Щодо пропозицій заробітку від Hotels24.ua -->
30 маловідомих цікавинок у різних куточках України

30 маловідомих цікавинок у різних куточках України

Ви побували в усіх куточках країни і знаєте все про найцікавіші пам'ятки? Ви підкорили море і гори, їздили Україною з півночі на південь із заходу на схід? Вважаєте себе знавцем пам’яток української культури, історії та архітектури? Hotels24.ua пропонує вам перевірити, скільки з 30 об’єктів цієї статті вам знайомі ;)

30 маловідомих цікавинок у різних куточках України

Київська область

Печера Геонавт

Найпротяжніша у Київській області печара, що має довжину 60 м, знаходиться неподалік від села Ходосівка. Вхід до неї прихований на висоті 5 метрів у яру, тому відшукати його важко. Ввсередині печери є головний зал з храмом, висіченим у камені.

Адреса: Київська обл., с. Ходосівка, між котеджним містечком та яром.
Де зупинитися: Готелі Київської області надають свої послуги.
GPS координати: 50.255571, 30.527275

Садиба Хоєцьких

У 1903 році за проектом архітектора Куликовського для родини шляхтичів Хоєцьких було споруджено неймовірної краси будинок в стилі модерн. Спочатку будівля слугувала за приміщення середньої школи, а наразі тут розмістився чоловічий монастир. Ченці організували тут міні-зоопарк, де можна подивитися на поні, страусів та птахів.

Якщо ви бажаєте відвідати територію садиби - вам варто мати скромний одяг та утриматися від фотографування.

Адреса: Київська область, с. Томашівка.
Де зупинитися: Готелі Київської області радо приймають гостей.
GPS координати: 50.202589, 29.827016

Затоплена церква

Свого часу, створення водосховищ не відбувалося без негативних наслідків. Так, у 1972 році Канівське водосховище вартувало жителям Ржищева та околиць їхніх поселень. Тепер на місці колишнього села Гусинці збереглася напівзатоплена Спасо-Преображенська церква з дзвіницею, яка довгий час залишалася напівзруйнованою через неможливість до неї дістатися. Наприкінці 2010-х почалася реконструкція храму та підйом рівня острова. Наразі спеціалісти займаються зовнішнім оздобленням храму.
З берегом острів пов'язує довгий міст. Влітку сюди можна дістатися на моторному човні.

Адреса: Київська область, с. Гусинці
Де зупинитися: У готелях Київської області
GPS координати: 50.009780, 31.072758

Монастир у підземеллях

У другій половині 18 століття на Київщині було засноване село Буда. Пізніше неподалік від села виник чоловічий монастир. А у 19 столітті місцевістю поповзли чутки про заховані у печерах монастиря скарби. лише нещодавно вчені віднайшли підземні печери. Хтозна, можливо скарби і досі там.

Адреса: Київська область, с. Буда.
Де зупинитися: Готелі Київської області готові прийняти туристів.  
GPS координати: 49.524357, 30.625511

Житомирська область

Палац Уварової

Садиба з палацом у стилі неоренесанс колись була приданим для Наталі Терещенко, доньки цукрових магнатів з села Турчинівка. Після заручин Наталі з дворянином Сергієм Уваровим, палац відійшов під його управління. Садиба, оточена старовинним парком наразі відведена під місцеве ПТУ.

Адрес: Житомирська обл., с. Турчинівка, вул. Житомирська, 6.
Де зупинитися: У готелях Житомирської області
GPS координати: 50.031661, 28.264664

Музей порцеляни

Завод з виробництва порцеляни у Баранівці існує вже понад два століття. За цей час він став одним з передових представників України на міжнародних виставках в США, Канаді та країнах Європи.
Наразі завод спеціалізується на виробництві столових, кавових та чайних сервізів, а також декоративних виробів. асортимент продукції та найкращі її зразки можна переглянути у музеї, який функціонує при заводі.

