Щодо пропозицій заробітку від Hotels24.ua -->
Визначні місця Львова: 10 улюблених пам’яток туристів

Визначні місця Львова: 10 улюблених пам’яток туристів

Львів – чудове місто, яке пройшло тернистий шлях злетів та падінь. Сьогодні населений пункт західної України являє собою важливий історико-культурний центр. Тут панує особлива, дещо сентиментальна атмосфера. У місті Лева знаходяться цінні архітектурні пам'ятки. Тут красуються неперевершені храми, собори, костели та церкви, працюють унікальні музеї, організовуються цікаві виставки та проходять масштабні фестивалі. Про десять улюблених пам’яток туристів, місць і піде мова в статті від Hotels24.

Визначні місця Львова: 10 улюблених пам'яток туристів

 1. Площа Ринок

Площа Ринок

Площа Ринок була закладена в період правління князя Данила Романовича. Протягом багатьох років вона виконувала роль осередка торгівлі та громадського життя середньовічного населеного пункту. Над будівлями майдану працювали австрійські та італійські архітектори.

На площі міста Лева знаходиться сорок чотири кам'яні, цегляні споруди. Вони виконані переважно в стилі ренесанс, подекуди в їх оформленні прослідковуються готичні елементи. Над проектами кам'яниць працювали архітектори Павло Римлянин, Бернард Меретин, Петро Красовський, Петро з Барбони та інші.

Ратуша являє собою велику споруду, що характеризується прямокутною формою. Вона має високу вежу, котру прикрашає величезний годинник. Подолавши чотириста сходинок, можна піднятися на оглядовий майданчик. Ратуша оточена скульптурами Нептуна, Амфітрити, Адоніса та Діани. Посередині красується комплекс з фонтанів.

На площі Ринок знаходяться:

  • Магістрат.
  • Музей-аптека «Под чорним орлом».
  • Палац Корнякта та його романтичне «італійське подвір'я».
  • Музей пошти (розмістився в палаці Бандінеллі).
  • Палац Любомирських.
  • Музей історії «Чорна кам'яниця».
  • Музеї – уніформи, меблів та порцеляни тощо.

Тут проводилися зйомки кінофільмів про стару Європу. На площі щорічно організовуються ярмарки та фестивалі (Leopolis Jazz Fest, «Ніч у Львові», «На каву до Львова», «Золотий лев» тощо).

Майдан зберігає дух середньовіччя. Тут прокладена бруківка. Від площі в різні боки розходяться 8 вулиць, безліч екскурсійних маршрутів. У теплі сезони року в зоні відпочинку працюють вуличні  кафе. Влітку ресторани теж ставлять свої столики на відкритоиму повітрі. На майдані можна почути чудові твори Штрауса, взяти урок латинської сальси.

Адреса: Львів, площа Ринок

Як дістатися: із залізничного вокзалу до місця призначення курсують трамваї №1, 10. Вийти потрібно на зупинці «Площа Ринок». Також з будь-якого району Львова на маршрутці, тролейбусі можна доїхати до проспекту Свободи, Університету, вулиці Підвальна, а потім дійти до площі пішки.

Де поїсти: оскільки площа Ринок знаходиться в центрі міста, то тут майже на кожному кроці працюють заклади, наприклад, ресторан «Криївка», «Найдорожча ресторація Галичини» («Масони»), театр пива «Правда», антикафе «Communa», «Львівська копальня кави» і т.д.

2. Високий замок

Високий замок

«Високий замок» у Львові – пам'ятка садово-паркового мистецтва, назва якої сьогодні не відповідає дійсності. Замку тут вже давно немає. Збереглася лише його невелика частина.

Парк «Високий замок» з двома терасами розкинувся на схилах Замкової (Княжої) гори. Він займає площу 36,2 га. На нижній терасі розташовані будинок садівника, оглядовий майданчик, пам'ятний знак, зведений на честь Максима Кривоноса, а також камінь, присвячений перемозі польського короля Яна III Собеського над ворогами-турками в 1675-ому році.

