кафедральний музей. Пройшовши через арку можна потрапити в головний королівський двір Вавеля, а звідти — в королівські кімнати і палати, скарбницю і зброярню. Тут збереглися старовинні гобелени, тронний зал, ротонда Пресвятої Діви Марії. А в Кафедральному соборі — усипальниця польських королів. Крім цього на території Вавельського замку розташовані інші старовинні будівлі і навіть вхід до печери Вавельського дракона, який за легендою живе у підніжжя пагорба.
Вважається, якщо не побувати в знаменитому королівському Вавелі, приїхавши до Кракова — це означає, що міста ви не бачили.

Графік роботи: будні 9:30-17:00 (у понеділок — вихідний), вихідні 10:00-17:00.
Вартість відвідування: 18 злотих —для дорослих, 11 злотих— пільговий квиток.

 

Де зупинитися

Hotel Centrum

У 10-и хвилинах їзди від Старого міста в Кракові знаходиться сучасний готель Centrum. Готель пропонує номери різної категорії з кондиціонером, зручними меблями, телевізором, сейфом безкоштовним Wi-Fi. У ванних кімнатах надаються фен, банні набори і міні-косметика. Щодня гостям пропонується сніданок, вартість якого входить у вартість номеру. У затишному кафе готелю можна замовити страви європейської та національної кухні. Найближча зупинка трамваю розміщена на відстані 200 м, а відомий стадіон “Краков Арена” — 5 км. Серед додаткових послуг:

  • бар
  • сувенірний магазин
  • конференц-зал
  • фітнес-зал
  • салон краси
  • сауна
  • няня
  • дитяче меню
  • парковка
  • трансфер
  • цілодобова стійка реєстрації

 

Hotel Pod Wawelem


На набережній Вісли, недалеко від знаменитого Вавельського замку знаходиться готель Pod Wawelem. Тут можна зупинитися в одно, двомісних номерах стандартної категорії Затишні номері з кондиціонером, обладнані дерев'яними меблями, супутниковими каналами, вільним доступом Wi-Fi, чайним набором. Власні ванни кімнати забезпечені туалетними приналежностями. Гостям безкоштовно надається сніданок по типу "шведський стіл". В ресторані готелю можна також спробувати національні страви. До замку Вавеля можна пройти за 3 хвилини, а до Ринкової площі — за 10 хвилин. Парк Планти знаходиться на відстані 0,2 км, а головний залізничний вокзал — 2 км.
Гостям пропонуються такі додаткові послуги:

  • бізнес-центр
  • бар
  • тераса
  • сейф
  • сауна
  • прокат автомобілів
  • бюро екскурсій
  • продаж квитків
  • трансфер
  • парковка

 

Hotel Maksymilian

Неподалік Старого міста в Кракові в будинку, який побудований в 19 ст., розташований готель Maksymilian. Готель має 37 номерів різної категорії, виконаних в пастельно-шоколадних тонах. В кожному номері встановлено кондиціонер, сейф, супутникові канали, безкоштовний Wi-Fi, набір для приготування чаю і кави. В ванній кімнаті з феном є туалетні набори і міні-косметика. Проживаючим безкоштовно надається сніданок шведський стіл, а також знижка на замовлення в ресторані. До Суконних рядів можна пройти за 10 хвилин, а до Королівського Вавеля — за 20. Відстань до головного автовокзалу Кракова — 2 км, а до аеропорту — 9 км.
Додатково проживаючим доступні:

  • бар
  • цілодобова допомога адміністратора
  • бізнес-центр
  • доставка сніданку в номер
  • камера зберігання багажу
  • масажний кабінет
  • спа-зона
  • туристична інформація
  • трансфер

 

 

Де поїсти

 

Da Pietro (Rynek Gtowny, 17)

На Ринковій площі розташований ресторан Da Pietro, в якій можна насолодитися гарними стравами італійської кухні за приємними цінами. Ресторан має декілька залів в напівпідвальному приміщенні та відкриту терасу. Відвідувачі хвалять великі порції, неймовірну пасту і смачну піцу в цьому закладі, а також гарне вино та коктейлі. А можливість смачно і доступно поїсти в поєднанні з прекрасними видами на головну площу Кракова, додає закладу плюсів.
 


Jama Michalika (Ulica Floriaska 45)

Одна з найстаріших кав'ярень Кракова — Jama Michalika, знаходиться в центрі Старого міста. Заклад створив в кінці 19 ст. Ян Михалик, що приїхав до Кракова зі Львова. Саме в такому людному місці тут було відкрито Львівську кондитерську, яка швидко стала популярною. Через те, що кондитерська була розміщена в довгому залі, що нагадував печеру, місцеві жителі називали її — Яма Михалика. Через 10 років в закладі почав виступати театр-кабаре і сатиричний ляльковий театр маріонеток, що збереглися в інтер'єрі досі. Зараз тут затишна атмосфера — серед старовинних меблів і театральних реквізитів, можна скуштувати смачну випічку, тістечка, закуски, а до них запашну каву, чай та коктейлі. В кав'ярні часто влаштовують святкові заходи, банкети.
 


Klimaty Poludnia (ul. Sw. Gertrudy 5)

Неподалік від центру в Кракові розташувався винний ресторан Klimaty Poludnia. В затишному закладі, що розмістився у внутрішньому дворі на одній із центральних вулиць міста, можна скуштувати різноманітні страви, вишукане вино і послухати живу музику. Тут пропонують не дуже велике меню та всі страви подають з особливою теплотою і привітністю. Заклад орієнтований на страви французької, італійської кухні та національні польські вареники і тушкованого кролика з національної кухні теж готують. Багатьом в ресторані подобається страва з качки під дивовижним соусом, фетучіні з лососем. А ще, якщо у вас день народження, то можуть влаштувати сюрприз із десерту зі свічками. Відкрита тераса , оповита виноградом, нагадує милий італійський дворик. Досить атмосферне місце в самому серці Кракова, куди хочеться повернутися знову.

 

 

Hotels24.ua бажає вам провести неймовірні вихідні у Кракові!
 

Читати ще:

 

При повному або частковому використанні матеріалів Hotels24.ua — активне посилання на джерело обов'язкове.
25.02.2019
HOTELS24.ua
Оцініть статтю: Що подивитися в Кракові, якщо ви приїхали на вихідні
  • дуже погано
  • погано
  • нормально
  • добре
  • клас
(5 балів з 5, всього оцінок 3 )
(??) (??) (??)
Підбір та бронювання готелів по телефону (цілодобово без вихідних)