Щодо пропозицій заробітку від Hotels24.ua -->
10 вражаючих замків України, про які ви навіть не чули

10 вражаючих замків України, про які ви навіть не чули

На просторах України заховані унікальні, цінні архітектурні скарби – замки, які в минулому належали коронованим особам та знатним вельможам. Багато з них добре збереглися і стали відомими туристичними об'єктами. Деякі вцілили частково і тільки починають свій шлях з невідомості. Але всі вони, без виключення, мають цікаву історію, і з кожним із них пов'язана дивовижна легенда. Сьогодні Hotels24 розкаже читачам про 10 вражаючих, але маловідомих замків нашої країни.

10 вражаючих замків України, про які ви навіть не чули

1.  Невицький замок, с. Невицьке, Закарпатська обл.

 Невицький замок

Автор фото: Дегтерова Тетяна

Невицький замок знаходиться в селищі Невицьке на Закарпатті, поблизу населеного пункту Кам'яниця, на відстані 12 км від Ужгорода. Він був зведений в XIII сторіччі, на вершині пагорбу, над долиною водної артерії Уж, там, де раніше знаходилося дерев'яне укріплення. Сьогодні замок перебуває в напівзруйнованому стані і не вражає своєю помпезністю. Від нього залишилися лише фрагменти, а саме – сіра стіна та грізні башти.

Середньовічна будівля має свою героїчну історію, оповита легендами. Місцеві жителі розповідають, що в давнину, за її потужними стінами ховали, від сторонніх очей, наречених, аж до того моменту, коли вони не зв'яжуть себе узами шлюбу.

Є інша байка про самотню графиню, яка, щоб побудувати потужний замок, вимагала у селян приносити їй яйця для замішування розчину та молоко молодих матерів. Чаклунку викликав на суд угорський король Матяш. Коли погана Діва не з'явилася, вирушив з військом до замку. Облога тривала кілька днів, графиня врешті-решт здалася і була страчена. З тих пір на Замковій горі більше ніхто не бажав поселитися.

Адреса: с. Невицьке, Закарпатська обл.

Як дістатися: на автомобілі слід їхати по міжнародній трасі H13. Від магістралі Київ-Чоп потрібно повернути в напрямку на Великі Березники та прямувати до населеного пункту Невицьке. Можна доїхати на маршрутці або автобусі, які відправляються з ужгородського автовокзалу згідно розкладу. Від зупинки «Замкова гора» в селищі Невицьке слід пройтися пішки по мосту до місця призначення.

Де зупинитися: туристів приймають готелі Ужгорода

2. Скала-Подільський замок (замок Коріятовичів), с. Скала-Подільська, Тернопільська обл.

Скала-Подільський замок

В Україні є ще одне місце, що зачаровує – руїни замку Коріятовичів. Фрагменти оборонної споруди розташовані в селищі Скала-Подільська на Тернопільщині. Пам’ятка архітектури національного значення знаходиться на високій скелі, на правому березі водної артерії Збруч. Вона характеризується витягнутою формою. Унікальна особливість замку – його декоративне оздоблення візерунками, вирізаними у камені.

До нашого часу збереглися:

  • чотириярусна порохова вежа;
  •  оборонні мури (частково);
  • руїни вежі над Збручем;
  • рештки палацу із кам’яним орнаментом.


Пам'ятку намагаються трохи привести до ладу. Відреставровані залишки фасадних стін, що вкриті риштуванням, відновлена пара розібраних віконних отворів. Також трохи підлатана порохова вежа з бійницями.

Адреса: с. Скала-Подільська, Тернопільська обл.

Як дістатися: доїхати зручно з Заліщиків. З місцевої автостанції відправляються автобуси в борщівському напрямку. Можна скористатися маршрутним таксі. Траса прокладена вздовж огорожі старого парку, минаючи центр населеного пункту.

Де зупинитися: туристів приймають готелі Тернополя

3. Корецький замок, м. Корець, Рівненська обл.

 Корецький замок

На Волині знаходиться маловідомий Корецький замок, а точніше його руїни. Він був заснований князем Федором Острозьким, за час свого існування багато разів палав у вогні та перебудовувався. Останніми власниками споруди були князі Чарторийські.

Юзеф Чарторийський заснував тут крафтову фабрику. Після пожежі, яка сталася в 1832-ому році, замок більше не відновлювали. До сьогоднішнього часу збереглися лише невеликі фрагменти фортифікаційних споруд, датованих XV-XVIII сторіччям. Тут можна побачити зовнішні кам'яні стіни, міст, підземелля та надбрамну вежу. З замкової гори відкривається чудова панорама на місто.

Адреса: м. Корець, вул. Хмельницького, Рівненська обл.

Як дістатися: Корецький замок знаходиться на відстані 60 км в східному напрямку від Рівне. Через місто проходить міжнародна автотраса. Сюди можна доїхати рейсовими автобусами, що курсують в міста Рівне, Луцьк, Житомир.

Де зупинитися: туристів приймають готелі Рівного

4. Пнівський замок, с. Пнів, Івано-Франківська обл.

