Щодо пропозицій заробітку від Hotels24.ua -->
Скелі Довбуша: цікавинка Прикарпаття

Скелі Довбуша: цікавинка Прикарпаття

Починати знайомство з унікальними пам'ятками природи, української історії краще з села Бубнище. В даній місцевості розташований прадавній скельний ансамбль, який приваблює тисячі мандрівників. Енергетика скель Довбуша, їх неймовірна міць та краса запам'ятаються кожному туристу на все життя! Про те, де знаходиться дане чудо природи, що собою являє і як до нього дістатися, і піде мова в статті від Hotels24.

Скелі Довбуша: цікавинка Прикарпаття

Де знаходяться скелі Довбуша?

Скелі Довбуша

Фото: Петришин

Скелі Довбуша знаходяться на Івано-Франківщині, на відстані одинадцяти кілометрів від населеного пункту Болехів (якщо їхати в південному напрямку), неподалік від селища Бубнище. Пам'ятка природи входить до Поляницького регіонального ландшафтного парку. Назву вона отримала на честь народного месника Олекси Довбуша, який в XVIII столітті керував загонами карпатських опришків та був наділений, за легендою, магічною силою.

Як дістатися до скель Довбуша?

Як дістатися до скель Довбуша?

Доїхати до скелі Довбуша можна громадським транспортом з Ворохти. Дістатися туди не складно, якщо прямувати з Болехова. Йти від дороги потрібно чимало, по грунтовці. Попутно можна відвідати водоспади, що розташовані відразу біля повороту з траси (у напрямку на скелі). Нормальної дороги до скель Довбуша немає. Тому, звісно, краще добиратися на позашляховику. Якщо їхати на власній машині, то потрібно зупинитися в селі Бубнище, а далі пішки продовжити мандрівку до скель лісом. Вона займає приблизно сорок-п'ятдесят хвилин.

Є інший маршрут – Сколе – Ключ – Скелі Довбуша – Болехів – Стрий. Його загальна довжина становить 62,3 км. У Сколе зі Львова можна доїхати з Головного вокзалу потягом сполученням Львів-Мукачево. До Львова зі Стрия – потягом Трускавець-Львів.

Мандрівникам також пропонують замовити екскурсію з різних міст України, наприклад, зі Львова. Тур «Карпатський трамвай та скелі Довбуша» триває один день. Коштує він від 395 грн. з людини.

В рамках цієї екскурсії туристи зможуть прокатитися з вітерцем на карпатському трамваї, помолитися в Гошівському монастирі, помилуватися мальовничими гірськими пейзажами зі скель Довбуша та відвідати Мізунські водоспади.

Де зупинитися туристу?

Котедж «Скеля», Ворохта

Котедж «Скеля», Ворохта

Оскільки добиратися до скель Довбуша зручно з Ворохти, можна переночувати та спробувати карпатську кухню в садибі «Скеля» даного населеного пункту. Двоповерховий котедж розрахований на проживання чотирьох-семи чоловік. В будинку передбачено дві спальні, укомплектовані двоспальними ліжками. Вони знаходяться на другому поверсі. В особняку є вихід на балкон, санвузол і невелика кухня з холодильником, мікрохвильовою піччю та набором необхідного посуду. Гості зможуть проводити час в вітальні на першому поверсі, укомплектованій розкладним диваном, телевізором. В котеджі гаряча вода є постійно, оскільки працює бойлер. У дворі будинку облаштовано автостоянку.

Адреса: Ворохта, вул. Д. Галицького, буд. 46

Приватна садиба «Біля скелі», Ворохта

Приватна садиба «Біля скелі», Ворохта

Також туристи можуть зупинитися в приватній садибі Ворохти «Біля скелі». В ній нараховується сім затишних номерів, оформлених в карпатському стилі. Одночасно в будинку може з комфортом розміститися двадцять п'ять чоловік. На першому поверсі садиби знаходиться кухня, на якій є вся, необхідна для приготування їжі, техніка. Вона також укомплектована посудом. Постояльці зможуть користуватися мангалом та готувати шашлик на території готелю. Для авто гостей облаштовано парковку. Також до послуг туристів – сауна та прокат гірськолижного спорядження.

