Щодо пропозицій заробітку від Hotels24.ua -->
Курорт Шаян: відпочинок та ефективне лікування в прекрасному куточку Закарпаття

Курорт Шаян: відпочинок та ефективне лікування в прекрасному куточку Закарпаття

На Закарпатському курорті Шаян чудова мальовнича природа. Тут маса можливостей для чудового відпочинку, ефективного оздоровлення та лікування. Гордістю регіону є мінеральна вода "Шаянська", яку можна спробувати саме в Шаяні — насолодитися її смаком і переконатися в її лікувальних властивостях.

Курорт Шаян: відпочинок та ефективне лікування в прекрасному куточку Закарпаття

Особливості розташування 

Селище Шаян розташовано в південній частині Закарпаття, яка з трьох сторін прикрита гірськими вершинами — Великим, Середнім та Малим Шаянами. Тому ця місцевість вирізняється теплим кліматом з невеликими вітрами і середньорічною температурою, що тримається на рівні +7-9 °С. Саме тут протікає відома річка Тиса, а поруч знаходиться досить велика та гарна Тисянська долина.
За кілька кілометрів від Шаяну розміщений кордон з Румунією. Щоб дістатися до Хуста, треба подолати близько 16 км, а до міста Мукачево — 60 км. З залізничного вокзалу Мукачево досить зручно дістатися в Шаян, оскільки в цьому напрямку часто ходять маршрутні таксі. Крім цього сюди можна доїхати з Ужгорода, проте подолати доведеться понад 120 км.


 

Історія створення курорту

Шаян в даний час є однією з кращих здравниць України. І все це завдяки цілющим джерелам Мармароша, які відомі тут з давніх часів. У 1952 році на місцевій території відкрили перший будинок відпочинку, а пізніше в 1957 році був відкритий санаторій "Шаян". Серед курортів Карпат він досить популярний і затребуваний. Зараз на території курорту Шаян працює безліч приватних баз відпочинку і санаторіїв, де для своїх відвідувачів пропонують цілий комплекс оздоровчих послуг. Але навіть якщо ви вирішили відпочити в навколишніх курортах, то без проблем зможете придбати курсівки на лікування в Шаяні.

 

Відпочинок в Шаяні

Шаян приваблює туристів неймовірними пейзажами, чистим повітрям та можливістю оздоровитися цілющими водами. Відпочивати тут можна в будь-яку пору. Влітку можна відправитися в походи в гори, на “полювання” в ліс за грибами і ягодами. А ще тут популярні сплави по гірській річці, риболовля та різноманітні екскурсії до визначних пам'яток. В 10 хвилинах ходьби від курорту розташований комплекс озер, який називають Силоамськими купальнями. Біля найбільшого з них є можливість гарно відпочити на облаштованому березі. А ще орендувати човен, катамаран, влаштувати пікнік в дерев'яних альтанках (за додаткову плату). Малеча може розважитися на ігровому майданчику з гірками, батутом і басейном.
В Шаяні працюють різні кафе та ресторани, де можна скуштувати справжню закарпатську кухню і смачного місцевого вина. На ринку селища є можливість купити знаменитих білих грибів, запашного меду, медової настоянки, популярної паприки в будь-якому вигляді. Також тут представлено безліч товарів з сусідньої Румунії і Угорщини, а також вироби ручної роботи. Тож гарний сувенір тут знайдеться навіть для самих вибагливих туристів.


  

Гірськолижний спорт

В зимовий час на курорті працюють гірськолижні підйомники. На території Шаяна функціонує 300-метровий підйомник, а в сусідньому селі Велятино— 800-метровий. Тому відпочинок в Шаяні — це чудова можливість зайнятися активними видами спорту, покататися на лижах, санках, сноуборді. Пункти з прокату спорядження допоможуть зробити активний відпочинок комфортним і безпечним.
Після активного відпочинку на курорті можна оздоровитися в саунах чи лазнях з басейнами, в кімнатах відпочинку яких вгощають смачним чаєм з карпатським медом.

 

Розваги в Шаяні

В Шаяні безліч розваг - тут працюють бари, ресторани і кафе високого рівня сервісу. Крім того, можна взяти участь у цікавих екскурсіях по дивним пам'яток Закарпаття: замкам, фортецям, форельним господарствам, історичних пам'яток, пам'яток культури та архітектури. До прикладу, можна відправитися в сусідній Хуст, щоб побачити залишки знаменитого Хустського замку, старовинний костел Св. Єлизавети, храм Св. Анни, оригінальний Чеський квартал, а також відвідати краєзнавчий музей. А ще є цікава екскурсія до Нижнього Селища. Трохи більше ніж за півгодини можна опинитися в оригінальному ресторанному комплексі “Колиба опришків”. Територія комплексу має штучні водойми, прикрашена скульптурами з дерева, макетами замків. Дітям тут сподобається наявність міні-зоопарку. А ще кожної середи в одному з двох великих залів ресторану проходять веселі вечорниці.

