Щодо пропозицій заробітку від Hotels24.ua -->
Визначні місця Львова, які потрібно відвідати найближчим часом

Визначні місця Львова, які потрібно відвідати найближчим часом

Львів – гарне місто з багатою історією та неповторною атмосферою, що розташоване на заході України. Історичний центр міста Лева внесений до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Тут розташовані унікальні пам'ятки архітектури, фонтани, музеї, парки, храми, які цікаво буде побачити кожному туристу! Сьогодні Hotels24 підготував статтю по визначні місця Львова, які варто відвідати найближчим часом.

Визначні місця Львова, які потрібно відвідати найближчим часом

 Визначні місця Львова

Визначні місця Львова

Львів – чудовий населений пункт України, де особливо відчувається європейський шарм, панує романтична, дещо сентиментальна, атмосфера. Приїхавши до міста Лева, ніби потрапляєш у казку. Тут перехоплює дух від унікальних історико-архітектурних пам'яток, старовинних будівель, парків, музеїв. Місто гармонійно поєднує в собі різні культури. Пропонуємо читачам ознайомитися з визначними місцями Львова.

1. Площа Ринок

Площа Ринок

Осередком, де завжди вирувало життя Львова, є площа Ринок. Цей майдан закладений ще в період правління князя Данила Романовича. Він повинен був слугувати центром торгівлі та громадського життя середньовічного міста. Краса площі пізніше  довершувалась австрійськими та італійськими архітекторами.

На майдані міста знаходиться сорок чотири будівлі з каменю та цегли, виконані переважно в стилі ренесанс, подекуди з додаванням готичних елементів. Над будівництвом кам'яниць свого часу працювали відомі архітектори Павло Римлянин, Бернард Меретин, Петро Красовський, Петро з Барбони та інші.

По центру площі красується ратуша. Вона являє собою велику споруду прямокутної форми з високою вежею, котру прикрашає годинник величезних розмірів. Щоб піднятися на її оглядовий майданчик, потрібно подолати чотириста сходинок. Ратуша оточена чотирма скульптурами – Нептуна, Амфітрити, Адоніса та Діани. Посередині облаштовано фонтанний комплекс.

На площі Ринок знаходяться:

  • Будинок міського управління (магістрат).
  • Музей-аптека «Под чорним орлом».
  • Палац Корнякта з «італійським подвір'ям».
  • Музей пошти (палац Бандінеллі).
  • Палац Любомирських.
  • Музей історії «Чорна кам'яниця».
  • Музеї – меблів та порцеляни, уніформи тощо.

Щороку площа Ринок служить місцем проведення ярмарок та організації фестивалів, таких як Leopolis Jazz Fest, «Ніч у Львові», «На каву до Львова», «Золотий лев» тощо.

2. Mузей-заповідник «Личаківський цвинтар»

Mузей-заповідник «Личаківський цвинтар»

«Личаківський цвинтар» – це один з найстаріших некрополів Львова (його відкриття припадає на 1786-ий рік), що займає площу понад 40 га. В історико-культурному музеї, на 86 полях, знаходяться понад 300 тисяч поховань. На могилах цвинтаря встановлено більше 500 скульптур, барельєфів скульпторів, архітекторів Абеля Пер'є, Леонардо Марконі, Григорія Кузневича та інших.

Тут є каплиці-усипальниці заможних шляхетських родин, надгробки першої половини XIX століття, військові меморіали. На кладовищі поховані видатні постаті – Іван Франко, Андрій Волощак, Олександр Гаврилюк, Стефанія Шабатура, Роман Безпалків, Ігор Боднар, Василь Барвінський, Ігор Білозір, Володимир Данченко, Зінаїда Дехтярьова, Надія Доценко та інші.

3. Архикатедральний собор Святого Юра

Архикатедральний собор Святого Юра

Головний греко-католицький собор Львова розташований на Святоюрській горі. Він є перлиною української пізньої барокової архітектури. Головна святиня української греко-католицької церкви внесена до переліку світової спадщини ЮНЕСКО.

Архітектурний комплекс храму включає собор, дзвіницю, митрополичу палату, мури, сади, будинки капітулу, тераси зі сходами тощо. Зведення греко-католицької катедри розпочалося в 1744 року згідно проекту Бернарда Меретина. Після його смерті будівництвом святині займався Клеменс Ксаверій Фесінґер. Будівельні роботи фінішували в 1764-ому році.

Інтер'єр собору розписували С. Фабянський, Ю. Радивилівський, М. Смуглевич, Л. Долинський. У соборі Святого Юра зберігаються чудотворні ікони – Теребовлянська та Київська, мощі святих, копія Туринської плащаниці.

