Щодо пропозицій заробітку від Hotels24.ua -->
Що подивитись у Львові: 5 небанальних ідей

Що подивитись у Львові: 5 небанальних ідей

Львів – неймовірно гарне, старовинне місто, що вабить мандрівників не лише з усіх куточків нашої держави, а й країн ближнього зарубіжжя. Тут є на що подивитися туристу – затишні, вузькі, вимощені бруківкою вулички, унікальні пам'ятки архітектури, загадкові місця та оригінальні локації. Hotels24 вирішив сьогодні підкинути любителям мандрівок 5 небанальних ідей на що саме подивитися у Львові.

Що подивитись у Львові: 5 небанальних ідей

 Львів: що подивитись? Небанальні та цікаві місця

Що подивитись у Львові?

1. Вулиця Генерала Чупринки, будинок 52

Вулиця Генерала Чупринки, будинок 52

Колись район сучасної, елітної вулиці Генерала Чупринки, що простягнулась від костелу Марії Магдалини до Кульпарківської, та прилеглих до неї вулучок львівяни називали «Кастелівкою».

Цікава вулиця своїми величними кам'яницями та розкішними віллами. Над її проектом свого часу працювали архітектори Юліан Захаревич і Іван Левинський. «Родзинкою» вулиці є будівля під № 52, побудована в 1907-ому році в псевдо готичному стилі з елементами венеціанської готики.

Вона своїм виглядом нагадує середньовічний замок. Будівлю охороняє фігура лева, яку спроектував Юзеф Сосновський. Будинок-замок характеризується:

  • наріжними вежею та кутовим балконом, декорованим елементами, що нагадують венеціанське палаццо;
  • бічним фасадом, котрий виходить на вулицю Івана Левинського.

На хрестовому склепінні лоджії ще є сліди настінного розпису. Також можна побачити металеві балкончики на вежі, вицвілі, від плину часу, візерунки аркади з колонами, ковані квітники з зображенням нерозпізнаного герба.

До наших часів збереглися також тераса, невелика за розміром, каплиця та сходова клітка всередині споруди. З боку вулиці Генерала Чупринки, за кованою огорожею, розкинувся гарний сад.

Деякий час в будинку мешкав сам Сосновський. Потім він продав нерухомість колекціонеру, бібліографу Бесядецькому. Тому не дивуйтеся, якщо почуєте іншу назву будинку – палац Бесядецьких.


2. Загадкова вілла на «Хресті» (будинок Островерхова)

 Загадкова вілла на «Хресті» (будинок Островерхова)

Автор фото: Сергій Криниця

Там, де зливаються вулиця Котляревського з вулицею Генерала Чупринки, красується ще один таємничий будинок під № 21 з невеликою вежею, зведений в стилі піттореск.

Своїм зовнішнім виглядом будівля нагадує маленький загадковий замок, навкруги якого прокладені дороги. Місце, де зведено будинок, старожили називають «Хрестом».

Над проектом вілли працювали архітектори Ю. Захаревич, І. Левинський та М. Ковальчук. Фасади будівлі оформлені нетинькованою цегляною кладкою, оздоблені керамічним декором (поливяними кахлями) та різьбленими деталями.

Вілла свого часу перебувала у власності ректора Національного університету «Львівська політехніка» Плацида Дзівінського, а згодом належала сімейству Шепарович (громадському діячу, журналісту, педагогу Володимиру Кузьмовичу та його дружині), а також колекціонеру, театральному художнику, сценографу Миколі Островерхову. Нині будова є адміністративним корпусом Наукового товариства імені Тараса Шевченка.

3. Внутрішній дворик Львівського історичного музею («Італійське подвір'я)

Внутрішній дворик Львівського історичного музею («Італійське подвір'я»)

Що подивитись у Львові ще? Звичайно ж, романтичне «Італійське подвір'я»! В самому «серці» міста Лева, за адресою – площа Ринок, 6, на другому поверсі кам'яниці, що являє собою пам’ятку архітектури ХVІ сторіччя, розташований Львівський історичний музей.

