Щодо пропозицій заробітку від Hotels24.ua -->
Чани в Карпатах і на Закарпатті: Яремче, Лумшори, Татарів, Буковель, Ворохта

Чани в Карпатах і на Закарпатті: Яремче, Лумшори, Татарів, Буковель, Ворохта

В українських Карпатах та на Закарпатті, незалежно від сезону, протягом усього року, можна покупатися в чанах, які в простонародді називають «карпатськими джакузі». Вода в них підігрівається до температури +40 +45 градусів по Цельсію, а для найкращого лікувального ефекту, в ємність додають аромамасла, відвари лікарських рослин. Занурення в гарячу воду покращує стан здоров'я людини, тонізує організм, заспокоює нервову систему, усуває безсоння, покращує стан шкіри. Оздоровча СПА-процедура служить профілактикою ревматизму та захворювань суглобів. Сьогодні Hotels24 підготував цікаву статтю про чани курортів Яремче, Лумшор, Буковеля, Ворохти, Татарова.

Чани в Карпатах і на Закарпатті: Яремче, Лумшори, Татарів, Буковель, Ворохта

Що являють собою чани в Карпатах та чани Закарпаття?

 Чани в Карпатах і на Закарпатті

Карпатські чани являють собою чавунні казани, оздоровчі ванни в яких можна приймати протягом усього року. В простонародді їх називають «карпатськими джакузі». Популярна СПА-процедура є своєрідною «візитівкою» Карпат.

Воду в чанах підігрівають до температури + 40 +45 градусів по Цельсію. Під котлом розпалюють справжнє вогнище. Щоб людина не обпеклася, на дні кладуть плоске річкове каміння.

Традиція купання в чанах зародилася давно, в Австро-Угорщині. Перші чани було встановлено поряд з джерелами цілющої води. В них людина занурювалась після того, як добре попарилась у котлі.

Вода, якою наповнюється чан, може бути різною – мінеральною, сірководневою. В неї також додають відвари лікарських рослин, зібраних на полонинах Карпат. Гарячі ванни розслаблюють людину, сприяють зміцненню організму, заспокоюють нерви, усувають безсоння, лікують шкірні захворювання та запобігають ревматизму.

Чани бувають різні за розмірами. Найменші, розраховані на двох осіб. Трапляються величезні котли, які нагадують справжнісінькі басейни. В них може розміститися компанія з восьми-дванадцяти чоловік.

Чани села Лумшори

Чани села Лумшори

Одне з найпопулярніших місць, де можна «поваритися» в чанах, – це карпатське, мальовниче село Лумшори, що знаходиться високо в горах.

Традиція купання в чанах тут зародилася після того, як місцевий житель знайшов старовинний чан XVII століття, що залишився в спадок від австрійців, і почав використовувати його за призначенням.

В Лумшорах знаходиться джерело з мінеральною сірководневою водою, яка здавна застосовувалася для оздоровчих процедур. Нею і почали наповнювати чани. Дана СПА-процедура настільки сподобалась туристам, що нині від замовлень немає відбою. Сьогодні в карпатському селі нараховується більше ніж двадцать чанів. Вони різняться один від одного місткістю.

Чавунні чани в Лумшорах вилиті за старовинними технологіями. Мінеральна вода в них підігрівається на відкритому вогні. На дно чана викладаються плоскі камені, на яких можна комфортно влаштуватися, не боячись обпектися.

Є чани, розташовані на відкритій терасі поряд з гірською річкою зі штучно зробленими порогами, в якій розпарені гості охолоджуються. По мірі нагрівання води в казані можна відкрити краник і підлити холодну водичку. У чани додають висушені трави.

Господарі садиб дбають про те, щоб зробити відпочинок гостей максимально комфортним. Вони пригощають туристів смачним обідом, наприклад, печеною картоплею з салом на вуглях, бринзою, пропонують духмяний карпатський чай з медом.

Чани в Лумшорах корисні людям, які мають проблеми з суглобами, опорно-руховим апаратом, оскільки вода з сірководнем швидко знімає запалення. Прийняття процедур також зміцнює нервову, імунну системи, поліпшує стан шкіри та покращує загальне самопочуття.

Після процедур в Лумшорах можна відвідати місцеву колибу-ресторан.