4. Музейно-культурний комплекс пивної історії

Музейно-культурний комплекс пивної історії

У місті Лева знаходиться інтерактивний музей пивоваріння та сучасний арт-центр. В ньому зібрано все цікаве, що стосується Львова та пива. Колекція музею нараховує понад двісті експонатів.

Тут зберігається оригінал диплому пивовара, датований 1796-им роком. В «Львоварні» організовують виставки, проходять концерти, відбуваються культурні події. В музеї представлено також інтерактивні речі. В закладі кожен з відвідувачів може відчути себе справжнім пивоваром, продегустувати дванадцять видів пива, «доторкнутися» до історії пивоваріння та ознайомитися з процесом виготовлення хмільного напою.

Музей працює щодня з 10:00 до 19:00. Його адреса: прохідна Львівської пивоварні, вул. Клепарівська, будинок 18.

5. Музей «Тюрма на Лонцького»

Музей «Тюрма на Лонцького»

«Тюрма на Лонцького» – це музей-меморіал жертв окупаційних режимів. Він розташований у приміщенні колишньої в'язниці, там, де свого часу розміщувалися каральні органи польської, радянської та німецької окупаційних влад.

Відвідувачі музею можуть дізнатися прізвища розстріляних в'язнів, отримати цікаву інформацію про історію споруди, побут в'язнів та масові розстріли в кінці червня 1941 року.

Їм пропонують оглянути пропускний пункт, тюремні камери, кабінет слідчого, фотолабораторію та інші приміщення каземату. Частина тюремних камер переобладнана в експозиційні зали. В музеї «Тюрма на Лонцького» можна побачити документацію, що регламентувала перебування в в'язниці людей в різні періоди.

Музей працює з вівторка по п'ятницю з 10:00 до 13:00, з 14:00 до 19:00, в неділю – з 10:00 до 13:00, субота та понеділок – вихідні дні.

Адреса: вулиця Степана Бандери, 1.

6. Порохова вежа

Порохова вежа

У Львові, у сквері «На Валах», знаходиться цікава, помпезна пам'ятка фортифікаційного будівництва – порохова вежа, яка свого часу виконувала функцію захисту від загарбників, що наступали зі сходу, а також складу для зберігання зброї.

Її місцезнаходження – вул. Підвальна, 4. Споруда має чотири поверхи, характеризується товстими стінами (до трьох метрів). Будівля зведена з каменю. Дах порохової вежі – гостроверхий, виготовлений з черепиці. Фасадна стіна прорізана бійницями.

Біля входу вежі розташовані скульптури левів-охоронців, виготовлені з білого мармуру, датовані ХІХ сторіччям. З 1956-ого року сюди був переміщений будинок архітектора. Сьогодні тут проводяться культурні заходи, проходять виставки.

7. Арт-центр «Дзига»

Арт-центр «Дзига»

Арт-центр «Дзига» – це львівська галерея сучасного, різножанрового мистецтва. Він охоплює широкий мистецький простір – інсталяції, перформанси, ленд-арт, живопис, графіку, скульптуру, фотомистецтво, різні музичні напрямки – електронну, етнічну музику, джаз, блюз, а також літературу, кіно, театр.

Арт-центр – осередок експериментів, свободи та креативної комунікації, який породжує нові, цікаві молоді, ідеї. В його стінах працює концептуальна кав'ярня.

Працює арт-центр без вихідних з 11:00 до 00:00. Його адреса: вул. Вірменська, 35.

8. Костел святого Антонія

Костел святого Антонія

Діючий римо-католицький костел святого Антонія знаходиться в історичній місцевості Львова, за адресою – вулиця Личаківська, 49а. Святиня була заснована в 1718-ому році князями Вишневецькими для монахів ордену францисканців. Храм побудовано в стилі зрілого бароко. В плані костел являється прямокутним, однонавовим.

Над його вівтарними скульптурами працював Томас Гуттер, а ікони писав В. Лучицький. Скульптор Себастьян Фесінгер виконав фігури короля Давида та святого Єроніма. В середині храму знаходяться вівтарі та сповідальні пізнього бароко. З трьох дзвонів храму до нашого часу зберігся цілим лише один.

9. Музей народної архітектури та побуту у Львові імені Климентія Шептицького (Шевченківський гай)

Музей народної архітектури та побуту у Львові імені Климентія Шептицького (Шевченківський гай)

Музей народної архітектури та побуту знаходиться під відкритим небом на північно-східній околиці міста Лева. Етно-парк розкинувся на мальовничих пагорбах, на площі 60 га. Дата його заснування – 1971-ий рік.

Кожна зона музею являє собою міні-села з різними назвами (Бойківщина, Гуцульщина, Поділля, Буковина тощо). Відвідавши їх, можна ознайомитися з пам'ятками народної архітектури, господарчими приміщеннями та хатинами.