Лікування в Шаяні

Одним з найважливіших факторів для вибору курорту Шаян, як місця для відпочинку, є його лікувальний фактор. Мінеральна вода "Шаянська"— це головне природне ліки, яке своїми цілющими силами допомагає в лікуванні багатьох захворювань. Це вуглекисла мало мінералізована мінеральна вода. Крім того, "Шаянська" є кременистої гідрокарбонатно-натрієвою водою, яка містить таке загальна кількість гідрокарбонатів, яке наближає її до відомих у всьому світі мінеральних вод "Єсентуки", "Боржомі" та "Віші-Селестон". Але належить "Шаянська" мінеральна вода до Дилежанского типу, завдяки наявності в ній мета кремнієвої кислоти.

Існують наступні показання для санаторного лікування на курорті Шаян:

  • гепатити;
  • цукровий діабет;
  • гепатози;
  • хвороби шлунка з нормальною, зниженою і підвищеною секреторною функцією;
  • хронічні панкреатити;
  • інсулінова залежність;
  • сечокислі діатези;
  • дисфункції кишечника;
  • хронічні захворювання сечовивідних шляхів;
  • виразка шлунка та дванадцятипалої кишки,
  • хронічні інтоксикації.

На курорті відкриті декілька бюветів, серед яких є загального використання, а інші знаходяться на території санаторіїв. Воду біля бюветів можна пити безкоштовно, а при набиранні води в пляшки береться символічна плата. Цікаво, що цю ж воду в місцевих ресторанах пропонують набагато дорожче. Смак водички, яку п'єш біля бювету набагато кращий, ніж з пляшки, за це деякі туристи називають її “живою водою”.


 

Термальні джерела Шаян

За 12 хвилин від Шаяна розташоване селище Велятино, відоме своїми термальними водами. Саме там розміщений комплекс— “Теплі води Велятино”. Вода тут добувається зі свердловини, глибина якої досягає одного кілометра. В термальних ваннах температура води становить близько +40°C. Цілющі води в Велятино відрізняється від термальних вод в Косино і Берегово тим, що до їх складу входить більший відсоток заліза та йоду. До того вміст мінералів в теплих водах досить високий, а точніше — 100 гр на літр.
“Теплі води” не є закладом санаторного типу, але тут є можливість отримати консультації лікаря і пройти певні лікувальні процедури. Основні з них — це ванни, наповнені борно-бромною або ж хлоридно-натрієвою водою. Для досягнення лікувального ефекту рекомендовано прийняти не менше 10 ванн. Термальні води Велятино допомагають при хворобах опорно-рухової, серцево-судинної та нервової систем. Вартість перебування 1 години в басейні коштує 100 грн, так само треба заплатити за 1 сеанс термальних ванн.
Комплекс має декілька прісних басейнів, басейн з термальною водою і кілька маленьких басейнів з теплими водами. На території облаштовано корпус для прийняття ванн, кафе з їдальнею, дитячий майданчик. Крім цього тут можна відвідати піцерію та побувати в зоні відпочинку на мальовничому схилі. Купальні працюють протягом всього року. Влітку відпочинок складатиметься з купання в термальних басейнах і цікавих екскурсій, а взимку до оздоровлення додається катанням на лижах і санках по засніженим схилам.

 

Готелі Шаяна

Поселитися в Шаяні можна в готелях, приватних садибах, пансіонатах і санаторіях курорту. В невеликих готелях пропонуються затишні номери з усіма зручностями і з додатковими послугами. Вартість проживання в двомісному номері в оксамитовий сезон починається від 500 грн, чотиримісному котеджі — від 1500 грн. Стандартний номер в санаторіях, в вартість якого входить дієтичне харчування та базове лікування обійдеться від 1450 грн.
 

 

Перебування на курорті Шаян забезпечить вам ефективне лікування та оздоровлення серед Закарпатських красот. Курорти Карпат завжди до ваших послуг. Свої гостинні мальовничі простори вони відкривають сьогодні саме для вас!

Читати ще:

При повному або частковому використанні матеріалів Hotels24.ua — активне посилання на джерело обов'язкове.
06.09.2019
HOTELS24.ua
Оцініть статтю: Курорт Шаян: відпочинок та ефективне лікування в прекрасному куточку Закарпаття
  • дуже погано
  • погано
  • нормально
  • добре
  • клас
(4 бали з 5, всього оцінок 1 )
(??) (??) (??)
Підбір та бронювання готелів по телефону (цілодобово без вихідних)