Чани в котеджному комплексі «Мисливська садиба», Лумшори

Чан в котеджному комплексі «Мисливська садиба»

Попаритися в чанах можна в котеджному комплексі «Мисливська садиба», що складається з чотирьох будиночків – трьох двоповерхових, панорамних, розрахованих на вісім місць і одного одноповерхового, в якому може проживати два гостя.

На його території працює російська лазня, розташовано п'ять оздоровчих чанів. Два казани розраховані на чотирьох-шести осіб (вартість від 550 грн. за 1 годину), в одному чані може розміститися аж десять-дванадцять чоловік. Це найбільший чан на Закарпатті, діаметр якого становить 2,8 м. Вартість СПА-процедури в ньому – від 1000 грн. за годину.

Також тут є ще два чани на сім-дев'ять осіб, година перебування в яких коштує від 800 грн.

Адреса: Лумшоры, Лугова, 5

Де зупинитися: туристів приймають готелі Лумшор

Чани Буковеля

Чани Буковеля

На популярному гірськолижному курорті «Буковель» туристам також пропонують послугу – купання в чанах. «Буковельські чани» розташовані в самому «серці» курорту, на березі річки Прутець. Вони являють собою великі чавунні ємності у формі котла.

Невеликий чан вміщує до 5 чоловік і має обсяг приблизно 1800 літрів. Великий чан розрахований максимально на 8 осіб, має обсяг 2300 літрів. Казани наповнюються кришталево чистою водою з буковельського джерела, що підігрівається від палаючого вогнища, яке розпалюють під самим чаном.

На початку процедури температура води становить +36 +37 градусів по Цельсію. Протягом години вода підігрівається до температури до +43 +45 градусів. Поруч з чаном знаходиться купіль з крижаною водою, в який, після прогріву, занурюються гості для охолодження. В чан додають мішечки з лікувальними травами, зібраними на карпатському високогір'ї.

Контрастна СПА-процедура загартовує організм, покращує діяльність серцево-судинної системи, зміцнює імунну систему, поліпшує стан здоров'я в цілому.

Працюють «Буковельські чани» з понеділка по п'ятницю з 10:00 до 22:00, в суботу та неділю – з 10:00 до 22:00.

Купання в малому чані з 10:00 до 16:00 коштує від 1880 грн. за годину, а з 16:00 до 22:00 – від 2280 грн. СПА-процедура в великому чані 10:00 до 16:00 обійдеться в сумі від 2480 грн., а з 16:00 до 22:00 – від 2880 грн.

В Буковелі можна зануритися не лише в чан, наповнений джерельною водою, а й попаритися в фіточані, цитрусовому чані, орендувати на годину «чан для закоханих».

Чан в котеджі «Аура Карпат», Буковель

Чан в котеджі «Аура Карпат»

Попаритися в чані можна в котеджі «Аура Карпат», що знаходиться в селі Поляниця, на відстані 5,4 км від гірськолижного комплексу «Буковель». Двоповерховий будинок оформлений в гуцульському стилі. На території котеджу працює російська лазня з кімнатою відпочинку, діжкою для обливання водою, є оздоровчий чан, розрахований на вісім осіб.

Адреса: Буковель, с. Поляниця, присілок Прохідний, 285

Де зупинитися: туристів приймають готелі Буковеля

Ворохта: чани

Чани у Ворохті

Зануритися в чан з гарячою водою та зборами карпатських трав можна також у Ворохті.

Чан у котеджі «Скита», Ворохта

Чан у котеджі «Скита»

Пройти оздоровчу СПА-процедуру пропонує садиба «Скита». В затишному куточку на подвір'ї котеджу, під відкритим небом, знаходиться великий металевий чан, що вміщує чотири-п'ять чоловік. Чан Ворохти підігрівається за допомогою дров у закритій знизу пічці, наповнюється очищеною, відфільтрованою гірською водою.

В казан з гарячою водою добавляють аромамасла та збори карпатських трав. Поряд з чаном знаходиться діжка з крижаною водою, в яку, занурюються розпарені туристи. Холодною водичкою також можна обливатися з кухля.

На території садиби є роздягальня, в якій завжди тепло. Гості зможуть користуватися простирадлами, тапками та рушниками, відвідати лазню з басейном.

За додаткову плату можливо замовити ароматний чай, каву, узвар, мінеральну воду, сік, келих вина. Відвідати чан туристам пропонують протягом усього року з 9:00 до 24:00, але слід попередити господарів за добу. Оплата за послугу здійснюється за домовленістю.

