Отзыв о сайте
Гурман-тур Закарпаттям: ТОП-14 найкращих дегустацій

Гурман-тур Закарпаттям: ТОП-14 найкращих дегустацій

Закарпаття славиться не лише своєю мальовничою природою, мінеральними й термальними джерелами, історико-культурним потенціалом, народними традиціями та обрядами, художніми промислами і фольклором, а й «гастрономічним туризмом». ТОП-14 найкращих гурман-турів Закарпаттям, які супроводжуються смачними дегустаціями, представляє Hotels24.ua.

Гурман-тур Закарпаттям: ТОП-14 найкращих дегустацій

Сироваріння на Закарпатті


Сироваріння на Закарпатті Фото взяте з сайту: feel-tour.in.ua

Традиції сироваріння на Закарпатті мають багатовікову історію. В регіоні стрімко розвиваються сироварні, які випускають екологічно чисту продукцію. Закарпаття пропонує туристам широкий асортимент дуже смачних, твердих. напівтвердих і м’яких сирів. Їх виготовляють із коров’ячого і овечого, козячого і буйволинного молока.

На Закарпатті швидкими темпами розвивається «сирний туризм», який передбачає організацію екскурсій з відвідуванням:

  • місцевих ферм;
  • пасовищ на полонинах;
  • гірських сироварень;
  • ярмарків твердих сирів;
  • фестивалів з дегустацією сирів та їх купівлею.

Вирушаючи у «гастрономічні тури», туристи зможуть спробувати традиційну бринзу, будз, вурду та іншу продукцію, виготовлену місцевими виробниками згідно зі швейцарською та італійською технологіями.

Сироваріння на Закарпатті

Фото взяте з сайту: vidviday.ua

В ході екскурсій відбувається знайомство із секретами виробництва різних видів сирів. Туристам також пропонують взяти участь у виробничому процесі. По завершенню екскурсії вони зможуть продегустувати сирні ласощі.

Де зупинитися: туристів приймають готелі Закарпаття
 

1. Дегустація сирів в сироварні села Нижнє Селище

 Сироварня села Нижнє Селище

Фото взяте з сайту: www.kukavica.com.ua

В Нижньому Селищі, розташованому в Хустському районі на Закарпатті, неподалік від «Долини нарцисів», працює невеличка Селиська сироварня, яка спеціалізується на виробництві трьох сортів сиру із натурального коров’ячого молока. Власником сироварні — Петром Пригарою, при підтримці Асоціації Європейських кооперативів, було налагоджено виробництво сиру, ще в 2002-ому році.

В даній місцевості сири виготовляють по швейцарській технології на спеціальному обладнанні. Продукція закарпатської сироварні не містить консервантів, ароматизаторів. Туристи, відвідавши Селиську сироварню, зможуть не лише ознайомитися с виробничим процесом, а й продегустувати свіжі, напівтверді сири — «Селиський», «Нарцис Карпат», і м'який — «Хуст». Якщо продукти гостям сподобаються, вони зможуть їх купити.

Де зупинитися: туристів приймають готелі Хуста, с. Нижнє Селище
 

Популярний «Сиро-винний тур по Закарпаттю»

Відправившись у дегустаційний тур, туристи зможуть поласувати трьома сортами Селиських сирів (солодкувато-пряними і пікантними), спробувати ароматне закарпатське вино. Екскурсія та дегустація триватиме сорок п'ять хвилин.

2. Дегустація сирів в приватному сільському господарстві (сироварні) «Бараново»

 Приватне сільське господарство (сироварня) «Бараново»

 Фото взяте з сайту: vidviday.ua

В селі Іза, в 2005-ому році, Юрій Лепея заснував сироварню. В ній, на модернізованому обладнанні, виготовляють різні види сирів із натурального овечого і коров'ячого молока, з урахуванням традицій закарпатського сироваріння.

Всього підприємство випускає п'ятнадцять найменувань продукції. Особливим попитом користуються:

  • бринза та вурда;
  • тверді та м'які сири;
  • масло й кефір.

Під час екскурсії на виробництво, туристи познайомляться з усіма етапами сироваріння. Їм запропонують прогулянку по території ферми, яка нараховує п’ятсот голів овець. Приїжджі зможуть продегустувати чотири види коров'ячого та овечого сиру, спробувати закарпатське вино або випити чашку запашної кави. Дегустація триватиме приблизно одну годину.

