Щодо пропозицій заробітку від Hotels24.ua -->
Що подивитися в Одесі: 5 місць, про які ви не знали

Що подивитися в Одесі: 5 місць, про які ви не знали

В Одесі так багато архітектурних, історичних пам'яток, давніх вуличок, будівель і колоритних двориків, що мають багату історію. Найпопулярніші та найцікавіші місця давно відомі одеситам і гостям міста. А про ті місця, про які мало знають більшість туристів розповість сьогодні hotels24.ua.

Що подивитися в Одесі: 5 місць, про які ви не знали

1.Прибутковий будинок Сігала

Одна з яскравих старовинних одеських будівель — прибутковий будинок Ушера Сігала, який знаходиться на вулиці Спиридонівській. Повністю цегляний будинок також є одним з найбільших прибуткових будинків, які будувалися в Одесі.
Нащадок багатих міщан Сігал був власником багатьох будівель міста, а ще володів заводами по виробництву цегли, цементу, посуду, каменоломнею і курортом “Аркадія”. Маючи вищу технічну освіту, отриману в Німеччині, він впроваджував нові технології, завдяки чому в місті та й в Східній Європі почалося виробництво унікальної на той час глазурованої кераміки, а також скла, кришталю та фаянсу. В кінці 18 ст. купець придбав ділянку з будинком, який знесли для того, щоб в період, коли ставав популярним так званий “цегляний стиль”, побудувати незвичний прибутковий будинок з чотирма поверхами і нетиповим оздобленням. Будинок в неоготичному стилі вирізнявся великими вікнами, високими стелями, особливими балконами з баштами.
Архітектором видатної будівлі став архітектор німецького походження Пауль Клейн, що був автором багатьох будинків 19 ст. старої Одеси. Цікаво, що в прибутковому будинку вперше з'явився двір-колодязь. І, звичайно, під час будівництва, використовувалася цегла з заводу Сігала, що стало для неї гарною рекламою. Будівля досі вражає фасадом з арками, колонами і візерунками, а також вежею з одного боку і напівкруглим балконом — з іншого.
Будинок належав Ушеру Сігалу до кінця 19 ст., на початку 20 ст власники кілька разів змінювалися. В різний час в ньому розміщувалися: "Литовське зібрання ", лікарня, пральня, школа крою та шиття дамських суконь.
Допоки в 1913 році прибутковий будинок знову не перейшов до родини Сігала. В будинку досі просторі світлі квартири, збереглися мармурові сходи і мозаїка на сходових клітках. Зовні цей пам'ятник архітектури практично не змінився за понад 130 років свого існування. А ще тут знімала свою відому драму “Настроювач” Кіра Муратова.

Адреса: вул. Спиридонівська, 8

2.Міщанська управа

Цікавий будинок знаходиться на розі вулиць Старопортофранківської і Колонтаївської, який досі називають Міщанською управою. Історія будинку почалася в 1890 році, коли міська влада вирішила виділити землю під будівництво Міщанської управи. Саме до управи в той час контролювали діяльність благодійних установ, таких як, притулки для бідних, лікарні, ремісничі училища, бо вони були створені на пожертвування міщан.
Закладено будівлю в 1891 році відомими архітекторами Бернардацці і Дмитренко, які були авторами багатьох відомих будівель Одеси. За 6 років побудовано управу з готичними елементами, серед яких є вежі, великі вікна і бійниці. До того ж фасад вирізняється наявністю кам'яних візерунків. На ньому можна побачити барельєфи з поєднанням лінійки, циркуля і лаврових гілок, а також символи мудрості і просвіти — трилисники.
Вважається, що будівля має відношення до масонів, завдяки масонським символам і тому, що в фасад вставлені колони Боазі Яхин, які відносилися до їх вчення. Дві однакових колони на фасаді нагадують описані в Біблії бронзові стовпи в Храмі царя Соломона, який був першим в Єрусалимі. Деякі фахівці, які досліджують старовинну архітектуру Одеси ставлять Міщанську управу в перелік масонських будинків. До того ж є свідчення, що до проекту мав відношення один з масонів — де Волан.
Будівля управи містила Міщанське товариство, а також заклад для інвалідів міщанського товариства. Після революції, коли управи були скасовані, в будинку розмістили клуб трамвайників. З 1930 року там розмістили клуб Хімік, а також бібліотеку при ньому, а згодом металообробний технікум і піонерський клуб. Після війни в колишній управі працював інститут сільськогосподарського будівництва.
Зараз в будинку Міщанської управи, який є пам'яткою архітектури та містобудування розміщений навчальний корпус Одеського педагогічного університету.

