Щодо пропозицій заробітку від Hotels24.ua -->
Куди поїхати на вихідні в Україні: 5 цікавих маршрутів

Куди поїхати на вихідні в Україні: 5 цікавих маршрутів

Рано чи пізно в житті кожної людини настає момент, коли потрібно змінити звичну обстановку, що наскучила, та перезавантажитися. Місць, де можливо чудово провести вихідні, в нашій державі вдосталь. Сьогодні Hotels24 підкаже читачеві 5 цікавих маршрутів, куди поїхати на вікенд в Україні.

Куди поїхати на вихідні в Україні: 5 цікавих маршрутів

Куди вирушити на вихідні в Україні?

1. Історико-архітектурний комплекс «Резиденція Богдана Хмельницького» в Черкаській області

Історико-архітектурний комплекс «Резиденція Богдана Хмельницького»

«Резиденція Богдана Хмельницького» входить до складу Національного історико-культурного заповідника «Чигирин». Вона знаходиться серед мальовничих ландшафтів, на відстані 70 км від Черкас.

Комплекс щороку розростається та розширюється, викликаючи підвищений інтерес у туристів, людей, котрі цікавляться побутом та традиціями козацьких часів. Тут є можливість замовити екскурсію.

Чигиринська гетьманська резиденція колись розташовувалась не в замку, що вінчав прилеглу Замкову (Кам'яну) гору. Її побудували безпосередньо на території населеного пункту, під горою. Як свідчать історичні джерела, даний двір був резиденцією не лише Богдана Хмельницького, а й належав його наступникам – Івану Виговському, Юрію Хмельницькому, Павлу Тетері та Петру Дорошенку.

До наших часів гетьманська резиденція не збереглася. Вона була зруйнована турками в 1678-ому році. Споруди, які сьогодні розташовані на території полкового містечка, зводилися заново на початку ХХІ століття в рамках державної програми «Золота підкова Черкащини». Копії об'єктів з'явилися на тому місці, де в середині ХVІ століття красувалася укріплена резиденція легендарного українського полководця.

Цікаво те, що при будівництві резиденції тут було виявлено кладовище козацького періоду. Рештки померлих (їх знайшли аж двісті шістдесят) були перепоховані під Богдановою горою, а над їх могилою встановлено каплицю Святої Покрови.

Комплекс оточують оборонні стіни із баштами та бійницями, які в давні часи виконували захисну функцію.

Тут можна побачити:

  • в'їзні ворота та будинок гетьмана;
  • генеральну військову канцелярію та приміщення військової скарбниці;
  • пам'ятник митрополиту, настоятелію Петропавлівської церкви Йосипу Нелюбовичу-Тукальському та сам храм святих апостолів Петра і Павла;
  • дім військової варти та пивоварню;
  • будинок для прислуги та кузню.

В стінах резиденції зберігаються численні реліквії і музейні експонати, серед яких є унікальна колекція козацької зброї, одягу і амуніції. На території історичного комплексу працює сувенірна крамничка. Вхід до історико-архітектурного комплексу платний.

Адреса: Чигирин, вулиця Гетьманська

Як дістатися: до історико-архітектурного комплексу «Резиденція Богдана Хмельницького» в Чигирині зручно їхати на автомобілі з наступних міст – Канева, Черкас, Кременчука. Рухатися потрібно по трасі Р10. За мостом через водну артерію Тясмин, на першому перехресті слід повернути праворуч і виїхати на вулицю Гетьманську. Також в Чигирин курсують рейсові автобуси. Вони відправляються з Черкас, Києва, Канева та Дніпра. Від автостанції, що розташована на вулиці Черкаській, до резиденції можливо дістатися пішки (відстань становить приблизно 500 м). Йти потрібно по вулиці Богдана Хмельницького, далі необхідно перейти міст і повернути праворуч. Головним орієнтиром для туриста стане музей Богдана Хмельницького.

Де зупинитись: туристів приймають готелі Черкас

2. Садиба Хоєцьких в Київській області

Садиба Хоєцьких в Київській області

Автор фото: Коломієць Аліса

Витончений маєток Хоєцьких архітектора Валеріана Куликовського з розкішним парком знаходиться неподалік від Фастова, на Київщині. Він був зведений в 1903-му році.

Нестандарта будівля з вишуканим дерев'яним різьбленням, асиметричним плануванням, балконами, верандами, відкритою терасою, що колись слугувала резиденцією дворянського роду Хоєцьких, зведена в стилі модерн. Родина шляхтичів Хоєцьких володіла селом Томашівкою з 1810-ого року. Нині в палаці розташовується Різоположенський чоловічій монастир. Комплекс відокремлений високими стінами і вежами.