Адреса: Ворохта, вул. Д. Галицького, буд. 50

Приватна садиба «Дольче Віта», Сколе

Приватна садиба «Дольче Віта», Сколе

Туристи, які добираються до скель Довбуша зі Сколе, можуть зупинитися в приватній садибі «Дольче Віта». В двоповерховому будинку налічується три номери – двомісний, тримісний, двокімнатний. В кожному з них є доступ до безкоштовного Wi-Fi. На другому поверсі будинку знаходяться кухня з холодильником, газовою плитою, мікрохвильовою піччю, електрочайником, посудом, їдальня, номери та санвузли. В їдальні є телевізор, обідній стіл зі стільцями. У дворі є качелі, басейн, автопарковка. Постояльці зможуть готувати м'ясо на мангалі з шампурами.

Адреса: Сколе, вул. Івана Мазепи, буд. 3

Приватна садиба Art D`eco, Сколе

Приватна садиба Art D`eco, Сколе

Також, по дорозі до скель Довбуша, можна переночувати в приватній садибі Art D`eco міста Сколе. На першому поверсі двоповерхового будинку проживають господарі, а на другому – знаходиться двомісний номер категорії «стандарт» з безкоштовним доступом до інтернету.

В номері є власна міні-кухня, укомплектована електрочайником, електроплитою, мікрохвильовою піччю, холодильником, посудом, та ванна кімната. Постояльці зможуть користуватися праскою, пральною машиною, мангалом, відвідувати сауну. Біля будинку передбачено паркувальні місця для авто.

Адреса: Сколе, вул. Братів Вільшинських, 6/4

Приватна садиба «Заринок», Сколе

Приватна садиба «Заринок», Сколе

Комфортні умови проживання пропонує туристам у Сколе приватна садиба «Заринок» з сауною, басейном, міні-пивоварнею. В двоповерховому будинку всього п'ять номерів категорій «стандарт» (з ванною кімнатою загального користування) та «люкс» (з власним санвузлом).

В номерах є вихід на балкон. Вони укомплектовані телевізорами. Постояльці зможуть відпочивати в кімнаті з каміном на першому поверсі. В ній є розкладний диван, барна стійка, акваріум.

В садибі є доступ до безпровідного інтернету, передбачено автономне опалення, двадцять чотири години на добу подається гаряча та холодна вода. На подвір'ї готелю облаштовано альтанку. При бажанні, постояльці зможуть користуватися мангалом та готувати шашлик.

Адреса: Сколе, вул. Гайдамацька, 40

Також туристів приймають інші готелі Карпат

Скелі Довбуша: цікава інформація про унікальну пам'ятку природи

Скелі Довбуша

Скелі утворені з пісковику більше ніж сімдесят мільйонів років тому. Вони розташовані в оточенні смереко-букового лісу, досягають у висоту восьмидесяти метрів. Сама скеляста ділянка відносно невеликих розмірів. Ширина кам'яних велетнів становить двісті метрів.

В XVII-XVIII сторіччях скелі села Бубнище слугували таємним укриттям учасників повстанського руху (опришків) на чолі ватажка Олекси Довбуша. Сьогодні вони є впізнаваним туристичним об'єктом. Скелі являються також популярним місцем скелелазів, які долають тут десятки маршрутів різних категорій складності.

Сюди щороку приїжджає велика кількість альпіністів, що розбивають намети та залишаються не на один день. В даній місцевості регулярно проходять змагання зі скелелазіння. 

Скелі Довбуша

Місцем скупчення туристів являється півмісяць основного масиву з:

  • внутрішньою площею;
  • печерами, що характеризуються чіткою геометрією форм;
  • слідами від колодязя;
  • сходами, витесаними в кам'яних брилах;
  • ровом та залишками оборонного валу.