Де зупинитися: туристів приймають готелі Хуста
 

3. Дегустація сирів на буйволиній фермі в селі Стеблівка на ЗакарпаттІ

 

Буйволина ферма в селі Стеблівка на Закарпатті

Фото взяте з сайту: vidviday.ua

В старовинному марамороському селі Стеблівці Хустського району Закарпатської області знаходиться відома буйволина ферма — ФГ «Салдобош», відкриття якої відбулося при сприянні німецького об'єднання «Збереження Агро-біорізноманіття Карпатських гір» на чолі Мішеля Якобі.

Тут налагоджено виробництво ніжного сиру — моцарели із жирного молока буйволів. Екскурсія на ферму познайомить туристів з унікальними тваринами. Також вони зможуть поласувати смачним буйволиним сиром. Дегустація триватиме приблизно одну годину.

Де зупинитися: туристів приймають готелі Хуста
 

4. Дегустація сирів в Монастирській сироварні села Ракошино на Закарпатті

 Монастирська сироварня  в селі Ракошино на Закарпатті

Фото взяте з сайту: vidviday.ua

В селі Ракошино, при Свято-Покровському чоловічому монастирі, неподалік від Мукачева, функціонує ще одна сироварня.

Ідея її створення належить настоятелю архімандриту Митрофану. В честь нього і був названий сорт оригінального твердого сиру «Шимон», якому притаманний солодкуватий присмак. Сироварня, за традиційною технологією, виготовляє чотирнадцять видів сирів із натурального коров’ячого, козячого і овечого молока власної ферми, серед них особливим попитом користуються:

  • Бринза, будз і вурда.
  • Справжні італійські сири – моцарелла і скаморца, мукіна і рикота.
  • Аналог фети — «Грецький сир» з овечого молока.
  • Ексклюзивний «Біблійний сир», зроблений з додаванням ісопу, привезеного з Єрусалиму.
  • Козячий сир «Монастирський», виробництво якого відбувається лише восени.

Туристи зможуть. продегустувати і придбати сири в спеціалізованому магазині під назвою «Монастирський».

5. Дегустація сирів на фермі «Карпатський буйвол»

 Дегустація сирів на фермі «Карпатський буйвол»

Фото взяте з сайту: vidviday.ua

Поблизу виноградівської Чорної гори функціонує ферма — «Карпатський буйвол».

Тут можна побачити тридцять карпатських буйволів. Приїжджим пропонують спробувати і придбати різні сорти буйволиного, овечого сиру.

Де зупинитися: туристів приймають готелі Виноградова
 

Виноробство на Закарпатті

Завдяки унікальному клімату, в Карпатах склалися сприятливі умови для вирощування різних сортів винограду.

У 2002-ому році відбулося об’єднання виноградарів і виноробів Берегівщини в «Винний орден Святого Венцела». З тих пір, напередодні святкування Нового року за старим стилем, в місті Мукачево, на його центральний площі, проводиться фестиваль вина під назвою «Червене вино», на якому, крім алкогольних напоїв, продають мед і віск, домашні ковбаси й твердий сир.

Фестиваль вина «Червене вино» в Мукачево

Фото взяте з сайту: www.avestravel.com.ua

Щоб скласти враження про закарпатські вина, недостатньо побувати на фестивалі вина. Рекомендується здійснити мандрівку у винні підвали, де дозрівають і зберігаються алкогольні напої.

6. Берегівські вина: популярні дегустації в «Старому Підвалі», «Шош», «Урсті», «Чизаї»

 

Особливо розвинене виноградарство, виноробна галузь в околицях містечка Берегове, що знаходиться на півдні Закарпаття. Тут склалася найбільш оптимальна, для визрівання винограду, середньорічна температура. Місцеві вина з давніх-давен користувалися особливим попитом.

Берегівські вина: популярні дегустації

Фото взяте з сайту: zaholovok.com.ua

В місті Берегове туристи зможуть ознайомитися з історією, культурою виноробства, купити найкращі сорти закарпатських вин, а також спробувати неймовірно смачні страви угорської національної кухні.