На доглянутій території садиби розташовані маленька капличка, цікаві скульптурні композиції на релігійну тематику, фігури левів, янголів, орла, страуса, якоря, бюсти релігійних діячів, альтанки тощо. Є також дитячий майданчик та міні-зоопарк з його мешканцями – фазанами, страусами, павичами, альпаками, поні та ламами, організований монахами. Оточують споруду гарні квіткові клумби.

Мур навколо монастиря стилізований під середньовіччя. Дзвіниця перебуває на етапі будівництва. Туристи можуть оглянути лише пару кімнат на першому поверсі будинку Хоєцьких, помилуватися кахельними печами, ліпниною на стелях, унікальними фресками.

Відвідування монастиря та його території доцільне в скромному одязі (жінки повинні бути в довгих спідницях і хустках, чоловіки в брюках). Слід також утримуватися від фото- та відеозйомки.

Адреса: село Томашівка Київської області

Як дістатися: доїхати до садиби Хоєцьких можна на машині по автотрасі від Ірпеня, або з Києва по магістралі одеського напрямку, що веде до Фастова. Останній варіант найбільш зручний і дорожнє покриття тут хороше. Орієнтуватися слід на Бишів. Можна також скористатися автобусом, який регулярно курсує в обох напрямках по одеській дорозі від Московської площі Києва (тут знаходиться центральний автовокзал) та інших автостанцій столиці.

Де зупинитись: туристів приймають готелі Києва

3. Устрична ферма «Устриці Скіфії» в Миколаївській області

Устрична ферма «Устриці Скіфії» в Миколаївській області

Устрична ферма «Устриці Скіфії» знаходиться неподалік від села Коблево, на Тилігульському лимані, що вважається одним з найбільш чистих на півдні України. Тут, в 1995-ому році було створено регіональний ландшафтний парк.

Ферма відкрита для відвідувачів з 27 квітня 2019-ого року. Вона являє собою великий білий намет з прапорами ферми, де проводять презентації з дегустацією. Шатер розбитий над великим дощатим настилом. Поруч, на мілководді, крізь прозору лиманську воду, видно ящики з молюсками. Дегустаційний майданчик з лавками та столами облаштований на самому березі лиману. Тут, в тіні, може розміститися до ста сорока чоловік.

На фермі розводять гігантську устрицю виду Crassostrea Gigas, яку і пропонують продегустувати туристам, але, звісно, не безкоштовно. Передбачено фіксований квиток вартістю 380 грн. Початковий презентаційний набір включає шість устриць і пару келихів білого сухого вина. В ціну квитка також входить екскурсія тривалістю 1-1,5- години. Якщо морепродукт сподобається, можна буде придбати ще, заплативши 30 грн. за штуку. Також вітається купівля вина та устриць з собою.

Дозволяється завітати на ферму без білета і купити устриць та вино на місці. Тут гостям також пропонують замовити пиво, воду з холодильнику, каву, уху та плов з мідіями. Ферма відкрита щодня з 10:00 до останнього відвідувача, в понеділок працює з 13:00.

Адреса: село Червоноукраїнка (Українка) Миколаївська обл.

Як дістатися: доїхати на ферму можливо на автобусі, власному авто, таксі. Є два маршрути:

  • по грунтовій дорозі берега лиману через Виноградне (Ленінку);
  • через Бесарабку.

Дорога з центру Одеси займає 1 годину 20 хв, з Коблево – 20 хвилин. Проїхавши Коблево, слід повернути наліво, потім буде ще кілька поворотів, після чого починається Чилова коса, де і розташована ферма.

Де зупинитись: туристів приймають готелі Коблево

4. Лядівський Усікновенський скельний монастир у Вінницькій області

Лядівський Усікновенський скельний монастир

Лядівський Усікновенський чоловічий скельний монастир знаходиться на Вінниччині, в Могилів-Подільському районі. Це один із важливих духовних центрів Поділля, місце релігійного паломництва та затребувана туристична локація.

Монастир розташований на скельній терасі над Дністром, на горі висотою 90 м. Це один з найстаріших православних скельних монастирів нашої держави, який в простонародді називають «Українським Афоном». Вперше він згадується у літопису 1159-ого року.

Виникла дана святиня завдяки зусиллям православного ченця Київської Русі Антонія Печерського. Преподобний служитель божий був також засновником Києво-Печерської лаври.

До наших днів збереглася келія ченця Антонія, печерні храми, в тому числі церква Усікновення глави Іоанна Предтечі, біля якої знаходиться монумент у вигляді неотесаної брили вапняку. Її вкривають стародавні написи на різних мовах, емблеми та зображення, зроблені відвідувачами та паломниками монастиря.

