Щодо пропозицій заробітку від Hotels24.ua -->
7 локацій Полтави, які вас приємно здивують

7 локацій Полтави, які вас приємно здивують

Мальовниче місто Полтава славиться не тільки смачними галушками, а відоме своєю багатою історією. Це тихе місто над Ворсклою часто згадується завдяки чаклунству в Диканьці чи ”Сорочинському ярмарку”, написаним тут Гоголем, “Наталці Полтавці”, створеній Котляревським та багатьом творам Шевченка. Сьогодні hotels24.ua підготував добірку локацій в Полтаві, які приємно вас здивують.

Полтава

В наш час Полтава вабить до себе мальовничими пейзажами, унікальними храмами, цікавими музеями, архітектурними пам'ятками, величними парками, а ще гостинністю полтавчан.
Про місця, які входять до списку “семи чудес Полтави” можна прочитати нижче.

Кругла площа

Однією з найцікавіших туристичних локацій і символом Полтави — є Кругла площа зі своїм архітектурним ансамблем. На початку 19 ст., з 1802 р., після оголошення міста центром Полтавської губернії, владою було прийняте рішення про створення нової центральної площі. Основа Олександрівської площі будувалася протягом 36 років, до 1841 року. Далі за декілька років в центрі площі закладений парк з прекрасними алеями, названий Корпусним садом. Завдяки архітектору Амвросимову і меценату Кочубею, навкруги площі збудовано 8 будівель в стилі губернського класицизму, більшість з яких зведені 1809-1811 р. Серед них: Малоросійський поштамт, в якому зараз розміщена Мала Академія мистецтв ім. Р. Кириченко, Будинок генерала-губернатора, який займає організація профспілок, будинок Дворянського зібрання, в якому в наш час працює кінотеатр ім. І. Котляревського та інші будівлі.
Ключовим об'єктом на площі мав стати пам'ятник “Слави”, який присвячувався століттю перемоги в Полтавській битві. Та відкриття його відбулося через 2 роки — в 1811 р.
Монумент з висотою майже 17 м, складається з гармати, на верхній частині якої сидить бронзовий орел з лавровим вінком в дзьобі, а також постаменту, в якому вставлені 18 гармат.


Від пам'ятника в різні сторони радіально прокладалися напрямки вулиць, які вели до основних будівель міста.
В середині 19 ст. Олександрівський сад був переданий Петровському кадетскому корпусу і його перейменували в Корпусний парк. До кінця століття парк був переданий місту і відрізнявся від двох інших парків безкоштовним входом для всіх містян. За короткий період існування УНР на початку 20 ст. парк називався Мазепиним гаєм, а пізніше — Жовтневим парком.
На даний момент Кругла площа є не тільки окрасою центру міста, а й важливою транспортною розв'язкою.

 Фото взяте на сайті: zmist.pl.ua
 

Біла Альтанка

Ще однією важливою архітектурною пам'яткою Полтави, зведеною в 1909 р. на честь двохсотріччя перемоги в Полтавській битві — є Біла Альтанка. Збудована вона на місці , розташування Подільського сторожового бастіону, що був укріплений лише земляними валами і крутими схилами. А поруч з бастіоном була сторожова вежа, звідки відбивалися атаки шведів. Саме на такому символічному місці і з'явилася дивовижна Альтанка.
Підковоподібна колонада є символом зустрічі Петра І і місцевого ремісників, один з яких швидко замінив царевому коню втрачену в битві підкову.
Під час війни фашисти розібрали Альтанку, влаштувавши на її місці артилерійський пункт. Та в повоєнний час головному архітектору міста Вайнгорту, вдалося відтворити Альтанку з восьми колон висотою 9 метрів також у формі підкови. Після відновлення вона отримала нову назву — “Ротонда Дружби народів”. А напис зроблений над колонами з твору Котляревського “Наталка Полтавка” —” де згода в сімействі, де світ і тиша, щасливі там люди, блаженна сторона”, є актуальним в будь-який час.

Вдале розташування Альтанки на горі, дає можливість милуватися річкою Ворсклою, Інститутською та Монастирськими гірками. Більше 10 років Альтанка підсвічується різними кольорами, а в вечірній час під нею щогодини відбувається світлозвукова вистава, розроблена в Франції. Вже не перший рік це популярне місце для містян та гостей міста, а також улюблена локація для фотосесій молодят і випускників шкіл.


Біла альтанка

Фото взяте на сайті: drs.gov.ua

Хрестовоздвиженський монастир

Серед важливих історичних пам'яток варто відзначити старовинний Хрестовоздвиженський монастир.