Адреса: Ворохта, вул. Заводська, 16

Де зупинитися: туристів приймають готелі Ворохти

Чани Татарова

Чани Татарова

В Татарові також можна зануритися в чани, що знаходяться при готелі «Форест Хаус», зведеного зі зрубу дерева. Дерев'яні чани розташовані на березі гірської річки. Один наповнений гарячою водою, а інший – холодною. Прийняття ванн з додаванням запашних карпатських трав заряджають енергією, покращують самопочуття людини в цілому.

Також попаритися в чані в селищі Татарів можна на території двоповерхового котеджа «Хата у румуна» (адреса – присілок Піги), що побудований на березі водної артерії Піги. Лікувальний чан вміщує до п'яти осіб. Вартість процедури – від 900 грн. до 1200 грн за 2 години, якщо людей багато, то від 1500 до 2000 грн. за 2 години. В зимовий період в комплексі з чаном працює сауна.

Де зупинитися: туристів приймають готелі Татарова

Чани Яремче

Чани Яремче

Зануритися в чан, наповнений гарячою водою, можна також в місті Яремче. На курорті, по вулиці Франка, 68, знаходиться чан на шість осіб, вода в якому нагрівається за дві години з +36 до +42 градуси по Цельсію. В казан додають лікувальні трави карпатського краю. Навколо чана напрочуд гарні пейзажі. У вартість послуги входить чай. Біля чану розташовані альтанка, роздягальня, є басейн та зона відпочинку. Ціна однієї години купання в чані – від 600 грн.

Чан для купання та сауна працюють також в Яремче в Guculka Apartments. Вартість за 2 години – від 1000 грн. При замовленні чану, відвідування сауни є безкоштовним. До 16:00 діє знижка в розмірі 20 %. У вартість входить користування рушниками, чай з медом.

Чани готелю «Жива вода», Яремче

Чан готелю «Жива вода»

На території готельного комплексу «Жива вода», що знаходиться на березі водної артерії Прут, знаходяться два оздоровчі чани, наповнені джерельною водою. Від них є прямий вихід до гірської річки.

Один чан розрахований на чотирьох-п'яти осіб (його вартість – від 1000 грн. за годину), другий вміщує шість-вісім чоловік (його ціна – від 1600 грн. за годину). У вартість процедури включено користування простирадлами та рушниками. Покупатися в чані можна з 9:00 до 23:00.

Адреса: вул. Свободи, 298

Чан приватної садиби «Світанок» по вул. Курортна, Яремче

Чан приватної садиби «Світанок»

В центральній частині Яремче, неподалік від гірської річки, розташована приватна садиба «Світанок». На її території є чан на вісім осіб.

Адреса: вул. Курортна, 8 д

Чан парк-готелю «Ведмежа гора», Яремче

Чан парк-готелю «Ведмежа гора»

На території Карпатського заповідника, на схилі гори Ведмежа, розташований парк-готель «Ведмежа гора», котрий також має в своєму розпорядженні чан. Він знаходиться на терасі. Перед кожним візитом гостей чавунний чан наповнюють гарячим відваром трав. Передбачено два відра з холодною водою, якою можна обливатися після проходження СПА-процедури. Поряд з чаном знаходиться лавка та басейн.

Туристам також пропонують розслабитися в сауні з невеликим басейном та кімнатою відпочинку.

Адреса: Яремче, вул. Грушевського, 29

Де зупинитися: туристів приймають готелі Яремче

Подбайте про власне здоров'я, побалувавши себе оздоровчою СПА-процедурою – купанням в карпатському чані на одному з популярних курортів гірського краю! Плануючи поїздку, обов'язково заздалегідь забронюйте готель!

Читайте ще:

 

При повному або частковому використанні матеріалів Hotels24.ua — активне посилання на джерело обов'язкове.
05.01.2020
HOTELS24.ua
Оцініть статтю: Чани в Карпатах і на Закарпатті: Яремче, Лумшори, Татарів, Буковель, Ворохта
  • дуже погано
  • погано
  • нормально
  • добре
  • клас
(5 балів з 5, всього оцінок 1 )
(??) (??) (??)
Підбір та бронювання готелів по телефону (цілодобово без вихідних)