Пнівський замок

Пнівський замок розташований в південно-західній околиці Надвірної, в передмісті Пнів. Його побудували польські магнати Куропатви приблизно в XVI сторіччі. Свого часу це був найпотужніший замок Прикарпаття, що знаходився поряд з гірськими хребтами на перехресті важливих торгових шляхів.

До наших днів збереглася досить значна частина споруди. Найкраще вціліла північна стіна. Вона не втратила своєї первісної висоти. На стіні не видно слідів пізніших мурувань. Зберігся також тиньк на круглій вежі, що сполучає стіни (північну і східну).

За легендою, із замком пов'язана розгалужена мережа підземних ходів. Вони з'єднували замок з іншими вежами, що знаходилися в селищі. Подейкують, що деякі ходи вели аж до Манявського скиту.

Адреса: м. Надвірна, Івано-Франківська обл.

Як дістатися: замок знаходиться на пагорбі в селі Пнів, за Надвірною. На власному автомобілі їхати потрібно в напрямку Яремче. З населеного пункту Надвірна до замку можна дістатися пішки. Відстань становить приблизно 5 км.

Де зупинитися: туристів приймають готелі Івано-Франківська

5. Червоногородський замок, с. Нирків, Тернопільська обл.

Червоногородський замок

На півдні Тернопільської області, серед гір, поруч з Джуринським водоспадом, на берегу Дністровського каньйона, є неймовірно гарне та незвичне місце, де знаходиться маловідома широкому загалу споруда – Червоногородський замок.

Оборонна твердиня свого часу охороняла місто Червоноград, але сьогодні від неї залишилися лише дві, майже зруйновані, башти, котрі вже встигли порости зеленню та прикраситися графіті. Прикро, але тут не проводили ніяких реставраційних робіт, тому в 2013-ому році частина однієї з веж обвалилася.

Адреса: урочище Червоне біля с. Нирків, Тернопільська обл.

Як дістатися: доїхати можна на громадському транспорті або на власному автомобілі. В місто Заліщики курсує автобус. Районний центр має пряме автобусне сполучення з Тернополем, Чернівцями, Кам'янець-Подільським, Львовом, Івано-Франківськом. Їхати потрібно до села Нирків, поряд з яким і розташовані руїни Червоногородського замку. Якщо добиратися потягом, то слід в Тернополі сісти на електричку, яка прямує в Заліщики. Також в Заліщики можна дістатися на поїзді з Києва, Рахова, Тернополя, а потім пересісти на автобус, що направляється до с. Нирків або скористатися службою таксі. Якщо добиратися на автомобілі із Тернополя, слід їхати по трасі М19 в бік Чернівців. В селі Ворвулинці слід повернути направо, потім знову направо і проїхати ще приблизно 6 км.

Де зупинитися: туристів приймають готелі Тернополю

6. Хустський замок, м. Хуст, Закарпатська обл.

 Хустський замок

Хустський замок колись являв собою могутню фортифікаційну споруду, але сьогодні від фортеці залишилися лише фрагменти. Руїни твердині знаходяться на горі вулканічного походження. До нашого часу збереглися лише залишки порохової вежі та зовнішніх воріт замку, бастіонів та стін, що розташовані по периметру.

В давнину угорська королівська фортеця захищала соляний шлях із Солотвина та прикордонних районів. Існує легенда, що з Хустським замком пов'язана постать графа Дракули. Він мав відношення до лицарського роду Драго. Подейкують, що кровожерливий володар проживав в замку аж два роки.

Туристи, прямуючи до замку, побачать дорогу, викладену бруківкою, яка починається біля підніжжя Замкової гори. На південному схилі видно залишки сторожового будинку, який з твердинею з'єднував підземний ход. Також можна піднятися на терасу. Звідси відкривається неймовірно гарний вид на долину та річку Тису.

Адреса: м. Хуст, вул. Замкова, Закарпатська обл.

Як дістатися: зручніше всього доїхати до Хустського замку на автобусі або потягом. З автовокзалу, залізничної станції Хуста до руїн відстань становить приблизно 2 км. Добиратися потрібно по вулиці Сливова.

Де зупинитися: туристів приймають готелі Хуста

7. Тайкурський замок, с. Тайкури, Рівненська обл.

Тайкурський замок

На Рівненщині, в селі Тайкури знаходиться цікава пам'ятка архітектури кінця XVI – початку XVII століття – руїни кам'яного замку Вишневецьких. Свого часу потужна твердиня була захищена високим муром із чотирма сторожовими вежами, глибоким ровом, брамою, виконувала роль оборонної споруди.

В наш час залишилися лише фрагменти фортифікаційної споруди – стіни, південна дозорна башта (вежа), яка колись досягала у висоту 30 м. Подейкують, що від замку було прокладено підземний хід до костелу Святого Лаврентія.

Адреса: с. Тайкури, Рівненська обл.