Будівля свого часу перебувала у володінні Костянтина Корнякта – багатого купця, вихідця з острова Крит, що контролював оптову торгівлю винами, східними товарами на чорноморському узбережжі. За свою сумлінну службу та особливі заслуги перед державою купець отримав від польського короля дворянський титул та право на будівництво будівлі з шістьма вікнами. На початку ХVІ століття палац Корнякта придбав Якуб Собеський – батько польського короля Яна ІІІ Собеського. Палац став королівською резиденцією. Внутрішнє подвір’я будівлі 1580-ого року називають «Італійським двориком».

Венеціанське подвір'я – це яскравий зразок архітектури часів Відродження. Його по всьому периметру оточують відкриті аркади-лоджії, білосніжні стіни, вичурні балкони і колони. Оформлене «Італійське подвір'я» на кшталт внутрішніх двориків палаццо старовинної Італії. Тут можна побачити Лоренцовичівського лева, скульптурнї статуї богів (на другому поверсі кам'яниці).

Влітку, весною та ранньої осені тут організовуються тимчасові виставки, проходять заходи культурно-розважального характеру, театралізовані дійства. Відмінна акустика дарує гостям неймовірну насолоду від вокалу, надає особливе звучання музичним інструментам, а архітектура дворика надихає своїми неперевершеними декораціями. Також тут працює кафе української та європейської кухні.

4. Хатинка по вулиці Глібова, 15

Хатинка по вулиці Глібова, 15

Що подивитися у Львові за 1 день? Найдіть незвичайну хатинку по вулиці Глібова, 15. Вона розташована прямо в центрі, біля пам’ятника М. Грушевського. Повірьте, внутрішнє подвір'я хати вас вразить і ви захочете зробити тут світлину на згадку.

5. Палаццо Бандінеллі

Палаццо Бандінеллі

Кам’яниця Бандінеллі знаходиться за адресою – площа Ринок, 2 (на розі східної сторони площі Ринок та вулиці Ставропігійської). Це яскрава пам’ятка пізньої ренесансної архітектури Львова, датована ХVІ (кінцем) – ХVІІ століттями. Вона неодноразово перебудовувалася протягом ХVІІІ – ХІХ сторіч.

Названий триповерховий будинок з внутрішнім подвір'ям на честь його колишнього власника, купця з Флоренції Роберто Бандінеллі. Головний фасад будівлі, що виходить на площу, є вузьким, має три вікна по горизонталі.

Архітектура та декор споруди вражають своєю пишнотою. Палац Бандінеллі дуже схожий з ренесансними палаццо заможних городян сонячних міст Італії. Його фасад прикрашають білокам’яна різьба, маскарони, розетки, голови янголів. На колонах порталу проглядається лускоподібний, різьблений орнамент. Будинок також привертає увагу рельєфними зображеннями дельфінів.

Всередині палацу частково збереглися інтер’єри ХVІІ століття. Сьогодні тут розміщують експозиції Львівського історичного музею, якому і належить сама будівля. В 2008-ому році в кам'яниці Бандінеллі відкрився Музей пошти.

Де зупинитись: туристів приймають готелі Львова

У Львові є ще багато інших цікавих місць, які варто побачити на власні очі! Сплануйте поїздку до чудового міста Лева і не забудьте заздалегідь забронювати готель!

Читайте ще:

 

При повному або частковому використанні матеріалів Hotels24.ua — активне посилання на джерело обов'язкове.
01.02.2023
HOTELS24.ua
Оцініть статтю: Що подивитись у Львові: 5 небанальних ідей
  • дуже погано
  • погано
  • нормально
  • добре
  • клас
(5 балів з 5, всього оцінок 1 )
(??) (??) (??)
Підбір та бронювання готелів по телефону (цілодобово без вихідних)