Адреса: Старопортофранківська, 34

3.Пам'ятник Стіву Джобсу

В Приморському районі Одеси можна побачити незвичний для історичного центру пам'ятник Стіву Джобсу. Створена цю дивовижна скульптура в 2012 році випускником Одеської державної академії технічного регулювання і якості — Кирилом Максименко за підтримки ректорату Академії. А встановлено композицію перед фасадом студентського гуртожитку Академії, який розміщений на вулиці Новосельського.
Зводили пам'ятник до річниці смерті засновника компанії "Apple", до того написали на ньому “Дякуємо, Стів”. Скульптуру у вигляді правої руки з вирізаним в ній яблуком, що є відомим символом "Apple", автор збирав близько року. І це була досить важка праця, адже скульптура складається з підшипників, болтів і різних невеликих деталей від мотоциклів, велосипедів, машин. Всього під час роботи було використано кілька сотень кілограмів металобрухту. При цьому памятник вийшов висотою до 2 метрів, а важить — 230 кг.
Оригінальності пам'ятнику Джобсу додає спеціальна неонова підсвітка, яка вмикається в вечірній час. А особливістю є те, що поруч з ним можна скористатися безкоштовним доступом до мережі інтернет.
Цікаво, що на момент встановлення, одеський пам'ятник Стіву Джобсу був другим в світі.

Адреса: вул. Новосельського, 74/76 

4. Ресторан "Бодега 2 Карли"

На популярній Грецькій вулиці можна побувати в ресторані Бессарабської кухні “Бодега 2 Карла”,  розміщений в приміщенні винного ресторану, який працював з 1830 року. Саме тут відновлено один із старовинних винних погрібків, які в 19 ст. називалися бодегами. В наш час заклад виконаний в стилі саме такого закладу. В ітер`єрі використано дерев'яні елементи, кам'яну кладку, а більшість предметів, що прикрашають зал, взяті чи то на фермі, чи в старому одеському підвалі.
Цікаво те, що в ресторані відсутній пафос, немає якихось відомих брендів чи звичних місцевих атрибутів. А головна ідея в тому, щоб гостям сподобалися вино і страви, які готуються за старими рецептами з Модаванки, Пересипу, а також одеських і бесарабських сіл. Та й готують страви з виключно українських продуктів. Ресторан важко назвати закладом домашньої кухні, а краще місцем, де завдяки давнім стравам відтворюється історія Бессарабії.
На невеликі столики, як в старій Одесі, ставиться велика стільниця, що дозволяє влаштувати свято дванадцяти гостям. А з іншого боку стільниця прикрашена автографами знаменитих гостей, які були в “2 Карла”. В затишному дворику за келихом доброго вина можна відпочити з друзями чи провести романтичний вечір з коханою людиною.
Незмінними залишилися основні традиції старої бодеги — це подача  Бессарабських вин і вже до них, оригінальна Бессарабська кухня. Тут гарно смакують оладки з яблуками, найдавніша місцева страва — тушковане м'ясо з чорносливом, мамалига, плацунда і, звичайно, одеський форшмак та фаршировану риба. А ще вертуту, болгарську милину, молдавські мітітеї і дивовижне варення з пелюсток троянд.
Виявляється, за версією журналу “Новий час” в 2016 ресторан “Бодега 2 Карла” увійшов до переліку 100 кращих ресторанів України.

Адреса: вул. Грецька, 32

5. Кондитерська “Cannoli”

Якщо пройти від Дерибасівської в напрямку знаменитого Оперного театру, в провулку Чайковського можна потрапити до італійського кафе-кондитерської “Cannoli”. Кондитерська, в якій можна насолодитися оригінальними італійськими десертами або замовити їх з собою, затишно розташувалася біля світлодіодного фонтану в сквері Пале Рояль. Кафе має невеликий дворівневий зал, інтер'єр якого виконаний в світлих відтінках що створює атмосферу легкості, подібну неймовірним італійським солодощам.
Свою назву заклад отримав від популярного сицилійського десерту каннолі, який є вафельною трубочкою з кремом із сиру рікотти або маскарпоне, до яких додають ванільний чи шоколадний сироп, вино або рожеву воду. Та крім каннолі тут можна спробувати розкішні макаруни, лимонну кростату, пастьєра, біскотті, а ще різноманітні мініделіції, тартюф, крокембуш, і багато іншої смакоти з лісовими ягодами. А ще справжню насолоду принесе запашна кава, лимонади, смузі, чай і цікаві коктейлі. Для тих, хто слідкує за фігурою, в “Cannoli” пропонують несолодкі десерти, що мають оригінальні смаки, цукерки та печиво, в яких цукор замінили різні прянощі.
Кондитерська добре відома своїми тортами, які тут створюють на замовлення будь-якого розміру та форми з різноманітними начинками.
Дегустація неймовірних десертів з кавою в кафе-кондитерській “Cannoli”, наче легка мелодія після цікавих прогулянок по Одесі.

Адреса: пров. Чайковського, 19

Бажаємо вам гарної подорожі до неймовірного міста Одеса! А hotels24.ua допоможе забронювати номер в найкращих готелях Одеси!

Читайте ще:

При повному або частковому використанні матеріалів Hotels24.ua — активне посилання на джерело обов'язкове.
03.05.2019
HOTELS24.ua
Оцініть статтю: Що подивитися в Одесі: 5 місць, про які ви не знали
  • дуже погано
  • погано
  • нормально
  • добре
  • клас
(5 балів з 5, всього оцінок 1 )
(??) (??) (??)
Підбір та бронювання готелів по телефону (цілодобово без вихідних)