Як дістатися: найближчими населеними пунктами до села Тайкури є Рівне, Луцьк, Новоград-Волинський, Шепетівка. Із залізничного вокзалу Рівного до замку можна доїхати потягом сполученням Рівне – Тайкури. На південний схід від обласного центру Рівне і розташоване село Тайкури. Дорога сюди починається біля східної околиці Рівного, а потім на туриста чекає довгий спуск, який проходить через село Колоденку. Далі доведеться подолати підйом, кілька кілометрів по плато, і, нарешті, буде видно пагорб, на вершині якого знаходяться руїни.

Де зупинитися: туристів приймають готелі Рівного

8. Теребовлянський замок, м. Теребовля, Тернопільська обл.

 Теребовлянський замок

Автор фото: Павло Авдокушин

В містечку Теребовля, на високій крутій горі, на краю каньйону річки Гнізни, знаходиться ще один унікальний, напівзруйнований замок XVII сторіччя – Теребовлянський. Навколо нього є гарний парк. Цитадель непогано відреставрована ззовні. Зі сторони, замок справляє грізне враження.

Фортифікаційна споруда була побудована в 1630-х роках з ініціативи теребовлянського старости О. Балабана. Замок зведено з різного розміру блоків і плиток пісковику. У плані він характеризується формою неправильного трикутника.

Рештки стін, що збереглися, мають товщину чотири-п'ять метрів, в висоту досягають вісімнадцяти метрів. Їх загальна довжина становить сто сім метрів. Вціліли також п'ятигранна і тригранна вежі, висота яких сьогодні дорівнює висоті двох поверхів будинку.

Адреса: м. Теребовля, Тернопільська обл.

Як дістатися: до Теребовлі добиратися дуже просто. Із автовокзалу Тернополя в цьому напрямку курсує маршрутне таксі. Щоб дістатися на ньому до автостанції містечка Теребовля, потрібно подолати тридцять три кілометри. Стару фортецю видно з будь-якого куточка населеного пункту.

Де зупинитися: туристів приймають готелі Тернополя

9. Сатанівський замок, смт. Сатанів, Хмельницька обл.

Сатанівський замок

Сатанівський замок являє собою одну з найдавніших фортифікаційних споруд Хмельниччини. Перша згадка про нього датується 1403-ім роком. Твердиня розташована на високому пагорбі водної артерії Збруч. До нашого часу вона не зберегла свого початкового зовнішнього вигляду.

Від колишнього потужного замку п'ятикутної форми залишилися лише залишки стін та три триярусні, п’ятигранні, кутові оборонні вежі XVI сторіччя. Також вціліла ще одна відособлена стародавня, кругла вежа, що є рідкісним зразком мурованого будівництва періоду Русі.

Її бійниці ззовні доволі вузькі, а з внутрішньої сторони розширюються. Існує легенда, що селі Калагарівка (Тернопільська область) є льох, із якого бере початок таємний підземний хід, який веде до Сатанівського замку.

Адреса: смт. Сатанів (північна частина), Хмельницька обл.

Як дістатися: до Сатанова можна доїхати рейсовими автобусами з населених пунктів – Хмельницького, Вінниці, Тернополя та Івано-Франківська. Селище невелике за площею, тому мури замку знайти не важко.

Де зупинитися: туристів приймають готелі Хмельницького

10. Бучачський замок, Бучач, Тернопільська обл.

Бучачський замок

Руїни Бучачського замку знаходяться в «серці» старовинного містечка Бучач, на вершині високого скелястого плоскогір'я (правий берег річки Стрипи). Зведення твердині з темно-червоного каменю-пісковику розпочалося в останній чверті XIV сторіччя на місці старих укріплень.

Бучачський замок довгий час виконував роль важливої оборонної споруди, але згодом втратив своє значення і був частково розібраний на будівельні матеріали.

Сьогодні замок перебуває в незадовільному стані. Про його колишню велич свідчать лише фрагменти трьохметрових стін та башен. Але місце тут напрочуд гарне. З замкової гори відкривається чудова панорама на місто.

Адреса: м. Бучач, вул. Просвіти, Тернопільська обл.

Як дістатися: до містечка Бучач зручно добиратися з Тернополя на потязі, а звідти можна доїхати до пункту призначення на маршрутному таксі. Маршрутки відправляються щогодини з тернопільського автовокзалу (стоять нижче залізничної станції, за Макдональдсом). Також можна купити білет на рейсовий автобус Тернопіль-Бучач. Прямим автобусом дістатися містечка з замком можна також зі Львова, Івано-Франківська.

Де зупинитися: туристів приймають готелі Бучача

Це ще не весь перелік унікальних замків України, які обов'язково слід побачити на власні очі туристу! Плануючи подорож до унікальних місць нашої держави, не забудьте забронювати готелі!

Читайте ще:

При повному або частковому використанні матеріалів Hotels24.ua — активне посилання на джерело обов'язкове.
07.01.2023
HOTELS24.ua
Оцініть статтю: 10 вражаючих замків України, про які ви навіть не чули
  • дуже погано
  • погано
  • нормально
  • добре
  • клас
(5 балів з 5, всього оцінок 2 )
(??) (??) (??)
Підбір та бронювання готелів по телефону (цілодобово без вихідних)