Щодо пропозицій заробітку від Hotels24.ua -->
Куди поїхати на 2-3 дні: цікаві місця біля Харкова

Куди поїхати на 2-3 дні: цікаві місця біля Харкова

Якщо хочеться на декілька днів відволіктися від буденних проблем і відпочити недалеко від Харкова, варто податися за місто. Сьогодні hotels24.ua розповість про цікаві місця біля Харкова, куди можна поїхати на 2-3 дні.

Куди поїхати  на 2-3 дні: цікаві місця біля Харкова

Шарівка

Однією із найкращих історичних пам'яток в Харківській області — є палац графа Кеніга, який був побудований Савою Ольховським на початку 19 ст. Навколо палацу розкинувся розкішний парк, що вражає фонтанами, містками, доглянутими алеями. В певний момент господар, що полюбляв азартні ігри, програв своє майно і господарі в маєтку часто після того мінялися. Допоки на початку 20 ст., його купив власник багатьох цукроварень — барон Леопольд Кеніг, який вирішив зробити із Шарівки свою основну резиденцію. Саме новий господар добудував до маєтку два крила, парадний в'їзд з будинком для охорони, восьмигранні вежі в готичному стилі і багато господарчих будівель. Також в розкішному парку, що оточує палац, з'явилася прекрасна липова алея, фонтани, дивовижні містки і сходи.
Після смерті барона, маєток перейшов до його синів, які продовжили облаштування садиби і парку. А в 20-х роках минулого століття весь комплекс, на диво, не був зруйнований, а навіть добудовувався і там відкрили тубдиспансер, який працював до недавнього часу. Майже дев`ять років в палаці, що потроху руйнується, проводиться реконструкція. Хоча непогано збереглися двох’ярусний кабінет Леопольда Кеніга, просторий блакитний зал, більярдна і бібліотека. В багатьох кімнатах основної частини комплексу — “Білого лебедя”, вціліли мармурові каміни та сходи, а також елементи ліпнини на стелі, настінні розписи.
На даний момент садово-парковий комплекс “Шарівський” — найпопулярніше місце поблизу Харкова, де проводять святкові фотосесії молодята.
 

Фото взято з сайту photos.drymba.com

Як дістатися: їхати автобусом з автовокзалу №2 до с.Шарівка, далі пройти 2 км до маєтку. Автомобілем: по трасі Харків -Київ до поворота на Старий Мерчик, далі 40 км в напрямку Краснокутська, повернути на Шарівку.
Адреса: Харківська обл, Богодухівський р-н, с.Шарівка
Час роботи: з 08:00 — 18:00
Вхід: 15-25 грн.

Наталівка

Ще однією важливою історичною пам'яткою на Харківщині є Наталівський парк, що був заснований наприкінці 19 ст. Комплекс , що будувався посеред діброви, складався з маєтку, храму, двох воріт, стайні, оранжереї, флігелів, господарчих будівель. Розпочав будівництво цукровар Иван Харитоненко, а продовжив забудову син Павло Харитоненко, назвавши літню садибу на честь своєї молодшої дочки Наталі. Зараз в парку можна побачити каштанову алею, а також старі дуби, вік деяких досягнув 300-400 років. На жаль двоповерховий будинок, в якому влаштовувалися гарні прийоми, бували відомі письменники та художники, був зруйнований під час війни. Але добре збереглися парадні ворота, стайні, будинок управителя, вхід до якого охороняють великі скульптури левів, альтанки, оранжереї. Понад 60 років в флігелях була розміщена лікарня для хворих на туберкульоз. Крім цього до цих пір збереглася і діє водонапірна вежа, яка будувалася в готичному стилі. А головне, тут досі стоїть оригінальна Свято-Преображенська церква 1913 року — творіння відомого в світі архітектора Щусєва. Цікаво, що подібний храм знаходиться в італійському місті Барі.

Фото взято з сайту  poznamka

Як дістатися: потягом з Харкова до станції Гути, далі автобусом до Володимирівки. Своїм авто їхати по трасі Київ-Харків до Мурафи, далі повернути на Володимирівку.
Адреса: Харківська обл, с. Володимирівка, вул. Лісова, 17/1
Вхід: безкоштовний

Співаючі тераси

Господар Натівського парку Павло Харитоненко мріяв вирощувати екзотичні дерева і південні сорти винограду та кліматичні умови не підходили для цього. Проте йому вдалося знайти вихід з цієї ситуації — в селі Городнє 10 км від маєтку, він замовив оригінальну споруду. Сад був закладений на шести терасах, подібних амфітеатру, всі частини якого повернуті на південь і прогрівався сонцем весь день, а дренажна система подавала достатньо вологи. Крім цього споруда мала дивовижні акустичні властивості, завдяки тому, що в стіни вмуровано труби різного розміру та металу. Будь-який звук, що проходить через труби, видається особливим і мелодійним. А коли дує сильний вітер, то тераси наче починають самі співати. Цікаво, що навіть слова сказані тихим шепітом, можна почути за 60 метрів. Зараз замість екзотичних рослин тут ростуть гарні яблуні і найкращий вигляд тераси мають навесні, коли дерева вкриті цвітом.
Вважається, що саме тут любив співати Федір Шаляпін, сильний голос якого звучав тут по-особливому. В наш час тут проводиться етнофестиваль “Співаючі тераси”, який започаткував Олег Скрипка.
 

