Щодо пропозицій заробітку від Hotels24.ua -->
Стародавні палаци і маєтки, про які ви не чули, але маєте побачити!

Стародавні палаци і маєтки, про які ви не чули, але маєте побачити!

Українське Поділля має багато історичних пам`яток, про які мало хто знає. Це унікальні палаци і маєтки, що досі вражають своєю архітектурою і давньою історією. Hotels24.ua сьогодні розповість про стародавні палаци і маєтки, про які ви не чули, але маєте побачити.

Стародавні палаци і маєтки, про які ви не чули, але маєте побачити!

 Маєток Соболівка, Антопіль

В невеличкому селі Антопіль, що в Томашпільському районі Вінницької області, розташований маєток князів Четвертинських. Сама споруда досить велика, має оригінальну галерею з чотирма колонами, що підкреслюють його велич. Всередині до цих пір збереглися розкішні каміни із мармуру і ліпнина на стелі, а перед маєтком — унікальний мармуровий фонтан. Збудований в 1830 році польським князем Антонієм Яном Святополк-Четвертинським. Пізніше маєтком почав володіти Кароль Ярошинський, при якому збудували стайню, льодовик і ворота з огорожею із цегли. Палац стоїть на пагорбі в оточенні ландшафтного парку, який закладався ще при князі Четвертинському, де вже майже 300 років ростуть величезні дуби, ясени, каштани і в'язи. Внизу парк закінчується кількома ставками, а вся територія оточена двометровим кам'яним муром.
Раніше в маєтку був будинок відпочинку, а потім тут відкрили заклад для душевнохворих, який працює досі.

Як дістатися: Потягом їхати до Вінниці, далі автобусом до Томашполя, а звідти маршрутним таксі до Антополя.
Де розміститися: в готелях Вінниці

Маєток Бжозовських, Соколівка

 Двохсотлітній маєток Бжозовських знаходиться в селі Соколівка Крижопільського району на Вінниччині. Хоча багатьом більше цікава висока брама з кованими решітками, флюгером і нішами, що стоїть перед палацом. Спочатку власник Фелікс Бжозовський збудував невеликий маєток, який згорів при пожежі в 1811 році, а вже за 9 років тут з'явився скромний одноповерховий маєток прикрашений італійськими колонами, а поруч — невеликі господарські будівлі. Родина Бжозовських мала чимало цукрових заводів, млинів та іншого майна, а один з заводів працює досі. Пізніше Кароль Бжозовський, для родини якого маєток став малим, був змушений продовжити, збудувавши двоповерхову будівлю. Є записи, що всередині маєток мав дорогу підлогу, шпалери і оригінальні люстри, а також велику бібліотеку і великий портретний зал.
Традиційно для багатьох маєтків того часу, навколо палацу розкинувся англійський парк, прикрашений великими альтанками (одна з яких ще збереглася), скульптурами із Європи, що закінчувався каскадом ставків. Оточували всю територію високі мури із вище згаданою брамою, яка була головним в'їздом і збереглася в гарному стані, а інші, розміщені з різних сторін — вже майже зруйновані.
До 1922-го року садиба Бжозовських мала первозданний вигляд, а до останнього часу тут була розміщена школа- інтернат.

 

Як дістатися: Потягом їхати до Вінниці, далі автобусом до Крижополя. Соколівка знаходиться в 20 км від Крижополя.
Де розміститися: в готелях Вінниці

 

Палац Собанських, Верхівка

Палац Собанських — пам'ятка архітектури, яка знаходиться в селі Верхівка Тростянецького району Вінницької області. Перед тим, як потрапити до маєтку треба проїхати браму з муром із червоної цегли, яка має будиночок при воротах, що дуже нагадує стиль маєтку. А цегляна стіна простягається далі і закінчується вежою на березі річки. До маєтку ведуть охайні алеї стародавнього парку з старими деревами, збереженими альтанками, трапляються тут будівлі прислуги, стайні.
Парк закладався майже із початком забудови на 21 га і мав понад 80 видів різних дерев і кущів, кілька сотень видів рослин і квітів.
Маєток був збудований в 1890 році в італійському стилі, що підкреслює розкіш і романтизм. Розрахований він був для двох братів, тому мав по 2 входи з ганками для кожного брата. На головному фасаді добре видно фігури лицарів, що охороняють головний вхід, а з протилежного боку замість лицарів встановлені вази. Від паркового ганку з терасою до парку вели сходи, що трохи збереглися, а внизу видно місце, де був фонтан. Спускаючись нижче, можна дійти до гарного ставка.
Зараз тут розміщений Верхівський сільськогосподарський коледж, вхід до якого вільний.