Адреса: Житомирська область, с. Баранівка
Де зупинитися: Вас вітають готелі Житомирської області
GPS координати: 50.295425, 27.685214

Палац Ганської та Оноре де Бальзака

Античні мотиви вніс у проект цього палацу італійський архітектор Блеріо. Оточена парком садиба з палацом і костелом-усипальницею, була побудована за кошти графа Ганського і подарована ним своїй молодій дружині Евеліні. Саме вона вела переписку з письменником Оноре де Бальзаком, підписуючись псевдонімом “Іноземка”. Пізніше, після сперті законного чоловіка, Евеліна запросила Бальзака погостювати у садибі. У палаці досі є робочий кабінет письменника, де зберігається стіл, за яким той написав "Депутата від Арсі", "Дрібних буржуа", "Театр, який він є" і драму "Мачуха".
У спальні Бальзака зараз експонуються його портрети і розміщений меморіальний музей. Решта приміщень поступово реставруються, а деякі віддані під потреби агротехнічного коледжу.

Адреса: Житомирська область, с. Верхівня.
Де зупинитися: До вашої уваги готелі Житомирської області
GPS координати: 49.802709, 29.322605

Неоготичний костел Святої Клари

З першого погляду неоготичний костел Св. Клари схожий на середньовічний замок. Він має досить невластиву для цього регіону країни архітектуру. Забажав збудувати костел на березі ставка польський письменник Івановський, котрий раніше проживав у містечку. За життя цього зробити не вдалося, тому спорудження храму здійснювалося вже після смерті письменника.
Зараз храм належить римо-католицькому ордену Босих Кармелітів.

Адреса: Житомирська обл., с. Городківка, вул. Шкільна, 40.
Де зупинитися: Готелі Житомирської області чекають на гостей.
GPS координати: 49.899061, 28.983813

Полтавська область

Родинна усипальниця роду Закревських

Хто б міг подумати, що в Україні, так само, як і в Єгипті, є свої піраміди. Мало хто знає, але у Полтавській області піраміду-усипальницю було збудовано ще наприкінці 19 століття коштом Ігнатія Закревського. За часів імператора Олександра III Ігнатій Платонович працював послом Росії в Єгипті, де зацікавився історією та культурою цієї країни.

Висота піраміди сягала 9 метрів, а на вході була встановлена статуя богині Ісіди, символ родинної вірності. Всередині стіни розписали цитатами з Біблії та єгипетськими фрескам, встановивши по центру вівтар з великим кам’яним хрестом. На жаль, до наших днів не збереглися жодні з вищезгаданих об’єктів - усе було знищено за часів Жовтневої Революції. 

Адреса: Полтавська обл., с. Березова Рудка.
Де зупинитися: У одному з готелів Полтавської області
GPS координати: 50.317515, 32.238937

Музей гончарства в Опішні

Віддавна Опішня вважалась центром гончарства в Україні. Наприкінці 19 та на початку 20 століття тисячі майстрів працювали тут, експортуючи продукцію до багатьох країн світу.
З 1986 року тут діє Музей гончарства, на базі якого почалося створення Державного музею-заповідника українського гончарства. А за останні роки в Опішні сформувався унікальний науково-просвітницький та навчально-виховний комплекс, аналогів якому немає в Україні. Таке різноманіття сувенірної продукції є лише в Опішні.

Адреса: Полтавська область, с. Опішня
Де зупинитися: У готелях Полтавської області
GPS координати: 49.973663, 34.613450

Черкаська область

Дуб Максима Залізняка

Уже багато років науковці сперечаються стосовно віку цього дерева. За різними оцінками, йому від 1000 до 1200 років. Дуб Максима Залізняка зростає на південному схилі Кириківського яру на території урочища Холодний Яр на околиці с. Буда. Під його кроною відпочивали Б. Хмельницький, С. Наливайка, Т. Шевченко, проте названий він ім'ям М. Залізняка - ватажка гайдамацького повстання, які діяли в цих місцях.
Дуб Залізняка вважається символом Холодного Яру, а також одним із символів українського козацтва.
Чим же цей дуб такий особливий? Маючи у обхваті 8,9 метрів, та висоту 24 метра, це дерево є найбільшим в Україні, та входить у десятку найбільших у Європі дерев.Ц А ще у стовбур дуба аж шість разів била блискавка.