Верхня тераса знаходиться на висоті 413 метрів  над рівнем моря. На штучному кургані облаштовано ще один оглядовий майданчик. З «Високого замку» видно Львів як на долоні, а саме – відкривається неймовірна панорама на його старе та нове місто. Всю цю красу можна побачити, подолавши чимало сходинок. Відвідувачі парку отримують чудову можливість прогулятися по кам'яному серпантину вгору та насолодитися по дорозі мальовничими пейзажами. 

Адреса: Львів, вулиця Замкова.

Як дістатися: поряд з парком «Високий замок» проходять транспортні маршрути – автобусні № 114, 138, 28, 41, 53, трамвайний під №6. Можна дістатися парку і
на 
маршрутному таксі. Їхати до вулиці Личаківської, а звідти під гірку пройти пішки відстань, що займає приблизно 15 хвилин часу.

Де поїсти: за адресою - вулиця Високий замок, 7 працює ресторан української, європейської кухні «Високий замок». В теплу пору року в даній місцевості можна організувати пікнік.

 

3. Львівська національна опера

Львівська національна опера

Львівський національний академічний театр опери та балету імені Соломії Крушельницької будувався протягом 1897 – 1900-их років. Над його проектом свого часу працював архітектор Зігмунд Горголевський. Будівля зведена в стилях – ренесанс та бароко.

Об'єкт вражає, як ззовні, так і всередині, багатим скульптурним декором. Над фігурами трудилися талановиті скульптори – П. Войтович, Ю. Марковський, А. Попель, Е. Печ, Т. Баронч. Для внутрішнього оформлення приміщення були використані мармур, позолота. Тут можна побачити декоративний живопис художників Т. Попеля, М. Герасимовича, Т. Рибковського, З. Розвадовського, С. Дембіцького, С. Рейхана, ліпні орнаменти.

Глядацький зал своєю формою нагадує ліру, містить партер, балкони, лоджі. Він оформлений в білих тонах з використанням позолоти. Балкони прикрашають гіпсові атланти, каріатиди, музи, генії, герми. На стелі залу красується плафон округлої форми з бронзовою люстрою, що була зроблена згідно проекту З. Горголевського.

Сьогодні в Львівській опері можна послухати оперу та оперету, побачити балет, спектакль, театральні вистави, прем'єри та насолодитися концертною програмою. В приміщенні час від часу проходять фестивалі та організовуються виставки.

Адреса: Львів, проспект Свободи, 28

Як дістатися: щоб відвідати Львівський національний академічний театр опери та балету, можна скористатися будь-якою маршруткою або трамваєм, що проїжджають через центр міста. З залізничного вокзалу відправляються маршрутки під №№ 29, 32, 25.

Де поїсти: на площі Свободи працює ресторан української кухні «Сало Львів», кав'ярня «Львівська мануфактура кави». Неподалік від національної опери смачними стравами національної кухні пригощає колоритний заклад – ресторан «Криївка» тощо.

 

4. Вірменський кафедральний собор Успіння Пресвятої Богородиці

Вірменський кафедральний собор Успіння Пресвятої Богородиці

Вірменський кафедральний собор Успіння Пресвятої Богородиці – це старовинна архітектурна пам'ятка Львова, що внесена до Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Будівництво кам'яної будівлі храму розпочалося в 1356-ому році згідно проекту архітектора Доринга. Вірменський собор був центром духовного та культурного життя вірмен.

В ансамблі храму переплітаються різні архітектурні стилі – вірменсько-орієнтальний (XIV сторіччя), ренесанс, бароко (XVII століття), східний (початку XX століття). Перед входом у, викладений плиткою, двір собору можна побачити вежу-дзвіницю автора Петра Красовського.

Всередині храму перехоплює дух від вітражів, прикрашених різнокольоровою мозаїкою, стін. Тут зберігаються фрески – із зображенням Таємної вечері та «Розп'яття», над якими працював польський художник Ян Генрик Розен, а також живопис на вологій штукатурці - «Бачення Катерини Еммеріх», «Поховання святого Одеона» тощо. Двері собору відкриті щодня. Кожної неділі, об 11:00 тут проходить церковна служба.