Фото взято з сайту nakipelo.ua

Як дістатися: до села можна доїхати автобусом, який прямує до Краснокутська. Автомобілем їхати з Харкова трасою Богодухів – Краснокутськ.
Адреса: Харківська область, Краснокутський р-н, с. Городнє, Співаючі тераси
Вхід: безкоштовний

Пархомівка


В Харківській області в селі Пархомівка знаходиться один з найбільших художніх музеїв України. Музей, створений в середині минулого століття сільським вчителем Опанасом Луньовим, спочатку існував, як клуб при школі. Першими експонатами стали твори саме засновника музею. Луньов, знаючи багатьох митців, зміг налагодити зв'язок з відомими світовими музеями, які допомогли в розширенні колекції. Лише через 30 років унікальна експозиція визнана “Народним музеєм”, а пізніше — окремим відділенням Харківського Художнього музею. Тепер історико-художній музей, відомий, як унікальне зібрання предметів мистецтва і названий “сільським Ермітажем”, розташований в колишньому маєтку графа Подгоричані. Величезна колекція, яка налічує близько 7000 експонатів, розміщена в 12 залах палацу. Сучасне українське мистецтво показують твори, подаровані музею талановитими митцями. В інших залах можна побачити оригінальні твори живопису 18-20 ст., серед яких картини Шевченка, Айвазовського, Рєпіна, Малевича. Також східне античне мистецтво — Японії, Індії, Китаю. Ще більше вражає західноєвропейський живопис, який представлений роботами всесвітньо відомих Гогена, Рембрандта, Ван Дейка. Гордістю експозиції — є прекрасна картина “Голуб миру” Пабла Пікасо, що вважається символом миру. Інші зали заповнені предметами етнографії та археології, творами декоративного мистецтва, скульптурами, старовинними іконами, вишивками, фарфором, тощо. В музеї можна замовити екскурсії для невеликий груп та мистецькі майстер-класи.

 

 Фото взято з сайту photos.drymba.com

Як дістатися: їхати автобусом Харків-Котельва з автовокзалу №2, далі маршрутним таксі до Пархомівки. Автомобілем рухатися до Краснокутська, а далі через селище Лучки до Пархомівки.
Адреса: Харківська обл, Краснокутський р-н, с. Пархомівка, вул.Конторська,1.
Час роботи: 09:00 — 17:00 ( понеділок/вівторок — вихідний).
Вхід: 5-10 грн

 Гієвка

В Харківській області в затишному містечку Люботин, а саме на його околиці знаходиться садиба “Гієвка”. Заснований ще на початку 19 ст майором Познанським, комплекс будувався майже 50 років. На одній осі були розміщені маєток, церква і ставок, перед якими насаджені липові алеї. А далі був закладений прекрасний ландшафтний парк. Сам палац відрізнявся поєднанням стилів в архітектурі — від класицизму до готики. В саду був збудований флігель, який прикрашали купол і колони. Наприкінці 19 ст. господарем Гієвки став князь Святополк-Мирський, герой Кримської війни. Після революції 1917 року, маєток перейшов у власність держави і довгий час в ньому знаходився дитячий будинок, потім інтернат.
До нашого часу зберігся палац, флігель, частина мисливського будиночку, господарчі будівлі, яким дуже потрібна реконструкція. На жаль кілька років тому після пожежі, будівлі ще більше пошкодилися. Проте колишню велич можна побачити в залишках маєтку, липовій алеї, серед старих дубів і біля каскаду ставків. Крім цього дуже добре збереглися надгробні плити на могилах князів Святополк-Мирських. А недалеко від маєтку, на пагорбі біля річки Мерефи, досі височіє збудована в 1843 р. Свято-Миколаївська церква.

 

 Фото взято з сайту nakipelo.ua

Як дістатися: до Люботина можна дістатися автобусом, що відходить від станції метро “Холодна гора”, далі від залізничної станції до маєтку доїхати на автобусі. Автомобілем: рухатися по трасі Київ-Харків, в сторону Пісочина, далі через Олешки до Люботина.
Адреса: Харківська обл., м. Люботин (Гієвка), вул. Хижного.
Вхід: безкоштовний

Бажаємо вам гарної подорожі по цікавим місцям біля Харкова. А hotels24.ua допоможе забронювати кращий номер в готелях Харкова!

Читати ще:

 

При повному або частковому використанні матеріалів Hotels24.ua — активне посилання на джерело обов'язкове.
31.01.2019
HOTELS24.ua
Оцініть статтю: Куди поїхати на 2-3 дні: цікаві місця біля Харкова
  • дуже погано
  • погано
  • нормально
  • добре
  • клас
(0 балів з 5, всього оцінок 0 )
(??) (??) (??)
Підбір та бронювання готелів по телефону (цілодобово без вихідних)