Адреса: Черкаська область, село Буда, ур. Кириківський яр.
Де зупинитися: Готелі Черкаської області мають безліч пропозицій. 
GPS координати: 49.109866, 32.260033

Замкова гора в Чигирині

У місті Чигирин, відомому ще з часів козацтва, збереглися залишки фортифікацій на Замковій (Богдановій) горі в центрі міста. Спочатку тут знаходився форпост
Речі Посполитої, потім обнесений муром бастіон був козацькою фортецею. Вона вистояла прости 120-тисячної турецької армії у 17 столітті.
У 19 столітті фортеця була майже зруйнована та розібрана на будматеріали, але наразі тут розбитий парк, в якому знаходяться реконструйований бастіон Дорошенка, Кам'яний хрест на честь захисників Чигиринського бастіону, пам'ятник "Кобзар" біля підніжжя і інші скульптури.

Адреса: Черкаська область, місто Чигирин, вул. Замкова.
Де зупинитися: Для вас працюють готелі Черкаської області
GPS координати: 49.078040, 32.657059

Музей-садиба Тараса Григоровича Шевченка

Відновлення комплексу закінчилося в 1989 році під керівництвом О. Кониського. Підставою для цього послужили малюнки і опис самого Тараса Шевченка. Інтер'єр всіх будівель максимально наближений до побуту родини. Зараз музейний комплекс - реконструйована сільська садиба, де в 1814 р з'явився на світ майбутній Кобзар.
З сусіднього села до садиби перенесена оригінальна дерев'яна зовнішня комора. В інтер'єрах житлових будинків відтворений скромний побут сім'ї Шевченків.
Поруч з першим житлом поета знаходиться будинок його діда по материнській лінії Якима Бойка і хата дяка, у котрого працював Тарас.

Фото: Ірина Мячкова

Адреса: Черкаська обл., село Моринці, пров. Шкільний, 19.
Де зупинитися: До вашої уваги готелі Черкаської області
GPS координати: 49.258380, 31.009376

Озеро Бучак

Блакитне озеро Бучак стало одою на честь всеперемагаючої природи. Виникло воно на місці гігантського котловану гідроакумуляторний станції. Воно заповнюється не водою з Дніпра, а завдяки водам з підземних джерел. Навіть влітку прохолодна вода в озері прозора та чиста.
Навколо озера розташовані гори Лисуха, Бабина і Московка, на схилах яких було розкопано давньослов'янські городища, знайдено велику кількість стародавніх поховань.

Адреса: Черкаська область, селище Бучак.
Де зупинитися: У готелях Черкаської області
GPS координати: 49.865124, 31.438205

Садиба Даховських

 Архітектурно-ландшафтний комплекс «Садиба Даховських» знаходиться в селі Леськове за 5 км від райцентру Монастирище Черкаської області. Вона є пам'яткою обласного значення, займає 89 га землі. До комплексу споруд входить замок, територія з листяним парком на лівому березі річки Конелки і хвойної частиною парку на правому березі, гребля з водосховищем і «островом любові» та сад.
Творцями цього маєтку є 4 покоління польських поміщиків Даховських, які володіли Леськовим і навколишніми селами з кінця 18 століття 1917 року.

Адреса: Черкаська обл., селище Леськове.
Де зупинитися: Готелі Черкаської області до ваших послуг.
GPS координати: 48.994051, 29.874594 

Садиба Енгельгардта

Особняк був збудований у 1828 році бароном Енгельгардтом, у якого служив юний Тарас Шевченко. Саме у бібліотеці пана Тарас вперше захопився художнім ремеслом і малював, доки хазяїна не було вдома. А потім на території цієї садиби, в одному з дубів він ховав свої дитячі малюнки.

Адреса: Черкаська обл., с. Будище.
Де зупинитися: У готелях Черкаської області
GPS координати: 49.200926, 31.027473

Садиба Симиренка

Саме тут жив видатний вчений, метою якого було створення масштабного розплідника декоративних рослин та плодових дерев. Пізніше тут Симиренко і відкрив найзнаменитіший сорт яблук “Ренет Симиренко”, який прославив вченого далеко за межами України.