Головний масив оточений чудовими кам'яними статуями природного походження. Їм люди дали чудернацькі назви – «Колобок», «Тюльпан», «Вітрила», «масив Відьми», «Броня», «Шуршун», «Поцілунок собаки-барабаки», «Чемодан Сальвадора Далі», «Зловмисники з космосу», «Веселий Роджер», «Бурчання ягнят» тощо.

Під час подорожі до скель Довбуша не упустіть можливість задобрити «Лісового пана», висіченого на «хвості Дракона», розгадати старовинні написи, зробити світлину на фоні богатирського каменю, роздивитися кам'яні вухо та серце Олекси Довбуша.

Скелі Довбуша та їх околиці наповнені особливою, сильною енергетикою. Діти, потрапивши сюди, можуть вилізти на скельні утворення, а дорослі прогулятися навколо чуда природи та насолодитися неймовірно гарними пейзажами. Малечі варто вибрати зручне взуття, оскільки можна ковзати на каменях.

В даній місцевості є безліч печер та ущелин. Гірський ансамбль утворюють кілька скель. Їх легко обійти по зручній, широкій дорозі, яка виведе на центральну рівнину. Можна також піти вузькою, досить незручною та небезпечною стежкою, що проходить між скелями. В простонародді існує повір'я, що дана тропа є, свого роду, чистилищем і, пройшовши нею та опинившись на рівнині, людина очищається від гріхів.

Скелі Довбуша

В деяких місцях відстань між скелями дуже вузька – становить лише двадцять-тридцять сантиметрів. Відчуття у туриста виникають суперечливі. В печерах між скелями стає все темніше, чутно писк та шарудіння крил кажанів, а також відлуння від капаючої води. Долаючи шлях, на мить може здатися, що виходу звідси немає! Доводиться деякий час рухатися в сутінках, намагаючись протиснутись в ці тридцять сантиметрів.

Вибравшись нагору, туриста очікує цілий ансамбль скельних печер. Особливу увагу привертає незвичайна скеля, вдивившись в яку, можна розгледіти зображення лева. За народною легендою, цей хижак охороняє зариті скарби народного героя Олекси Довбуша, які ще ніхто не зміг знайти. Тут також є сходи, по яким можливо піднятися на гриву скали-лева та оцінити приголомшливу панораму Прикарпаття. Там же, вгорі, є «камінь бажань», доторкнувшись до якого, слід попросити здійснення найзаповітнішої мрії, і вона, неодмінно, збудеться!

В даній місцевості, біля центрального майданчика, працюють місцеві ларьки, де можна придбати пам'ятні сувеніри та напої. Також туристам пропонують покататися верхи на конях. Гуляти скелями Довбуша не набридне цілий день, оскільки де ще можна побачити настільки приголомшливі краєвиди?

А ще тут можна почути історію загибелі ватажка опришків. За легендою, Олекса був смертельно поранений чоловіком його колишньої коханої дівчини Дзвінки. Вона, за свою зраду, перетворилася на скелю. Подейкують, що тіло народного месника четвертували та розкидали по Карпатам, тому скелі Довбуша існують не лише в селі Бубнище. А ще ходять чутки, що кам'яні велетні охороняють таємну печеру, в який Олекса Довбуш сховав своє золото. І відкриється вона лише тій людині, яка скаже магічне слово.

 Якщо Ви бажаєте помилуватися прекрасною панорамою Карпатських гір з висоти, відвідати місця переховування опришків, вирушайте до скель Довбуша! І пам'ятайте, що жодна поїздка не обходиться без пошуку місця ночівлі. Тому подбайте про бронювання готельного номеру заздалегідь!

 

Читайте ще:

.

 

 

 

 

При повному або частковому використанні матеріалів Hotels24.ua — активне посилання на джерело обов'язкове.
24.10.2019
HOTELS24.ua
Оцініть статтю: Скелі Довбуша: цікавинка Прикарпаття
  • дуже погано
  • погано
  • нормально
  • добре
  • клас
(5 балів з 5, всього оцінок 2 )
(??) (??) (??)
Підбір та бронювання готелів по телефону (цілодобово без вихідних)