В даній місцевості щороку організовуються ярмарки вина, які збирають як місцевих жителів, так і гостей Закарпаття. Нині в Берегівському районі функціонують винні дегустаційні зали, де можна спробувати неперевершені алкогольні напої від приватних виноробів і виноробних підприємств. Найбільш значущими, популярними дегустаційними залами в околицях містечка Берегове являються:

  • «Старий Підвал» (Öreg pince).
  • «Шош».
  • «Урста».
  • «Чизай».

 

«Старий Підвал» в місті Берегове на Закарпатті
 

«Старий Підвал» в місті Берегове на Закарпатті

Фото взяте з сайту: ua.igotoworld.com

«Старий Підвал» знаходиться в місті Берегове. За повір’ям, його зробили в скелі, взяті в полон, турки триста років тому. На стінах дегустаційного залу туристи можуть досі побачити кріплення від кайданів. Вздовж підвальних стін знаходяться бочки із дуба, в яких зберігається вино. Тут представлені лише сухі фірмові вина, виготовлені з особливих сортів селекційного винограду.

Дегустаційний зал «Шош»

Особливою популярністю серед туристів користується підвал закарпатського винороба Карла Карловича Шоша, який був побудуваний його предками ще в 20-х роках ХІХ сторіччя. Він знаходиться в селі Кідьош Берегівського району Закарпатської області.

Дегустаційний зал «Шош»

Фото взяте з сайту: maphotels.info

Дегустація проходить в приміщенні, прилягаючому до підвалу. Тут створені комфортні умови для розміщення сорока гостей.

Для виготовлення місцевого вина не використовуються такі складові, як цукор і вода. Вина Шоша містять лише натуральний виноградний сік. Відвідувачі дегустаційного залу зможуть спробувати більше тридцяти сортів білого і червоного вина, удостоєних численними нагородами на виставках місцевого і міжнародного значення.

Туристам пропонують спробувати:

  • Сухе і напівсолодке білі вина «Мускат Оттонель».
  • Напівсолодке біле вино «Жужіка Ти Солодка».
  • Сухе біле вино «Королівська Леанка».
  • Ароматне, біло-зеленого кольору, столове вино «Серемське».
  • Якісне, сухе, інтенсивне біле вино, що має характерний гіркуватий присмак «Італійський Рислинг».
  • Приємне на смак, сухе, ароматне, високоякісне біле вино «Гаршлевелю».
  • Сухе, біле вино «Фурмінт».
  • Сухе, ароматне, біле вино «Мюллер Тургау»
  • Легке, біле вино «Опорто».
  • Насичене, червоне сухе, пряне вино «Голубок».
  • Сухе, інтенсивне, червоне вино з гіркуватим присмаком «Мерлот».
  • Червоне, інтенсивного кольору вино «Сапераві».
  • Червоне, столове вино насиченого кольору «Цвайгелт».

 

Дегустаційні зали «Урста»

Дегустаційний зал «Урста»

Фото взяте з сайту: maphotels.info

В селі Великі Береги Берегівського району Закарпатської області розташовані два дегустаційні зали «Урста». Один із них розрахований на десять відвідувачів, а другий – на двадцять шість. За попередньою домовленістю, в них гостей частують стравами закарпатської кухні.

Власник підвалу Янош Урста пропонує гостям спробувати п’ять сортів смачного вина, виготовленого в кращих традиціях Закарпаття. Він приймає гостей у будиночку, оснащеному унікальними історичними експонатами, пов'язаними з виноробством.

Особливим попитом серед туристів користуються біле сухе вино – «Рислінг» і напівсолодке «Нектар», а також червоні вина:

  • «Сапераві» (зроблене із адаптованого в регіоні грузинського винограду);
  • «Чорний Доктор» (авторське напівсолодке вино);
  • «Кагор».

Під час дегустації приїжджим пропонують в якості закуски — сир, волоський, обсмажений горіх і солоні сухарі.

Винний дегустаційний зал «Чизай»

У вересні 2010-го року, на території виноробного комплексу «Чизай», в старовинному куточку виноробства — місті Берегове на Закарпатті було відкрито затишний, спеціалізований, комфортабельний зал для дегустацій.

Винний дегустаційний зал «Чизай»

Фото взяте з сайту: www.chizay.com

Дане виносховище може відвідати кожний бажаючий. Дегустаційний зал розрахований на п’ятдесят чоловік.