Адреса: Львів, вулиця Вірменська, 7/13

Як дістатися: Вірменський кафедральний собор знаходиться на вулиці Вірменській, 7/13. Але вхід в храм передбачено з боку вулиці Краківської. Потрібно доїхати до центру місцевим транспортом. Вийти слід на проспекті біля Львівського театру опери та балету. Прямуючи від нього, доведеться пройти дві вулиці, а на третій повернути ліворуч та перейти дорогу.

Де поїсти: замовити смачні страви та перекусити можна в закладах, що розташовані по вулиці Вірменській – «Гасова лямпа», «Дзига», Brudershaft, «Кілікія», Doctor Faust.  

5. Домініканський монастир та собор 

Домініканський монастир та собор

Культова споруда – Домініканський костел – являє собою гідний зразок пізньої барокової архітектури. В приміщенні монастиря та колокольні з 1972-ого року функціонує Музей історії релігії. Будівництво собору розпочалося в 1749-ому році. Автором проекту був відомий інженер, архітектор Ян де Вітте. Пізніше до костелу була побудована двоярусна вежа-дзвіниця, над проектом якої працював польський архітектор Юліан Захаревич.

Костел ордену домініканців хрестоподібний в плані. Він має округлу центральну частину. По боках собору розташовані вежі-дзвіниці. Над спорудою височіє еліптичний купол величезних розмірів. Під ним знаходяться статуї янголів, святих.

Вражають позолочені скульптури алтаря, художнє оформлення інтер'єру сакральної споруди, мармурові, алебастрові надгробки. Стіни храму всередині декоровані балконами та колонами, золотою ліпниною та балюстрадами. Вхід до храму – вільний. У дні богослужінь в соборі можна почути неперевершену органну музику.

Адреса: Львів, площа Музейна, буд. 1

Як дістатися: Домініканський собор знаходиться в історичному центрі Львова. З площі Ринок потрібно повернути на вулицю Вірменську, йти до самого її кінця та звернути на вулицю Івана Федорова. Неподалік, на Музейній площі, красується величезний Домініканський костел. Також можливо пройти в храм з вулиці Підвальної.

Де поїсти: на незначній відстані від Домініканського собору, по вулиці Вірменській, працює оригінальний ресторан «Гясова лямпа». Можна смачно та ситно поїсти також в «Хінкальній на Федорова», що відкрита за адресою – вулиця Івана Федорова, буд. 14.
 

6. Міська ратуша

Міська ратуша

Львівська ратуша знаходиться в самому «серці» міста Лева, на площі Ринок. Адміністративний будинок являє собою архітектурну пам'ятку національного значення, що внесена до списку Світової спадщини ЮНЕСКО. Сьогодні тут засідає міська рада.

Вежа ратуші з круглим куполом досягає в висоту шестидесяти п'яти метрів. З її оглядового майданчика відкривається чудова панорама романтичного Львова. Але, щоб його дістатися, потрібно попотіти та подолати аж чотириста вісім сходинок! При вході в будівлю можна побачити двох охоронців – суворих левів. На ратуші красується старовинний годинник величезних розмірів з двометровою стрілкою.

Адреса: Львів, площа Ринок, 1

Як дістатися: від Двірцевої площі, 1 (центрального залізничного вокзалу у Львові) слід пройти приблизно сто дев'яносто метрів в напрямку зупинки (на залізничній станції). Далі потрібно сісти в трамваї під №1 або №10. Вони відправляються в сторону зупинки «площа Ринок». Від неї слід ще пройти шістдесят чотири метри в напрямку  ратуші. Так само до майдану можна дістатися і на власному авто, таксі.

Де поїсти: смачно перекусити можна в кафе «Ратуша», ресторані «Оцет», барі морепродуктів Bar Mushly, ресторані «Чесне М'ясо», в ресторані, караоке клубі Mafia, кав'ярні «Світ кави на ринку», в закладах під назвою «Найдорожчий ресторан Галіції», «Львівські пляцки», «П'яна вишня», Lvivska Kopalnya Kavy Coffee Manufacture тощо.

