Щодо пропозицій заробітку від Hotels24.ua -->
Туристичний збір – все, що потрібно знати туристу

Туристичний збір – все, що потрібно знати туристу

Ні для кого не секрет, що з настанням сезону відпусток, курортні міста та села поповнюють свої бюджети за рахунок грошових надходжень від туристичного збору. Про нього неодноразово чули люди, які не уявляють власного життя без мандрівок. Все, що потрібно знати туристу про даний збір, ви знайдете в статті від Hotels24.

Туристичний збір – все, що потрібно знати туристу

Невеликий екскурс в історію

Туристичний збір – все, що потрібно знати туристу

Історія появи туристичних податків сягає корінням у середні віки. Мандрівники стикалися зі сплатою збору з 1306-ого року в Бадерехті, а в 1507-ому році він зафіксований в Баден-Бадені. Пізніше, у зв'язку з розвитком туризму, подібні податки стали майже повсюдними. Впорядковано туристичний збір почали стягувати з мандрівників з середини XIX сторіччя на курортах Австрії, Німеччини, з 1919-ого року термін «туристичний податок» вже існує в французькому законодавстві.

Сьогодні найвищі ставки збору туристичного податку існують в країнах, що отримують від туризму високий відсоток національного доходу, наприклад, в Італії.

Що являє собою «туристичний збір»?

Туристичний збір – все, що потрібно знати туристу

В Україну, щоб подивитися на місцеві природні та архітектурні пам'ятки, ознайомитися з культурою корінного населення, покататися на лижах та сноубордах в Карпатах, оздоровитися на бальнеологічних курортах, в рекреаційних зонах, покупатися в Чорному та Азовському морях приїжджають тисячі туристів з іноземних держав. В країні також непогано розвивається внутрішній туризм.

Давайте розберемося, що таке «туристичний збір»? Даний термін означає збір з туриста, тобто платіж. Отримані кошти зараховується до місцевого бюджету. Окрім того, що туризм позитивно впливає на розвиток торгівлі, сфер розваг, громадського харчування, транспорту, культури та спорту, він ще приносить прибуток органам місцевого самоврядування. Тому, можна стверджувати, що туристичний збір є своєрідним бонусом, додатковим джерелом наповнення для місцевих бюджетів. Встановлювати туристичний збір має право орган місцевого самоврядування на території відповідної територіальної громади.

Його сплачують люди, котрі приїжджають в курортну місцевість та бронюють номери у готелях, тимчасово зупиняються в хостелах, приватних садибах, кемпінгах, на туристичних базах тощо. Розмір туристичного збору визначається відповідним органом місцевого самоврядування. Конкретну ставку туристичного збору для свого населеного пункту повинна встановити сільська, селищна, міська рада або рада об'єднаної територіальної громади. Туристичний збір в Україні не стягується з людей з інвалідністю (незалежно від групи). Також його не потрібно платити одній людині, котра супроводжує особу з інвалідністю І групи.

 Туристичний збір – все, що потрібно знати туристу

Верховна Рада в 2019-ому році змінила базу нарахування туристичного збору та зобов'язала сплачувати його туристів, котрі проживають в приватному секторі. Про це свідчить закон зі змінами до Податкового кодексу № 9260 з «бюджетного пакету».

Закон встановлює, що, крім проживання в готелях, кемпінгах, хостелах і будинках відпочинку, туристичних базах, пансіонатах і таборах, туристичний збір в 2019-ому році буде стягуватися також з туристів, які перебувають в приватних житлових будинках, прибудовах, квартирах, котеджах, кімнатах і інших об'єктах нерухомості, тобто тих, що використовуються для тимчасового проживання або ночівлі.

Базою нарахування збору стане загальна кількість діб тимчасового розміщення в місцях проживання (ночівлі). Якщо раніше туристичний збір встановлювався у відсотках до вартості номера, то зараз у відсотках від мінімальної заробітної плати.

Його сума становить до 0,5% від мінімальної зарплати (за добу проживання) для відпочивальників-громадян України та 5% для іноземних туристів. Отримують його та перераховують до місцевого бюджету юридичні особи, фізичні особи (приватні підприємці), що надають послуги з розміщення.

Туристичний збір не може перевищувати 20,86 грн за добу розміщення для українських туристів і 208,65 грн (приблизно 7,8 євро) для іноземних мандрівників. Такі розміри відповідають світовій практиці: ставки в зарубіжних країнах коливаються в межах від 1 до 9 євро. Наприклад, в Римі туристичний збір становить від 3 до 7 євро в залежності від класу готелю.

 Туристичний збір – все, що потрібно знати туристу

Місцеві ради можуть прийняти рішення про встановлення нульової ставки туристичного збору, якщо прийдуть до висновку, що економічний ефект від залучення додаткових туристів компенсує витрати на відновлення інфраструктури населеного пункту.

Цікаво, що такі популярні туристичні міста Європи, як Амстердам та Венеція, кілька років намагаються боротися з божевільним напливом туристів. Одним із способів контролю за туризмом в популярних туристичних населених пунктах Нідерландів та Італії є введення саме «туристичного збору».

В Україні, за обсягами курортного податку, кожного року лідирують гірськолижний комплекс «Буковель» (с. Поляниця) та бальнеологічний курорт «Трускавець», термальний курорт «Косино», рекреаційний курорт «Східниця» та чорноморський курорт «Залізний Порт».

Де зупинитися: туристів приймають


Серед великих міст, найбільше коштів від туристичного збору надходить в місцевий бюджет Києва, Львова, Одеси та Харкова.

Де зупинитися: туристів приймають

Згідно зі статистикою, лише в 2018-ому році до місцевих бюджетів від туристичного збору надійшла колосальна сума – 90,7 мільйонів гривень. Рівненщина в 2019-ому році заробила 1,375 мільйона гривень, а місцеві бюджети Луганської області за 2019-ий рік поповнилися на 1,085 мільйона гривень туристичного збору.

Туристичний збір – все, що потрібно знати туристу

У 2019-ому році відпочивальники залишили на Херсонщині 8,4 мільйона гривень, а місцеві бюджети Івано-Франківської області, за рахунок туристичного збору, торік поповнилися на 6,1 мільйона гривень. Лідером за сумою грошових надходжень стало місто Яремче.

Доходи Києва від туристичного збору за 2019-ий рік склали понад 63 мільйона гривень. До місцевих бюджетів Закарпаття протягом 2019-ому року надійшло майже 8,6 мільйонів гривень від збору з туристів. На першому місці за обсягами надходжень знаходиться село Поляна.

Де зупинитися: туристів приймають

Подорожуйте, бо в Україні є багато цікавого та існує чимало приголомшливих місць. Плануючи мандрівку, обов'язково приділіть особливу увагу бронюванню готелю!


Читайте ще:

 

 

При повному або частковому використанні матеріалів Hotels24.ua — активне посилання на джерело обов'язкове.
11.02.2020
HOTELS24.ua
Оцініть статтю: Туристичний збір – все, що потрібно знати туристу
  • дуже погано
  • погано
  • нормально
  • добре
  • клас
(4 бали з 5, всього оцінок 3 )
(??) (??) (??)
Підбір та бронювання готелів по телефону (цілодобово без вихідних)