Хрестовоздвиженський монастир

Фото взяте на сайті: upload.wikimedia.org
 
Монастир заснували в 1650 р. на згадку про перемоги гетьмана Богдана Хмельницького разом з козаками Полтавського полку над польським військом під Жовтими водами. Спочатку був зведений дерев'яний комплекс, який спалили татари, а згодом на його місці збудували мурований — в стилі бароко. Розбудовою монастиря займалися відомі в той час полтавчани. Пізніше, під час Північної війни на початку 18 ст. в монастирі навіть був влаштований штаб шведського короля Карла XII. А в кінці століття при монастирі відкрилася Слов'янська семінарія, в якій навчалися Іван Котляревський та батько Миколи Гоголя. Основними в монастирському комплексі є Хрестовоздвиженський собор, дзвіниця Свято-Троїцького храму та храм Симеона Богоприїмця.
Серед краси церковних будівель писали картини Шевченко і М'ясоєдов. І саме тут останній створив унікальне полотно, на якому зобразив Шевченка кобзарем, який грає мандрівнику Миколі Гоголю. Цей шедевр М'ясоєдов подарував Полтавському театру.
На початку 19 ст на території монастиря відкрили іконописну школу, яку очолив Даниїл Московченко, який написав чудотворну ікону Богоматері “Уповання всіх кінців Землі”.

До кінця століття при монастирі були різні ремісничі майстерні, училище для сліпих і збудований готель для прочан. В 20 ст. обитель не раз закривали, влаштовуючи в ній колонію, психіатричну лікарню, садочок чи склади. Відкрили монастир і провели в його головному храмі першу службу аж в 1991 році. В тому ж році він повернутий черницям. Зараз Хрестовоздвиженський монастир — популярне місце для багатьох паломників і цікава архітектурна пам'ятка для туристів.

Будинок Полтавського губернського земства

Однією з найцікавіших будівель Полтави, створених в стилі палацового мистецтва — є Будинок Полтавського губернського земства. Будівництво цієї величної споруди почалося в 1903 році і продовжувалося протягом пяти років. Урочисте відкриття оригінального будинку, що нагадує букву Ш, відбулося в 1908 році. Будівля вражала своїми виступаючими частинами, а також двома високими баштами в центральній частині. Цікаво, що з головного фасаду дім складався з двох з половиною поверхів, а з іншого боку — трьох з половиною. Гарно вирізнявся високий цокольний поверх, прикрашений рожевим гранітом, а основна стіна покрита світлою керамікою. Фігурні вікна в кожній частині мали різну форму — прямі, в формі трапеції, подвійні чи потрійні.
В оздобленні використовувалися мармур, скло, метал, кераміка, черепиця та інші матеріали. Над вікнами головного порталу було зображено герб Полтави, навколо якого розміщені прапори. Крім цього прикрасами слугували різні бортики, кручені колони, розетки та кам'яні вази.
Підвальні приміщення будинку використовувалися в якості архіву та господарчих приміщень. Середня частина містила вестибюль, основний вхід з парадними сходами і просторий зал засідань. Цей величний зал прикрашали великі картини з історичними мотивами: “Вибори полтавського полковника Мартина Пушкаря”, “Козак Голота і татарин” і “Чумацький Ромоданівський шлях”.

Фото взяте на сайті: img.lookmytrips.com

Два поверхи з широкими коридорами містили кабінети земської управи. Третій поверх вміщував музейні кімнати, а з іншого боку — готельні номери.
Саме тут після відкриття був розміщений Природничо-історичний музей Полтавського губернського земства, який через 12 років став Центральним пролетарським музеєм Полтавщини. Під час німецької окупації будівля була майже зруйнована пожежею.
Після війни, в середині 20 ст. був створений проект відбудови, та сама відбудова завдяки полтавським архітекторам і майстрам почалася через 7 років.
Музей після відбудови відкрили в 1964 році, хоча оригінальний вигляд тоді не вдалося повернути. За 20 років почалася подальша реконструкція, при чому вдалося відновити розписи і настінні панно.

В наш час повністю реставровані фасади і дах будинку, в також планується подальше відновлення розписів. Зараз зовнішній вигляд Будинку Полтавського губернського земства практично такий, як 100 років тому. І ця особлива пам'ятка архітектури має повне право бути серед семи чудес Полтави.
 

Спаська церква 

Спаська церква — одна з найстаріших церков в Полтаві, яка збудована в давньоруському стилі. Храм за історичними документами на цьому місці в кінці 17 ст був частиною Преображенської церкви, яка згодом згоріла. Тому на цьому місці на початку 18 ст. була зведена дерев'яна Спаська церква. Вже за рік біля неї захисники Полтавської фортеці дали клятву, що не віддадуть перемоги шведам. Саме в цій церкві служили подячні молебни після Полтавської битви, а неподалікі, де відпочивав Петро I, встановили памятник.