Відвідувачам пропонують ознайомитися з секретами виробництва алкоголю, спробувати продукцію виноробного підприємства (одинадцять найменувань натуральних вин). Гості можуть придбати напої за ціною виробника, в тому числі марочне, витримане вино — «Троянду Карпат».

Де зупинитися: туристів приймають готелі Берегового
 

7. Дегустація в винному погрібі агросадиби «Кельтський двір під Ловачкою»

Агросадиба «Кельтський двір під Ловачкою» знаходиться у підніжжя гори Лошачка, яка височіє над містом Мукачево. Будівля відома своїм старовинним підвалом, який досягає в довжину сорока п’яти метрів. На схилах гори Лошачка виноградники почали вирощувати ще в далекому ХІV сторіччі.

Погріб агросадиби «Кельтський двір під Ловачкою»

Фото взяте з сайту: www.doroga.ua

Дегустаційний підвал «Кельтського двору під Ловачкою» пропонує відвідувачам спробувати:

  • Кельтський ель, а також елі на основі імбиру та кукурудзи.
  • Сидр.
  • Вермути, зроблені з європейських, виноградних сортів з додаванням лікарських трав. Особливим попитом серед них користуються червоний вермут «Священний гай», білий вермут «Боудікка».
  • Натуральні настоянки з коріння, дикоростучих плодів І фруктів – хренівку і кедрівку, тернівку і кизилівку, сливовицю і черешнівку, дичківку.
  • Джин і шнапс, граппу і орухо, ракію.

 Погріб агросадиби «Кельтський двір під Ловачкою»

Фото взяте з сайту: tt.org.ua

Де зупинитися: туристів приймають готелі Мукачева

8. Дегустація в винному залі «Жайворонок»

В Берегівському краю знаходиться унікальний дегустаційний зал і винний льох «Жайворонок», довжиною п’ятдесят метрів, вирубаний ще в XVI сторіччі в скелі гори. Гостям пропонують продегустувати сім видів місцевого вина і поласувати копченими закусками місцевого приготування.

Де зупинитися: туристів приймають готелі Берегового
 

9. Дегустації в винних погребах селища Середнє на Закарпатті

 

В селищі Середнє на Закарпатті знаходяться винні підвали довжиною півтора кілометри, які визнані найціннішими в Європі і перебувають під захистом ЮНЕСКО.


Винний погріб селища Середнє на Закарпатті

Фото взяте з сайту: tt.org.ua

П’ять вулиць винного підземелля розташовані в районі Середнянської гори, під руїнами замку епохи середньовіччя, зведеного ченцями-тамплієрами ще в ХII сторіччі.

Завдяки вулканічній породі під назвою туф, в підвалах добре дозрівають і зберігаються вина. Середня температура підземелля складає +12 градусів Цельсія. Найбільша бочка у виносховищі села Середнє має об’єм більше ніж десять тисяч літрів.

Нині підвали належать відомій агропромисловій компанії «Леанка», яка випускає двадцять видів смачних вин. У винних підвалах проходять дегустації. В підземелля організовуються групові екскурсії. Туристам пропонують спробувати наступні види марочних вин:

  • біле — «Леанку» та «Середнянське»;
  • червоне  — «Каберне» та «Перлину Карпат».

Також можна продегустувати:

  • купаж — вина, виготовлені з декількох різних виноградних сортів;
  • напівсолодке вино «Променисте»;
  • десертне вино «Спокусницю».

 

10. Дегустація в Бобовищанському винному погрібі на Закарпатті

На Закарпатті, в селі Бобовище знаходиться, відомий широкому загалу, Бобовищанський погреб. В ньому зберігаються вина, виготовлені за старовинними рецептами і технологіями, які передаються із покоління в покоління.

Температура в погребі становить +13 +14 градусів градусів Цельсія. Відносна вологість повітря складає приблизно дев'яносто відсотків.

Бобовищанський винний погріб на Закарпатті

Фото взяте з сайту: eurowine.com.ua

Вино проходить витримку в дерев’яних бочках ємкістю від 3 тисяч до 11 тисяч літрів при незмінній температурі. Найстаріше вино Бобовищанського льоху – «Троянда Закарпаття» було зроблено з винограду врожаю 1986-го року.