Від старих садибних будівель зберігся досить невеликий одноповерховий будинок, побудований ще в 1855 році П. Симиренка. На сьогодні в цій будівлі розміщується меморіальний музей, присвячений родині садівників Симиренків.

Адреса: Черкаська обл., с. Млієв, вул. Симиренка, 9.
Де зупинитися: Готелі Черкаської області чекають на гостей.
GPS координати: 49.315758, 31.497740 

Палац Шувалових

Садиба Наришкіних-Шувалових у Тальному закладена 1725 році графом Ф. Потоцьким.
На рубежі 19-20 століть Петро Шувалов звів тут двоповерховий палац у формі французьких мисливських замків епохи Ренесансу посеред розбитого ним англійського парку.

Адреса: Черкаська обл., м. Тальне.
Де зупинитися: Готелі Черкаської області радо вітають туристів. 
GPS координати: 48.872227, 30.697504

Трипільське село Легедзине

Легедзине - село неподалік від Умані, де колись існувало поселення трипільців. Тут у 2002 році було створено історико-культурний заповідник, присвячений трипільській цивілізації. Трипільські житла тут відтворено у натуральну величину.

Адреса: Черкаська обл., с. Легедзине (між Уманню і Тальним).
Де зупинитися: Готелі Черкаської області пропонують зручні номери. 
GPS координати: 48.797739, 30.514280

Вінницька область

Палац Грохольських-Можайських

У цьому палаці проживав Олександр Можайський, котрий вперше у світі винайшов першу у світі модель літака на паровому двигуні. Наразі на території палацу знаходиться музей космонавтики та авіації.

Адреса: Вінницька обл., селище Вороновиця.
Де зупинитися:  до вашої уваги готелі Вінницької області
GPS координати: 49.112225, 28.679402

Садиба Потоцьких-Свейковських

Селище Печора досі зберігає пам'ять про родину Потоцьких-Свейковських. Тут, серед величного парку, залишилася усипальниця магнатів. На жаль, садиба не збереглася. Поблизу парку є спуск до річки Південний Буг, звідки можна побачити церкву на скелі та водяний млин.

Адреса: Вінницька обл., селище Печора.
Де зупинитися: Обрати житло можна серед готелів Вінницької області.
GPS координати: 48.861805, 28.710709 

Західна Україна

Загадкове кладовище

Між Тернополем та Бучачем лежить таємниче село Дарахів. Старезний цвинтар цього села поділений на дві частини: перша, післявоєнна, являє собою типові захоронення. А от друга має яскраво виражений українсько-польський характер. Поховання кінця 19 століття прикрашені скульптурами та камяними хрестами, а зовнішньо ця частина кладовища подібна на римо-католицьке.

Адреса: Тернопільська обл., Теребовлянський район, с. Дарахів.
Де зупинитися: У готелях Тернопільської області
GPS координати: 49.296517, 25.546462 

Старовинне село Язловець

Село в Бучацькому районі Тернопільської області може похвалитися багатьма пам’ятками. Тут знаходяться колишня вірменська, а зараз Церква Святого Миколая,
Костел Успіння Пречистої Діви Марії, Каплиця Блажовських на цвинтарі, Язлівецький замок, Єврейський і польський цвинтарі, Церква св. Миколая Чудотворця, Каплиця-усипальниця Блажовських. Деякі із архітектурних споруд датовані 16 століттям.

Адреса: Тернопільська обл., Бучацький район, с. Язловець.
Де зупинитися: Готелі Тернопільської області пропонують номери на будь-який смак.
GPS координати: 48.962589, 25.448245

Смарагдові озера

Поблизу Микуличина є непомітний каньйон незвичайної краси. Берег тут чистий, вода прозора, а невеликі острівці серед гірської річки схожі на маленькі пляжі. Неперевершене місце для відпочинку у горах.

Автор фото: Roman Tymofiichuk

Адреса: Івано-Франківська обл., с. Микуличин.
Де зупинитися: Готелі Микуличина радо вітають гостей. 
GPS координати: 48.394967, 24.638525 

Вулкан Старуня

Наприкінці 70-х років минулого століття у Старуні заявив про себе невеликий грязьовий вулкан. він виник внаслідок розробок нафтових та озокеритових родовищ за півстоліття до того. Хімічний склад грязі дуже багатий і різноманітний. Незважаючи на зовнішній спокій, вулкан може несподівано вивергнути потік окропу, при цьому з надр весь час чується звук, що нагадує киплячий чайник.