Відвідувачі етно-парку побачать предмети побуту, сільськогосподарський реманент, засоби пересування, ремісничі предмети. Всього експозиція «Шевченківського гаю» нараховує сто двадцять чотири пам'ятки архітектури, що об'єднані в п'ятдесят чотири садиби.

Музей народної архітектури та побуту – це місце проведення свят, ярмарків, фестивалів. Тут організовують великодні гаївки, заходи, присвячені середньовічній культурі, ремеслам і т.д. Вхід на територію платний.

10. Високий замок

«Високий замок»

Пам'ятка садово-паркового мистецтва – «Високий замок» – красується на схилах Замкової (Княжої) гори. Парк займає площу 36,2 га. На його території розташовані дві тераси.

На нижній знаходяться будинок садівника, оглядовий майданчик, працює ресторан. Тут можна побачити пам'ятний знак, зведений на честь Максима Кривоноса, та камінь, що знаменує перемогу польського короля Яна III Собеського над турецькими військами в 1675-ому році.

Верхня тераса розкинулася на висоті 413 м вище рівня моря. Тут є штучний курган з оглядовим майданчиком. З «Високого замку» відкривається приголомшлива панорама на Львів. Можна розгледіти як старе місто, так і новий мегаполіс.

Мальовничий парк входить до складу природно-заповідного фонду української держави і вважається національним надбанням. Щоб дістатися оглядових майданчиків, слід подолати багато сходинок.

11. Пам'ятник Леопольду фон Захер-Мазоху

Пам'ятник Леопольду фон Захер-Мазоху

В центральній частині Львова, по вулиці Сербській, можна побачити неординарну скульптуру з численними цікавими деталями – пам'ятник Леопольду фон Захер-Мазоху.

Струнка та висока латунна фігура австрійського письменника постає в елегантному вбранні кінця XIX століття – жилетці та сюртуку, поли якого розвиваються на вітру. В руках у нього знаходяться жіночі рукавички. В грудях скульптури – віконце, карман штанів – відстовбурчений. Якщо уважно придивитися, то можна побачити, що до чоловіка тягнуться жіночі руки.

12. Фонтан «Ромуальдо й Пелагея»

Фонтан «Ромуальдо й Пелагея»

Фонтан «Ромуальдо й Пелагея» має іншу назву – «Фонтан закоханих». Він розташований на проспекті В. Чорновола. Його відкриття відбулося в 2013-ому році. В центрі фонтану бронзовий пам'ятник, присвячений історії кохання італійця Ромуальдо Мікелліні та українки Палагни (Пелагії).

13. Церква святих верховних апостолів Петра і Павла (Костел єзуїтів)

Церква святих верховних апостолів Петра і Павла (Костел єзуїтів)

Храм являє собою цінну пам'ятку культурної спадщини України. Церква святих верховних апостолів Петра і Павла – яскравий зразок барокової архітектури. Вона будувалася протягом 1610-1630-их років. Над проектом костелу працював італійський архітектор Джакомо Бріано. Знаходиться святиня по вулиці Театральній. Фресковими розписами костелу єзуїтів свого часу займалися художники Франциск та Себастьян Екштейн. Сьогодні в храмі зберігається книгосховище бібліотеки ім. В. Стефаника. Разом з екскурсійною групою можна потрапити до підземелля сакральної споруди. Вхід до церкви платний.

14. Музей-Арсенал

Музей-Арсенал

Музей було відкрито 1981-ого року у відреставрованому приміщенні колишнього арсеналу міста, що знаходиться за адресою – вул. Підвальна, буд. 5.

Експозиція музею класифікується за певною тематикою та хронологією. В музеї-арсеналі представлено холодну (ножі, мечі, кинджали, сокири і т.д.), метальну, вогнепальну старовинну зброю більше ніж тридцяти країн земної кулі. Є екземпляри, прикрашені дорогоцінним камінням, оздоблені слоновою кісткою, перлами, коралами, з символічними написами тощо. Також в музеї можна побачити булави, обладунки, елементи військової форми та колекцію орденів.

Де зупинитися: туристів приймають готелі Львова


 

Львів неможливо забути. Він назавжди залишається в серцях тих туристів, хто хоч раз тут побував. Плануючи поїздку до міста Лева, обов'язково забронюйте готельний номер!

Читайте ще:

 

При повному або частковому використанні матеріалів Hotels24.ua — активне посилання на джерело обов'язкове.
29.09.2022
HOTELS24.ua
Оцініть статтю: Визначні місця Львова, які потрібно відвідати найближчим часом
  • дуже погано
  • погано
  • нормально
  • добре
  • клас
(5 балів з 5, всього оцінок 2 )
(??) (??) (??)
Підбір та бронювання готелів по телефону (цілодобово без вихідних)