Є тут також печера, де покояться рештки (кістки) монахів, яким понад чотириста років, а також церква Святої Великомучениці Параскеви П'ятниці, храм, зведений на честь Антонія, до якого веде печерний перехід з іншого.

В стінах монастиря зберігаються:

  • ікона Божої Матері «Відрада і втіха»;
  • чудотворна ікона XVII сторіччя Усікновення чесної глави Хрестителя Господнього Іоанна, на якій є часточка мощей пророка Святого Іоанна Хрестителя.

На території розташовані кам'яний хрест і Антонієве джерело. Воно, якщо вірити переказам, має цілющі властивості.

Щоб побачити монастир, туристам потрібно піднятися крутими стежками на гору. З оглядового майданчика обителі відкривається мальовнича панорама на долину річки Дністер. Відвідувачі монастиря зобов'язані дотримуватися певних формальностей в одязі: на чоловіках мають бути брюки, а на жінках довгі спідниці та хустки.

Адреса: село Лядова Вінницької області

Як дістатися: доїхати до Лядівського монастиря зручно на автомобілі. Є інший варіант – скористатися автобусом, що відправляється з Києва (з Центрального автовокзалу, там де станція метро «Деміївська») та їде за маршрутом «Київ – Могилів-Подільський»). З районного центру до села Лядова ходить автобус згідно розкладу. З Вінниці до місця призначення також курсують автобуси.

Де зупинитись: туристів приймають готелі Вінниці

5. «Каньйон кімерійської царівни» (каньйон на річці Кам'янці в Токівських гранітах) у Дніпропетровській області

«Каньйон кіммерійської царівни»

«Каньйон кімерійської царівни» розташований на річці Кам'янка, неподалік від селища Токівське, Апостольського району Дніпропетровської області. Скелі, що виступають в даній місцевості, обрамлять водну артерію, утворюючи каскадні водоспади загальною висотою до шести метрів, зокрема Токівський водоспад.

Виникнення даного каньйону пов'язують з легендою про кіммерійську принцесу Таміріс (доньку царя Кімра), яка, завдяки потоку степової ріки, зуміла врятуватися від скіфів. Водна артерія погодилася допомогти дівчині в обмін на її особисту прикрасу. Царівна кинула власне намисто в річку, а коли до водної артерії підбігли переслідувачі, вода загриміла, з'явилися величезні глиби каміння, що накрили недоброзичливців.

Каньйон являє собою групу скель, через які тече річка Кам'янка. Він займає площу 5 га. Скельний масив утворюють рожеві, червоні, подекуди сірі граніти. Окрім них тут зустрічаються і самоцвіти. Навколо мальовничого каньйону знаходиться декілька кар'єрів.

Щоб дістатися чуда природи, потрібно пройтися звивистими дорогами. Місцевість навколо річки напрочуд мальовнича і романтична. В нижній течії річки Кам'янка, неподалік від каскаду, знаходяться природні гранітні «ванни».

Гуркіт річкових водоспадів чути здалеку. В каньйоні можна добре відпочити на вихідних в колі друзів, родиною, влаштовувати фотосесії, порибалити та навіть прийняти «гідромасажні процедури».

Адреса: селище Токівське, Дніпропетровська область

Як дістатися: доїхати до каньйону можна електричкою з Кривого Рогу або Нікополя. Вийти потрібно на станції «Тік», а далі пройтися приблизно 3 км пішки. На автомобілі з Дніпра слід прямувати до Нікополя, а далі рухатися трасою в напрямку Кривого Рогу до Грушівки, потім повернути праворуч і ще проїхати приблизно 15 км. Орієнтуватися потрібно на кам'яний знак, що є вказівником – «Токівський водоспад».

Де зупинитись: туристів приймають готелі Дніпра

В Україні можна обрати безліч інших цікавих маршрутів на вихідні! Мандруйте, отримуйте позитивні емоції, адже ви цього варті! І не забудьте, перед кожною поїздкою, заздалегідь забронювати готель!

Читайте ще:

 

При повному або частковому використанні матеріалів Hotels24.ua — активне посилання на джерело обов'язкове.
19.09.2020
HOTELS24.ua
Оцініть статтю: Куди поїхати на вихідні в Україні: 5 цікавих маршрутів
  • дуже погано
  • погано
  • нормально
  • добре
  • клас
(0 балів з 5, всього оцінок 0 )
(??) (??) (??)
Підбір та бронювання готелів по телефону (цілодобово без вихідних)