 

7. Музей-аптека «Під чорним орлом»

Музей-аптека «Під чорним орлом»

Аптека-музей – це найстаріша з усіх існуючих аптек міста Лева (дата її заснування – 1735-ий рік), що була перетворена на музей. Тут представлено старовинне аптекарське обладнання та екстракти, настоянки, гербарії, еліксири, мазі, лікувальні вина на травах, які виготовляли середньовічні аптекарі. Заснував її військовий фармацевт Наторп. Сьогодні в аптеці-музеї налічується понад вісім тисяч експонатів.

В приміщенні можна побачити шафи, зроблені з дуба та прикрашені художнім різьбленням, фарфоровий, фаянсовий, металевий аптечний посуд, різнокольорове скло, старовинні ваги, прилади для нарізання трав та для друку етикеток, машини для виготовлення пігулок, кам'яні ступки для виробництва мазей тощо. Відвідувачам також пропонують оглянути аптечне підземелля.

Адреса: Львів, вул. Ставропігійська, буд. 3

Як дістатися: вулиця Ставропігійська простягнулася від північно-східного кута площі Ринок в східному напрямку. Щоб доїхати до головного майдану міста, слід на залізничному вокзалі сісти на трамвай під №1 або №10. Вийти з транспорту потрібно на «Площі Ринок». Також доїхати можливо з будь-якого району Львова на маршрутці, тролейбусі. Вийти слід на проспекті Свободи, зупинці «Університет» або на вулиці Підвальна, а потім пройтися до площі пішки.

Де поїсти: спробувати смачні страви пропонують ресторани «Кнайпа Курнаха», «Старий рояль», ресторан & шоу-бар «Казанова», що розташовані на вулиці Ставропігійська.

 

8. Архикатедральний собор Святого Юра

Архикатедральний собор Святого Юра

На Святоюрській горі знаходиться головний греко-католицький собор міста Лева – Святого Юра. Храм входить до переліку об'єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, є яскравим зразком української пізньої барокової архітектури.

Комплекс включає собор, дзвіницю, митрополичу палату, а також мури, сади, будинки капітулу, тераси зі сходами тощо. Будівництво греко-католицької катедри стартувало в 1744-ому році згідно проекту Бернарда Меретина. Після того, як архітектора не стало, зведенням святині займався Клеменс Ксаверій Фесінґер. Будівельні роботи були завершені в 1764-ому році.

Над розписом інтер'єру архикатедрального собору працювали С. Фабянський, Ю. Радивилівський, М. Смуглевич та Л. Долинський. В розпорядженні церкви Святого Юра знаходяться чудотворні ікони – Теребовлянська та Київська. Тут покояться мощі святих, зберігається копія Туринської плащаниці.

Адреса: Львів, площа Святого Юра, 5.

Час роботи: щодня з 10.00 до 18.00.

Як дістатися:  доїхати до собору Святого Юра нескладно. На залізничному вокзалі треба сісти на трамвай під № 6. На другій зупинці вийти (біля костелу Святої Ліжебетти). Далі слід вибрати один з кілька маршрутів. Якщо йти по вулиці Шептицьких, то можливо вийти до собору. Також можна слідувати по вулиці Городоцькій, повернути праворуч.. Поряд зі святинею пролягають автобусні маршрути під №№ 125, 156, 28, 41, 51. З автовокзалу  курсує автобус під №3а.

Де поїсти: поблизу собору Святого Юра працюють заклади – кондитерська-ресторан «Фраєрка», UNDERGROUND, SAFE Restaurant, Mlyntsi Na Molotsi, Khinkalnya, Massari, Volonter Pizza, «Кают Компанія», «Львівський цимус», «Чорний Кіт», «Пузата Хата», «Сім Поросят», «Стумари Львів», «Вино&Мясо», ресторан «Єреван» та інші.

 

9. Латинський кафедральний собор

Латинський кафедральний собор

Латинський кафедральний собор знаходиться в центральній частині площі Катедральної. Його побудовано з блоків та цегли двох відтінків.

Латинська катедра Успіння Пресвятої Богородиці – це старовинний римо-католицький костел, виконаний переважно в готичному стилі. Храм зводили повільно. Процес його будівництва тривав приблизно сто п'ятдесят років (з середини XIV сторіччя).