 

Як дістатися: Потягом їхати до Вінниці, далі автобусом в сторону Крижополя до Верхівки.
Де розміститися: в готелях Вінниці

 

"Білий дім", Чорномин

Палац графів Чорномських знаходиться у селі Чорномин Піщанського району Вінницької області, що давно відомий своєю схожістю на Білий дім у Вашингтоні.
Селище простягається вздовж річки Південний Буг, а знаменитий палац височіє на пагорбі. 10 років будувався такий унікальний палац на поч. XIX ст. для Миколи Чарномського, що був керуючим у графині Софії Потоцької, архітектором Франческо Боффо (головний архітектор Одеси в той час). Унікальність маєтку в тому, що в ньому вже тоді мав ліфт і підземні переходи для перенесення їжі з кухні. Але більше вражає те, що з першого погляду бачиш
перед собою Вашингтонський Білий дім, зображений на банкноті 20 доларів. Це ті ж вікна і оздоблення, такі ж величні колони, а же величезний зал, де стеля аж 15 м висоти, як в Овальному кабінеті президента США. Можливо архітектор щось намріяв, чи просто скопіював Білий дім.
Біля палацу був прекрасний сад з рідкісними деревами і великий ставок, в якому плавали лебеді. Територію маєтку прикрашали міфічні гіпсові фігури і фонтани.
На даний момент в маєтку розташована середня школа.

 

Як дістатися: Потягом їхати до Вінниці, далі автобусом до Піщанки, а звідти до Чорномина (від Піщанки — 11 км)
Де розміститися: в готелях Вінниці

Палац Сангушків-Потоцьких, Антоніни

Палац Сангушків-Потоцьких знаходиться в селищі міського типу Антоніни, що в Хмельницькій області. Свою назву селище отримало в 1770 р. від імені дружини його власника Ігнація Мальчевського, яку звали Антоніна. Поселившись тут Мальчевський збудував палац, навколо якого був закладений найкращий в цих місцях, парк з екзотичними деревами і квітами та назвав його в честь дружини. Пізніше після різних шлюбів між знатними родинами, власницею маєтку стала внучка князів Потоцьких і Сангушків — Марія Потоцька. Останній власник, потомок роду Потоцьких, розбудував маєток і відкрив ботанічний сад на початку 20 ст. Прекрасний палац за весь час перебудовували кілька разів, а в 1919 році, на жаль, спалили. До нашого часу збережена сторожка біля воріт, кінний манеж, напівзруйнований будинок служб, в якому ще є елементи ліпнини. Найбільша вціліла споруда— палацовий флігель з елементами стилю бароко. Досі стоять на сторожі дивовижні західна та східна брами, прикрашені родинними гербами і вазами, а ще мають оригінальну ковану огорожу. Збереглася така цікава будівля, як гараж, що був розрахований на 9 автомобілів, а зараз тут розміщена селищна рада. А поряд не менш цікавий комплекс — вілли для управителя, ветеринара, водіїв, конюха. Будиночки, наче маленькі замки вражають своїми мініатюрними вежами, балконами, еркерами і переносять нас на 100 років назад. На на деяких викарбувано дату побудови —1904 рік.

Як дістатися: Потягом до Хмельницького, далі маршрутним таксі до смт. Антоніни (близько 50 км)
Де розміститися: в готелях Хмельницького

Бажаємо вам приємної подорожі! А hotels24.ua допоможе вам забронювати готель!

Читати ще:

При повному або частковому використанні матеріалів Hotels24.ua — активне посилання на джерело обов'язкове.
30.07.2018
HOTELS24.ua
Оцініть статтю: Стародавні палаци і маєтки, про які ви не чули, але маєте побачити!
  • дуже погано
  • погано
  • нормально
  • добре
  • клас
(0 балів з 5, всього оцінок 0 )
(??) (??) (??)
Підбір та бронювання готелів по телефону (цілодобово без вихідних)