Щодо пропозицій заробітку від Hotels24.ua -->
5 вражаючих монастирів України

5 вражаючих монастирів України

Нам часто здається, що побачити багато цікавих місць можна тільки далеко від дому. Проте зовсім поруч є багато історичних пам`яток та святинь, яким немає рівних у всьому світі. Наша країна багата унікальними монастирями, яких, до речі, є понад дві сотні. Hotels24.ua сьогодні розповість про 5 вражаючих монастирів України.

5 вражаючих монастирів України

 Лядовський Свято-Усікновенський чоловічий монастир, Вінницька обл.

Найстаріший скельний монастир, заснований 1013 р. преподобним Антонієм Печерським, ще називають Подільським Афоном. Сюди щороку їдуть тисячі паломників, щоб відчути силу намоленості цих місць, що вражають духом аскетизму і відчуженості від земної суєти.
Обитель розташована на Лівому березі Дністра неподалік від кордону з Молдовою в Вінницькій області, прямо в високих крейдяних скелях.
Перший і головний печерний храм Лядовського монастиря освячений на честь Усікновення глави Іоанна Предтечі, другий пам`яті—Святої великомучениці Параскеви, нареченої П'ятницею. Третій храм, збудований в честь ікони Божої матері «Відрада і втіха».
Багато разів ченці піддавалися гонінням. Спочатку на монастир нападали монголо-татари, потім його закривали османи, які завоювали територію Поділля у 1672 році. Далі, панування Польського королівства із Великим Литовським князівством та греко-католиків, що зайняли обитель до того, як Поділля увійшло до складу Російської імперії, а ще революція 1917р. і дві світові війни.
Відродження обителі почалося в 1998 році і будівельні роботи продовжуються досі. Цей скельний монастир унікальний тим, що все оздоблення храмів в монастирі, іконостаси, кіоти, ікони виготовляються лише з каменю та смальти.
Зараз монастир є діючим, в ньому проживає 6 ченців.
Предметом особливого поклоніння вірян є :

  • ікона Божої матері «Відрада і втіха» (образ якої знаходиться на св. Горі Афон)
  • старовинна чудотворна ікона «Усікновення глави Іоанна Предтечі»
  • кам'яний хрест
  • келія засновника монастиря святого Антонія
  • Антоніїве джерело цілющої води

Як дістатися: потягом до Вінниці, маршрутним таксі із Вінниці до с.Лядова. Від села до монастиря пройти стежкою вгору.
Вартість вхідних квитків: Вхід на територію монастиря вільний.
Де розміститися: в готелях Вінниці
 

Жіночий монастир на честь ікони Божої Матері " Живоносне Джерело", Хмельницька обл.

Цей монастир знаходиться в невеликому селі Завалійки Волочиського району Хмельницької області. За переказами, коли у селі стояла ще дерев'яна церква, на Великдень татари спалили її разом із усіма селянами, які в ній ховалися. Ті, хто вижив омивали рани у джерелі, неподалік від церкви, яке назвали «Сльози матері» і швидко зцілювалися.
В 1933 р. храм св. Архангела Михаїла, що був збудований в середині 18 ст, повністю зруйнували і розібрали на будматеріали, проте вже тоді були пророцтва, що тут побудують не просто церкву, а й монастир. Менш ніж 60 років у селі дійсно збудували новий Свято-Михайлівський храм, а на місцевому цілющому джерелі – каплицю ікони Божої Матері «Живоносне Джерело».
З 2006 р. на місці знесеної церкви св. Архангела Михаїла будувався храм Св.Трійці, в 2007 р. при ньому засновано жіночий монастир, а у 2009 р. на джерелі повністю відновили каплицю і купальню. Сьогодні джерело оточують інші 13 джерел, наповнюючи його дивовижною благодатною силою. Паломників сюди направляють навіть із Почаєвської Лаври, щоб зцілилися у цілющій купелі, а історії про чудеса записують в спеціальну книгу.
В обителі зараз проживають 9 насельниць: 3 черниці і 6 послушниць.
Головні святині монастиря:

  • Святе цілюще Джерело
  • Ікона «Живоносне Джерело»
  • Чудотворна ікона, над якою проявився образ Богородиці
  • Ікона Спасителя, в якого закриваються і відкриваються очі
  • Чудотворна ікона «Казанської Божої Матері»

Як дістатися: їхати потягом до м.Хмельницький, далі автобусом до с.Завалійки.
Вартість вхідних квитків: Вхід на територію монастиря вільний.
Де розміститися: в готелях Хмельницького
 

Вознесенський Флорівський жіночий монастир, Київ

 Фролівський монастир — це один із найстаріших і найбільших монастирів Києва, який в історії згадується ще в 15 ст та знаходиться під відомою Замковою горою. До кінця 19 ст. обитель залишилась єдиним жіночим монастирем міста, до того ж більшість із черниць були шляхетного походження. Монастир відомий тим, що його забудовою після страшної пожежі в 1811р, що знищила Старий Поділ, в той час займався київський архітектор Андрій Меленський. На початку 20 ст. на територіі монастиря було 38 будівель, серед яких храми, трапезні, притулок для дівчаток-сиріт (до 1918 році утримувалися близько 100 дітей) і маленька лікарня.
В 1929 р. обитель закрили і після цього вона зазнала і руйнування храму Святої Трійці, і відродження на початку війни в 1941, і перебудову Казанського храму в швейний цех, а Воскресенського і Трапезного храму в реставраційну.
Не зважаючи на це, Фролівский монастир відродився, йому повернуті всі храми (крім зруйнованого Свято-Троїцького) і тепер всі богослужіння проходять у Вознесенському соборі, а Казанський храм досі відновлюється. А ще славиться обитель своєю школою художнього шиття, де навчають вишиванню золотими нитками та іконопису.
Зараз в монастирі проживає всього 230 черниць і послушниць.
Найбільш шанованими Святинями обителі є:

  • Казанська ікона Божої Матері, «Тихвинська» і «Скоропослушниця»
  • маленький ковчег з мощами преподобних Печерських
  • каплиця, в якій була похована прп. Олена Києво-Флорівська
  • цілюще джерело Святих мучеників Лавра і Флора
  • Вознесенський некрополь

 

Як дістатися: від залізничного вокзалу доїхати на м.Контрактова площа і пройти 7 хв
до вул. Притиско-Микільської
Вартість вхідних квитків: Вхід на територію монастиря вільний.
Де розміститися: в готелях Києва

Єлецький Успенський монастир, Чернігів

Єлецький Успенський монастир, що знаходиться на березі Десни — є одним з найстаріших в Україні. Історія обителі починається із X ст. За переказами на Єлецької горі, де Преподобному Антонію Печерському явилася ікона Божої Матері, чернігівський князь Олег Святославич, заснував Єлецький монастир у хвойному лісі і збудував церкву Успіння Богоматері.
Обитель пережила руйнування ордою Батия, нападів польського короля Сигізмунда III Горностая і захоплення єзуїтами. В 1649 році після визволення Чернігова від поляків монастир знову відроджується. Обитель унікальна своєю архітектурою, вражає великими храмами, що поєднані між собою печерними галереями. Саме тут були збудовані перші цегляні келіїї на Лівобережжі, а також створена повна друкована збірка «Житія святих».
У 1921 році монастир закрили, а під час Другої світової війни древній іконостас був знищений запальною бомбою. Після війни Петропавлівський храм зайняв драматичний театр імені Шевченка.
Аж в 1992 році монастир відновили і він став жіночим. Зараз монастир є діючим і тут проживає 56 черниць.
Основна Святиня обителі — це чудотворна Ікона«Єлецької Богоматері», перед якою по традиції щосереди проводиться молебен із акафистом.
Тут варто побачити:

  • великий Успенський собор
  • церкву-усипальницю Лизогуба
  • Петропавлівську церкву, збудовану в стилі українського барокко
  • залишки кам'яних стін оборонних укріплень
  • найстаріший на Лівобережжі дерев'яний будинок святителя Феодосія Углицького
  • стару 36-метрову дзвіницю

Як дістатися: потягом до Чернігова, від залізничного вокзалу тролейбусом № 11.
Вартість вхідних квитків: Вхід на територію монастиря вільний.
Де розміститися: у готелях Чернігова
 

Красногорський чоловічий монастир в честь Всіх Святих, Мукачево

Ця обитель—наймолодший монастирський комплекс на Закарпатті, що вже встиг прославитися своїми чудесами. Історія його почалася із храму «Всіх Святих», який був збудований в 1995 р., а сам монастир заснований зовсім недавно— в 2006 р. Відомою обитель стала 7 років тому завдяки чудотворній іконі Богородиці «Всіх скорботних Радість». Це був перший рік, коли під скло головної ікони на пасхальні свята поклали лілії. Десь через місяць, на свято Трійці, на повністю сухих ліліях розцвіли білі квіти, що дивно пахли на весь храм. Квіти стояли без води і землі - і тільки кожен день на службі читався Акафист Богородиці. Засушені квіти кожен рік в пасхальний період міняють на свіжі із квітника монастиря і роздають віруючим. Ці квіти, як і чудотворна ікона зцілюють віруючих від різних хвороб, та пояснити такий феномен досі ніхто не може. Достеменно відомо тільки те, що таке відбувається лише в трьох місцях на планеті— в Мукачево, в Кулевче, що в Одеській області і на о.Кефалонія в Греції.
Зараз в монастирі проживає 6 монахів і 10 послушників.
Головні Святині:

  • ікона преподобного Серафима Саровського з часткою його святих мощей
  • чудотворна ікона Богородиці«Всіх скорботних Радість»
  • ікона Богородиці «Неопалима Купина»

Як дістатися: потягом до Мукачево, далі автобусом до вул.Монастирської.
Вартість вхідних квитків: Вхід на територію монастиря вільний.
Де розміститися: у готелях Мукачево

Неможливо перерахувати всі дивовжні місця в Україні, де відбуваються чудеса. Головне, що буває це з тими, хто в них щиро вірить.

Читайте ще:

 

 

При повному або частковому використанні матеріалів Hotels24.ua — активне посилання на джерело обов'язкове.
18.06.2018
HOTELS24.ua
Оцініть статтю: 5 вражаючих монастирів України
  • дуже погано
  • погано
  • нормально
  • добре
  • клас
(5 балів з 5, всього оцінок 1 )
(??) (??) (??)
Підбір та бронювання готелів по телефону (цілодобово без вихідних)