Адреса: Івано-Франківська обл., Богородчанський район, с. Старуня.
Де зупинитися: Гарні пропозиції житла мають готелі Богородчан
GPS координати: 48.707998, 24.497234

Винні підвали села Бене

Завдяки розташуванню та клімату село Бене на Закарпатті прославилось на всю країну. Причина тому - закарпатське вино. Українсько-угорське село здавна займається вирощуванням персиків, винограду та виготовленням вина. Столітні погреби з дегустаційними залами охоче приймають у себе гостей.

Адреса: Закарпатська обл., Берегівський район, с. Бене.
Де зупинитися: Знайти житло можна серед готелів Берегова
GPS координати: 48.172866, 22.741407 

Одеська область

Одеські усипальниці

Усі знають, що Личаківське кладовище у Львові є одним з найкрасивіших українських кладовищ. Але і Одеса може похвалитися подібною цікавинкою. На території Другого Християнського кладовища збереглися усипальниці початку 20 століття. На деяких навіть досі є іменні таблички. Тут є Усипальниця родини генерал-лейтенанта Стороженка (1913 р), усипальниця поляка Станіслава Янчевського (1917 р), сімейний склеп Нескоромних (1901 р), каплиця над склепом корнета Володимира Кубаша (1903 р).

Адреса: Одеса, Люстдорфська дорога, 6.
Де зупинитися: Готелі та хостели Одеси.
GPS координати: 46.450901, 30.725121 

Полтавська область

Музей-садиба Котляревського

Мальовнича селянська хатина з квітами під вікном - це музей-садиба зачинателя української літератури Івана Котляревського. Тут він створив свою “Енеїду” та написав п'єсу «Наталка-Полтавка». Інтер'єр будинку повністю відтворений відповідно до тих часів. Працює музей-садиба щодня з 9:00 до 17:00 години.

Адреса: Полтава, Соборний майдан, 3.
Де зупинитися: Гостей приймають готелі Полтави
GPS координати: 49.581689, 34.568460

Дніпропетровська область

Музей-заповідник Садиба Бергманів


Садиба німецьких переселенців, що купили село Солоне після 1861 року, звели тут цегляний завод та відкрили кілька підприємств харчової промисловості. Православна церква, збудована за кошт магнатів. не збереглася, але зберігся їхній будинок. Пізніше, під час революції, їхнє майно націоналізували, а братів розстріляли на півночі Нікопольського району. Сьогодні в палаці розташована експозиція музею історії Солоного.

Адреса: Дніпропетровська обл., с. Солоне.
Де зупинитися: Готелі Дніпропетровської області зустрічають туристів.
GPS координати: 48.203969, 34.871648

Хмельницька область

Село Врублівці біля Кам'янця-Подільського

 Популярним село поблизу Кам’янця Подільського стало після будівництва на берегах Дністра готельно-ресторанного комплексу Ксенія. Тут можна не лише відпочити, але й побувати на екскурсії у Бакотському скельному монастирі, костелі Діви Марії, або просто покататися на екскурсійному кораблі по Дністру.

Адреса: Хмельницька обл., Кам’янець-Подільський, Жванецьке шосе, 3.
Де зупинитися: У готелях Кам'янець-Подільського.
GPS координати: 48.609402, 26.774107 

Отож, скільки з цих цікавинок уже були вам відомі? Пишіть у коментарях та поширюйте у соцмережах!

Вам сподобається:

 

При повному або частковому використанні матеріалів Hotels24.ua — активне посилання на джерело обов'язкове.
14.03.2018
HOTELS24.ua
Оцініть статтю: 30 маловідомих цікавинок у різних куточках України
  • дуже погано
  • погано
  • нормально
  • добре
  • клас
(5 балів з 5, всього оцінок 1 )
(??) (??) (??)
Підбір та бронювання готелів по телефону (цілодобово без вихідних)