На території погребу облаштована дегустаційна кімната. Туристам пропонують замовити екскурсію, в ході якої можна продегустувати десять винних сортів, в том числі фірмові вина – «Троянду Закарпаття», «Старовинний замок», «Рислінг», «Каберне Оксамитове».

11. Дегустація в будинку вин «Берегвідек»

В селі Яноши Берегівського району розташований будинок «Берегвідек» з багатою колекцією вин.

Будинок вин «Берегвідек»

Фото взяте з сайту: sightseen.turistua.com

В ньому представлені зразки алкогольних напоїв, які за останні п’ять років отримували нагороди на різноманітних фестивалях, а також виноробні артефакти. Туристам пропонують продегустувати і придбати вина.

 Де зупинитися: туристів приймають готелі Берегового

12. Дегустації в Мукачівському замку «Паланок» і «Ужгородському» замку

В Мукачівському замку «Паланок» і «Ужгородському» замку також обладнані старовинні підвали та дегустаційні зали, які вражають своїм інтер'єром в середньовічному стилі.

Мукачівський замок «Паланок»

Фото взяте з сайту: www.kukavica.com.ua

Туристам пропонують екскурсію, під час якої можна спробувати найкращі, колекційні закарпатські вина. Також у місцевому ресторані можна скуштувати смачні страви закарпатської, угорської та європейської кухні.

Дегустація вин в «Ужгородському» замку

Фото взяте з сайту: www.chalden-tour.com.ua

В мукачівському середньовічному замку дегустації організовує винний завод «Чизай», про який мова йшла вище. Туристів, по завершенні екскурсії, запрошують в спеціальний, дегустаційний зал.

Він розташований в старовинних, князівських підвалах фортеці. Гостям пропонують спробувати одинадцять різних вин від виробника «Чизай», в тому числі марочне, оповите легендами, вино під назвою «Троянда Карпат».

Де зупинитися:

 

13. Дегустація леквару в селі Ботар на Закарпатті

 

В 2012-ому році, в прикордонному селі Ботар на Закарпатті, було відкрито єдиний в Україні музей сливового повидла – леквару. В ньому представлено безліч видів натурального продукту, а також джеми із двадцяти восьми світових країн.

Дегустація леквару в селі Ботар на Закарпатті

Фото взяте з сайту: podorozhuy.com.ua

При музеї знаходиться дегустаційний зал, в якому, окрім повидла, гостям пропонують скуштувати копчене м’ясо свині-мангалиці, спробувати натуральні, екологічно чисті соки.

Дегустація лекварів різних видів, в травні 2017 року, коштувала 90 гривень. Вартість замовлення sulok tal — рулькової тарілки становила 210 гривень на одну особу.


14. Дегустація меду в «Медовому будинку» Мукачева

Відвідування мукачевського «Медового будинку» входить в туристичний маршрут «Солодке Закарпаття». Музей меду було засновано в 2010-ому році за сприянням родини бджолярів Переста.

Дегустація меду в «Медовому будинку» в Мукачево

Фото взяте з сайту: ua.igotoworld.com

Нині експозиція дому-музею складається:

  • зі справжнього вулика, який має прозорі стінки;
  • обладнання пасічників;
  • колекції штучних бджіл;
  • зразків медового продукту, завезених з двадцяти семи світових країн.

Відвідувачам «Медового будинку» пропонують прослухати цікаві лекції про бджільництво, продегустувати чотири види меду місцевого виробництва, а також спробувати напої:

  • медовуху;
  • бальзам, виготовлений на меду і травах.

Де зупинитися: туристів приймають готелі Мукачева

Мальовниче і гостинне Закарпаття подарує гостям масу позитивних емоцій і неймовірних вражень! А щоб скласти враження про вина, сири, мед, леквар місцевого виробництва, вирушайте в популярні гурман-тури!

Читайте ще: 

 

При полном или частичном использовании материалов Hotels24.ua — активная ссылка на источник обязательна.
23.08.2017
HOTELS24.ua
Оцените статью:
  • совсем плохо
  • плохо
  • нормально
  • хорошо
  • класс
(5 баллов из 5, всего оценок 2 )
Подбор и бронирование отелей по телефону (круглосуточно без выходных)