За сотню років церква зруйнувалася настільки, що залишилася тільки бокова частина. Аж в 1837 році майбутній імператор Олександр II відкрив благодійний збір коштів на відновлення історичної пам'ятки. Завдяки зібраним 25 тис. рублів сріблом, через 8 років почалося відновлення і роботи по збереженню храму. Для цього над деревяною основою змурували однобанну церкву, а простінок між ними складав до метра. Вже в 19 ст відновили старовинний іконостас і збудували дзвіницю з двома ярусами та ковану огорожу. Храм в той час був місцем зберігання унікальної духовної літератури та ікон, датованих 17 ст.
В радянські часи дзвіниця і огорожа були розібрані, а сама церква була закрита до кінця війни. 10 років тому дзвіниця Спаського храму відновлена до первісного вигляду.

Завдяки оригінальній ідеї, коли одна церква прикриває іншу, до нашого часу збережена унікальна архітектурна пам'ятка, що є окрасою Полтави і популярним туристичним місцем.

Поле Полтавської битви

Один з найперших музейних закладів Полтави, який входить до Міжнародної організацій військових та історичних музеїв — заповідник “Поле Полтавської битви”. Через 200 років після перемоги над шведами, в 1909 р. істориком Павловським був створений музей історії Полтавської битви. Вже за рік видано каталог експонатів музею —гравюр, зброї та амуніції , яких на той час було більше трьох сотень. До середини 20 ст, музей був закритий, а експозиція зберігалася в краєзнавчому музеї. В 1950 р. музей відкрився в іншій будівлі, доповнений експонатами з інших музеїв, а через 9 років — діорамою “Полтавська битва”. До кінця 20 ст. музей стає історичним і культурним заповідником, який займає площу в 700 га, де з'являється виставка “Козацька держава”. В девяти залах музею можна побачити унікальну зброю, карти, картини, гроші та історичні документи. Оригінальна діорама, що відкриває деталі славетної битви представлена в окремій кімнаті. Заповідник багатий на різноманітні пам'ятники, присвячені захисникам міста, козакам і Петру І. Крім цього на його території є братська могила, пам'ятник слави і Сампсоніївська церква. А ще кілька давніх поселень та три десятки скіфських курганів.
Щороку заповідник стає місцем проведення фестивалю “Полтавська битва”, на якому проходять військові реконструкції, музичні дійства і майстер-класи.


Фото взяте на сайті: zmist.pl.ua
 

Будівля Дворянського та Селянського банку

Ще одна цікава туристична локація, яка є пам'ятником архітектури — це Селянський банк. До початку 20 ст. на цьому місці стояв будинок голови повітової земської управи Петра Старицького. Вже до 1909 року інженером С.В. Носовим тут зведений Селянський банк (поземельний банк), що видавав селянам позики для купівлі землі. Цікаво, що банк мав на той час розширені права на купівлю і продаж землі, можливість продовжувати термін позик. В 1917 році його націоналізували і використовували, як адміністративну будівлю. В воєнний час будівля була напівзруйнована пожежею, а пізніше відбудована в середині століття.

Яскрава двоповерхова будівля з декоративної червоної цегли, яка виконана в стилі модерну початку 20 ст., вражає своїм зовнішнім виглядом. Фасад прикрашений мозаїкою у вигляді павичів, керамікою різного кольору, скульптурами, а головний вхід — нішами з феніксами, які є символом відродження. Крім цього на будівлі розмістили 4 міфічних птаха, серед яких : Сірін, який відганяє печаль, диво-птах Алконост, що приносить щастя, а також Гамаюн, який є символом багатства. Також на будинку збережена частина старого гербу Полтавської губернії кінця 19 ст і початку 20 ст.
З 1937 року тут знаходилось управління Комітету Державної безпеки, з яким пов'язані трагічні події знищення найкращих представників полтавської інтелігенції.
А з 1991 року в будинку Селянського банку розміщено управління Служби Безпеки України в Полтавській області.


Фото взяте на сайті: kelohouse.ru

 

 Читайте ще:

При повному або частковому використанні матеріалів Hotels24.ua — активне посилання на джерело обов'язкове.
08.05.2019
HOTELS24.ua
Оцініть статтю: 7 локацій Полтави, які вас приємно здивують
  • дуже погано
  • погано
  • нормально
  • добре
  • клас
(4 бали з 5, всього оцінок 2 )
(??) (??) (??)
Підбір та бронювання готелів по телефону (цілодобово без вихідних)