Щодо пропозицій заробітку від Hotels24.ua -->
5 чудес Закарпаття, про які ви не знали

5 чудес Закарпаття, про які ви не знали

В Карпатах є безліч цікавих місць, які не дуже популярні, але є унікальними. Сьогодні hotels24.ua пропонує вам добірку 5 чудес Закарпаття, про які ви не знали.

5 чудес Закарпаття, про які ви не знали

1. Гейзер в селі Вучкове

В мальовничому гірському селі Вучкове в урочищі Петровець розташований рідкісний гейзер з мінеральною водою. Цей геотермальний об'єкт — єдиний в Україні. Цікаво, що гейзер кілька разів в день викидає струмінь води, що досягає висоти до 6 метрів. Це унікальне природне явище продовжується близько 10 хвилин кожного разу. Правда це відбувається періодично в залежності від пори року і погоди Вода тут дуже холодна, солона і містить в собі багато заліза, тому земля навколо має рудий колір. за свідченнями місцевих жителів, ця вода лікувальна, допомагає при різних проблемах зі шлунком. Кажуть, що навіть дикі тварини відчувають, що це лікувальна вода і приходять сюди напитися. До речі подібний гейзер є в Словаччині, де він занесений до Світової спадщини Юнеско і вважається природною пам'яткою країни.
Крім гейзера в Вучкові є ще кілька мінеральних джерел, найдовший в цьому регіоні міст та єдиний в світі пам'ятник Бджолі карпатської породи.

 

 

Де зупинитися: в готелях Міжгір'я

2. Місце падіння метеориту “Княгиня”

На Закарпатті знаходиться унікальне село Княгиня, де більш ніж 150 років тому впав найбільший в Європі метеорит, вага якого була понад 500 кг. Падаючи метеорит розпався на тисячі шматків, а основний, з вагою в 280 кг впав біля села Княгиня в урочищі Чорні Млаки. Після падіння метеориту тут було зібрано тисячі його частинок, які потрапити до різних закордонних музеїв. Найбільша частина— ймовірне ядро, яку назвали в честь селища біля якого його знайшли, було передане до Віденського музею природної історії, в якому зберігається до цих пір.
Цікаво, що в кінці 19 ст. сюди приїжджали, аби побачити найбільший метеорит Жюль Верн і Чарльз Дарвін. На місці падіння метеориту досі зустрічаються шукачі його уламків. А кілька років тому на одному із аукціонів виставлявся уламок з вагою біля 200 грамів, за який пропонували більше 4 тисяч доларів.


Де зупинитися: в готелях Ужгорода


3.Чудодійне джерело Чоргів в селі Велика Копаня

Відоме на всю Україну село Велика Копаня знаходиться в Виноградівському районі на Закарпатті. 14 років тому село було внесено в Книгу рекордів Гіннеса і отримало неофіційну назву — столиця близнюків. Бо саме тут народжується найбільше в Україні близнюків та двійнят, причому це стосується і домашніх тварин. Місцеві жителі вважали, що все завдяки цілющій воді із джерела Чоргів, яка довго зберігається, не псується і завжди є в кожному будинку села. Деякі вчені, які досліджували копанську воду, прийшли до висновку, що ця вода з великим вмістом цинку та селену може сприяти народженню близнюків. Історія про чудодійну воду поширюється по всій країні і багато людей спеціально їдуть до джерела Чоргів. Знаходиться унікальне джерело біля дороги на Виноградів в маленькому дерев'яному будиночку на пагорбі.
 

Де зупинитися: в готелях Ужгорода

4. Найстаріші дерева України в Стужиці

Чудеса можна побачити в селі Стужиця в Ужанському національному парку на Закарпатті, а саме— найстаріші дерева в Україні. Найстаріше дерево — це велетенський дуб, який називають Дубом-чемпіоном, адже йому вже 1300 років. Діаметр стовбура у цього велетня трохи менше 10 метрів, а висота — 25 метрів. 8 років тому Дуб-чемпіон отримав звання національного дерева України. Поряд росте ще один знаменитий дуб, який називається Дідо-дубом і вважається сином Дуба-чемпіона. Він на 200 років молодший — йому 1100 років, а висоту має 30 м і обхват стовбура — 9 метрів. Поруч з велетенськими деревами облаштовано оглядові майданчики і альтанки. А ще близько побудована маленька церква і є мінеральне джерело.
Крім величезних дубів Стужиця ще відома тим, що недалеко знаходиться гора Кременець, біля якої сходяться кордони України, Польщі та Словаччини.
 

Де зупинитися: в готелях Ужгорода
 

5. Колочава — село 10 музеїв

Неподалік знаменитого озера Синевир, в мальовничій Теребовлянській долині знаходиться велике село Колочава. Унікальність Колочави в тому, що це — єдине село в Україні, в якому є десять музеїв. Найпопулярніший з музеїв — це музей-скансен "Старе село", де можна побачити тисячі експонатів, пов'язаних 300-річною історією стародавньої Верховини, які показують життя горян давніх часів. Тут зібрані пам'ятки з різного часу, які стосуються різних робітничих професій і статусу. Доречі, саме музей “Старе село” 9 років тому зайняв перше місце серед 1000 регіональних музеїв на Всеукраїнському конкурсі громадських музеїв. Не менша популярність в єдиного в Україні музеї “Колочавська вузькоколійка”. Відвідувачі можуть побачити раритетний паровоз з десятьма вагонами, в яких представлена історія вузькоколійок на Закарпатті.
Музей “Колочавський бокораш” — знайомить із професією бокорашів, які сплавляли ліс по річці. А в музеї "Бункер Штаєра" є можливість дізнатися про колочавських повстанців та український визвольний рух. В музеях “Чеська школа” і “Радянська школа” показано умови навчання в минулому столітті. В музеї-меморіалі “Воїнам -інтернаціоналістам” вшановано місцевих жителів, які воювали далеко від дому, а саме в Афганістані. Музей “Лінія Арпада” — відреставрована оборонної система з Другої світової війни, що має кілька бункерів, земляні траншеї і бетонні піраміди. Крім цього в Колочаві є ще Музей-церква св. Духа—архітектурний пам'ятник Закарпаття кінця 18 ст., історико-етнографічний “музей Івана Ольбрахта” і Птахопарк Василя Макара, в якому живе безліч унікальних папуг та голубів.

Де зупинитися: в готелях Міжгір'я
 

Читати ще:

При повному або частковому використанні матеріалів Hotels24.ua — активне посилання на джерело обов'язкове.
02.01.2023
HOTELS24.ua
Оцініть статтю: 5 чудес Закарпаття, про які ви не знали
  • дуже погано
  • погано
  • нормально
  • добре
  • клас
(3.5 бали з 5, всього оцінок 3 )
(??) (??) (??)
Підбір та бронювання готелів по телефону (цілодобово без вихідних)