Туристам буде цікаво побачити вежу святині, каплиці, наприклад, Кампіанів, що являє собою цінну пам'ятку епохи ренесансу. Після реконструкції, на вежі собору з'явилося покриття в стилі бароко, яке прикрашають кам'яні вазони.

Біля зовнішньої стіни каплиці Кампіанів розташована скульптурна композиція «Гріб Господній». Інтер'єр храму вражає розкішною вівтарною частиною, помпезними готичними арками, унікальними вітражами та оригінальними склепіннями. Катедральний собор блищить позолотою та зачаровує неймовірним звучанням органної музики. У 2001-ому році в храмі побував папа римський Іоанн Павло II, Він подарував собору в якості відзнаки «золоту троянду».

Адреса: площа Катедральна буд. 1

Як дістатися: від автовокзалу до центру Львова можна доїхати автобусом №3а, а далі трохи прогулятися до собору пішки.

Де поїсти: поруч з собором працює кав’ярня «Світ кави». Тут можно смачно перекусити та випити ароматну каву. Також на площі Катедральній розташовані заклади  –  кафе Cafe, ресторани «Франкова Кузня», Amadeus та «Міжнародний вареничний фонд», ресторан української кухні «Борщ», кав'ярні Mapa Cafe та «Цвібак», ресторан грецької кухні «Ель Греко».

 10.  Палац Потоцьких

Палац Потоцьких

Палац Потоцьких – відома архітектурна пам'ятка Львова. Вона цікава не лише своїм зовнішнім декором, й внутрішнім оздобленням, оформленням кімнат, що зберігають дух графського життя XIX століття. Авторами проекту будівлі були архітектори – француз Людвіг де Верні та поляк Юліан Цибульський. Будівництво палацу підійшло до кінця в 1880-ому році.

З 2000-ого року палац Потоцьких підпорядковується Львівській галереї мистецтв. Споруда займає площу 3100 кв/м. Вона зведена в класичному стилі з елементами бароко. Фасади палацу прикрашають величезні вікна з фігурною ліпкою, балюстради, балкони з консолями. Доріжки перед палацом Потоцьких викладені плиткою червоного та сірого кольорів.

Всередині будинку можна побачити, декоровані позолотою, мармуром, деревиною парадні зали, живописні полотна, різні меблі, скульптури, вилиті з бронзи, а також килимові доріжки, цінні ікони, розкішні предмети побуту та багато інших речей.

Адреса: Львів, вул. М. Коперника, буд. 15

Як дістатися: від Двірцевої площі, 1 (з центрального залізничного вокзалу у Львові) слід пройти приблизно сто дев'яносто метрів в напрямку зупинки «Залізничний вокзал». Далі потрібно сісти в трамвай під № 1 або №10. Вони відправляються в напрямку зупинки «Вулиця Петра Дорошенка». На ній і потрібно вийти. Від зупинки слід подолати ще триста сімдесят метрів в напрямку палацу Потоцьких. Також до пам'ятки можливо дістатися на власному автомобілі або таксі.

Де поїсти: по вулиці Коперника для трапези можна обрати наступні заклади – кафе «Цісар», бар LUFT PUB, кафе-кондитерську Pid Zolotoyu Zirkoyu Kondyterska Apteka Ionovykh, молочний бар «Кафе Корівка», ресторан VZHAR.

Де зупинитися: туристів приймають


 Екскурсія цікавими місцями Львова подарує масу приємних вражень! Бронюйте заздалегідь готель та вирушайте до загадкового міста Лева!
 

 Читайте ще:

 

При повному або частковому використанні матеріалів Hotels24.ua — активне посилання на джерело обов'язкове.
23.09.2019
HOTELS24.ua
Оцініть статтю: Визначні місця Львова: 10 улюблених пам’яток туристів
  • дуже погано
  • погано
  • нормально
  • добре
  • клас
(4.5 бали з 5, всього оцінок 23 )
(??) (??) (??)
Підбір та бронювання готелів по телефону (цілодобово без вихідних)